Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egyszerű kelt tésztából készült, fűszerektől ízes és rendkívül mutatós: Fougasse, a francia lepénykenyér

A legjobb dolog nyári estéken egy nagyobb méretű levélkét csak kitenni az asztal közepére, majd tördelni belőle 1-2 pohár finom bor kíséretében.
2017. június 29.

Minden nemzetnek megvan a maga autentikus kenyere, lepénykenyere. Franciaországban járva rengeteg finom péksüteményt kóstolhatunk, nekem egyik kedvencem a fougasse: nagyon egyszerű, alap kelt tésztából készült, fűszerektől ízes és rendkívül mutatós. 

Hozzávalók

2 nagyobb darabhoz
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 púpozott kávéskanál só
  • 6 evőkanál olívaolaj + a locsoláshoz
  • kb. 3 dl langyos víz
  • nagy szemű só, morzsolt rozmaring

Elkészítés

fougasse1c

A lisztben elkeverjük az élesztőt és a sót. Hozzáadjuk az olívaolajat, majd apránként, fokozatosan belecsorgatjuk a langyos vizet. Összegyúrjuk, alaposan megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és két egyforma részre osztjuk. Mindkettőt kb. 1,5 cm vastag ovális darabra nyújtjuk. Aljukat kissé meghúzkodjuk, hogy levél formákat kapjunk. Közepüket éles késsel hosszában bevágjuk, majd vízszintes bemetszésekkel kialakítjuk az erezetet.

fougasse1a

Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, a vágásokat széthúzkodjuk, és még 10 percet hagyjuk pihenni. Ezt követően megszórjuk sóval és rozmaringgal, meglocsoljuk olívaolajjal, majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt készre sütjük.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A szemnek felüdülés, az ízlelőbimbóknak kényeztetés!

A szemnek felüdülés, az ízlelőbimbóknak kényeztetés!

SAJTOS-ÁFONYÁS FRENCH TOAST: az édes, a fanyar és a pikáns elementáris találkozása. Egy könnyen elkészíthető, mégis izgalmas ízeket rejtő nyár eleji reggeli vagy akár vacsora.
Ez az egyik legfinomabb quiche, amit eddig kóstoltunk!

Ez az egyik legfinomabb quiche, amit eddig kóstoltunk!

Ezt a könnyű receptet készítsd el vacsorára, mert a spárga és a bacon verhetetlen páros!
Csirkés-gombás rántott palacsinta görög joghurtos uborkasalátával

Csirkés-gombás rántott palacsinta görög joghurtos uborkasalátával

Bár laktató főétel, ízeiben a könnyű, nyárias ételeket idézi. A csirke fűszerkeveréke paprikás-zöld fűszeres, a saláta frissítő, a legfinomabb jól behűtve.

Napi ajánlatunk

Top videók