Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Fánk lyuk

Ismered? Amerikai apró fánkocskák receptje következik...
2018. November 5.

Nem, ez nem a fekete lyuk vicces elnevezése, esetleg egy fánkozó hely neve, hanem egy igazából létező étel. Itt az Egyesült Államokban a fánk általában gyűrű formájú (bár abszolút létezik a szalagos fánk típusú forma is). A doughnut – vagy modernebb írásmód szerint donut – tehát lyukas, azaz a gyűrű közepén van egy lyuk, ahonnan a logika szerint hiányzik valami. Ez nem más mint a fánk lyuk, vagyis egy kicsi golyó. Cuki, nem?

A helyi Publixban, amely egy floridai élelmiszer üzletlánc, a férjem összebarátkozott a pékség vezetőjével, tőle származik a recept. Nehezen hiszem el, de állítólag ők is ezt sütik a üzletben, fahéjas cukorba forgatva. Semmi műanyag, és a gyerekek nagyon szeretik (én is). Sima porcukorral és minden nélkül is elkészítettem, de természetesen akár mázzal is bevonható.

Hozzávalók

4 személyre
  • A fahéjas cukorhoz:
  • 5 dkg porcukor
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • A fánk lyukhoz:
  • 30 dkg liszt
  • 1 ½ ek. sütőpor
  • csipet só
  • 5 dkg cukor
  • 1 nagy tojás
  • 2 ½ dl tej
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 4 ek. olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez

Elkészítés

A fahéjas cukorhoz összekeverjük a hozzávalókat egy kis tálban. Egy külön tálba porcukrot is teszünk.

A fánkhoz egy nagyobb tálba szitáljuk a száraz hozzávalókat, vagyis a lisztet, a sütőport és a sót, hozzákeverjük a cukrot, majd félretesszük. Egy kisebb tálban összekeverjük a tojást, a tejet és a vaníliakivonatot.

Mielőtt összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, feltesszük melegedni az olajat. Amennyiben van hőmérőnk, akkor 175ºC a cél, azonban ha nincs, akkor a tésztával teszteljük: ha kissé pezseg (nem bugyog!), amikor egy kis tésztát dobunk bele, akkor tökéletes.

Jöhet a keverés, azaz nedves hozzávalók hozzáadása a szárazokhoz. Ilyenkor adjuk hozzá a vajat is. Alaposan elkeverjük. Ha van kis méretű fagyis kanalunk, azzal próbálunk belőle kis golyókat szaggatni, ha nincs, akkor a kezünkkel gurigázunk a tésztából labdácskákat, amelyek rögtön mehetnek is az olajba. Ha az egyik oldaluk már aranybarna, megforgatjuk őket, majd ha mindenhol egyformán megsültek, azonnal a kétféle cukor valamelyikébe hempergetjük. Vagy kihagyjuk a cukrozást, papírtörlőre szedjük, és pár perc hűlés után már ehetjük is.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gulyásleves

Gulyásleves

Őszre mindig jó
Turbó csirke

Turbó csirke

A szavazás eredménye Sára tálalásában.
Nem a Nagyi almás pitéje

Nem a Nagyi almás pitéje

Amerikai almás pite

Napi ajánlatunk

Top videók