Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Füge salátában

Kétféle sajt és sok zöldség megy a füge mellé.
2018. September 26.

Gyerekkoromban egyszer Hvar szigetén nyaraltunk. Talán 7-8 éves lehettem, még sok minden új volt, az utazás, a pálmafák, az állandó napsütés, a tenger – és a fügefák mindenütt, amerre néztünk.  Az út szélén vadon termő fáktól a kertben nevelgetett bokrokig mindenhol fügefák voltak, és – augusztus lévén – roskadoztak a terméstől, bár nagyon meg kellett dolgozni minden falatért, mert egyelőre csak a fák tetején volt érett füge. És persze augusztus vége volt, haza kellett menni, kezdődött az iskola, és a fügefák is ottmaradtak, aztán sokáig nem találkoztam se fügével, se nyárral. De azóta azt tudom mondani, hogy a füge az egyik legkedvencebb gyümölcsöm, főleg, mert mire az igazi fügeszezon jön, nyár végén, ősz elején, addigra már a másik nagy kedvencem, a barack eltűnik.

Azt, hogy a füge milyen fantasztikusan illik sós ételekhez, már rég felfedeztem, viszont az elmúlt években szinte kizárólag salátában ettem, mert annyira finom. Kötelező kiegészítő a balzsamecet, és valamilyen erős sajt, így a füge íze tökéletesen kiegészül.

Hozzávalók

  • 1 dl balzsamecet
  • 10 durvára vágott dió
  • 10 dkg salátamix
  • 1 mozzarella
  • 10 dkg kéksajt (gorgonzola, Roquefort, stb)
  • 6 füge negyedekre vágva
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés

Az egész folyamat nagyon egyszerű, és mindössze két dologgal kell egy kicsit törődni: az egyik a balzsamecet, a másik a dió. A balzsamecetet tedd fel  egy kis lábosban közepes lángon forrni. Forrald le nagyjából a felére, hogy szirupos legyen, és koncentráltabb legyen az íze. Közben a diót száraz serpenyőben szintén közepes lángon pirítsd addig, amíg meg nem érzed az illatát. Mindkettőt tedd félre.

Rendezd egy tálra a salátakeveréket, majd helyezd rá a fügenegyedeket. A mozzarellát szaggasd szét kb. negyed füge nagyságú darabokra, és ezt is rendezd a salátára. Morzsolj a tányérra kéksajtot, hogy mindenhova jusson, majd a dióval is szórd meg a salátát. Végül locsolgasd meg a balzsamecet sziruppal és az olívaolajjal. Egyrészt gyönyörű, másrészt elképesztően sokszínű és ízletes.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült paradicsom tükörtojással

Sült paradicsom tükörtojással

Még mindig tart a paradicsomszezon!
Minden nap guacamole nap!

Minden nap guacamole nap!

Egyszerűen elkészíthető, laktató szendvics.
Luxy linguine

Luxy linguine

Sára titka: tengeri herkenytűket tésztával tálaljuk. Így talán jobban megbarátkozik a gyerkőc a rákocskákkal.

Napi ajánlatunk

Top videók