Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a világ egyik kedvenc keksze (kávé és tea mellé a legtutibb!!) és most mutatunk egy jó receptet is hozzá!

Könnyű elkészíteni, szóval süssünk biscottit!!
2017. január 30.

Még nem meséltem a kávé iránti rajongásomról. Nm mintha olyan különleges lenne, és még csak azt sem mondhatom, hogy magát a kávét szeretném annyira. Inkább a kávézás szokásába szerettem bele, nekem az mindig egy nyugodt pár perc, amit előre elképzelek, ízlelgetem a kávémat, szürcsölöm, néha kekszet rágcsálok mellé, és csak mélázom.

Át kellett állítanom magam huszonéves koromban a tejes kávékról az egyre kevesebb tejre, mert laktózérzékeny lettem, és akkor még nem lehetett mindenhol laktózmentes tejet kapni. Édesítőt, cukrot nem teszek a kávémba, az édes ízt a kekszek pótolják. Ezekből is van egy kedvencem, a biscotti. Emlékszem, amikor először ettem, csak úgy magában, majdnem beletört a fogam. Akkor még nem tudtam, hogy a világ legjobb keksze lesz belőle, ha egy pillanatra a kávémba, vagy éppen a teámba mártom. Vagy, ad absurdum, borba, ahogy Toszkánában is teszik, ahol a helyi bor, a vin santo mellé cantuccit, vagyis ezt a mandulás biscottit kínálnak étkezés után. Így aztán, ahogy lelkes szakácshoz illik,  utána is néztem a receptnek, és meglepődve tapasztaltam, hogy sokkal egyszerűbb, mint gondoltam. Persze, a kétszer sütést nem úszom meg, hiszen biscotti, latinul biscoctus, vagyis kétszer főzött, jelen esetben sütött. De egyébként nem nagy ügy, főleg, hogy módosítottam egy hajszálnyit a recepten, és vajat is adtam hozzá, amit sokan elátkoznak, de nekem egyszerűen a nyers tészta összerakásánál hiányzott valami zsiradék. Azóta ezt több receptben is láttam, úgyhogy önigazolásként azt tudom mondani hogy nem ördögtől való az ötlet. Íme hát a recept, süssetek biscottit!

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 16 dkg cukor
  • 1 ek méz
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk reszelt citrom vagy narancs héj
  • 1 tk mandulakivonat vagy amaretto likőr
  • 2 tojás
  • 12 dkg egész mandula
  • 4 ek olvasztott vaj

Elkészítés

A sütőt melegítsd elő 180ºC-ra. A lisztet, a cukrot, a sütőport és a citromhéjat keverd össze, majd add hozzá a tojásokat, a mézet, a mandulakivonatot és az olvasztott vajat. Ha összeállt a tészta, add hozzá az egész mandulákat, majd formálj két, kb 30 cm hoss és 5 cm széles rudakat. Süsd aranybarnára kb. fél óra alatt. Hűtsd kezelhető hőmérsékletűre, majd recés késsel vágd ujjnyi vastag szeletekre, és tedd vissza további 10-15 percre sülni. Hagyd teljesen kihűlni, és fogyaszthatod is. Több hétig is eláll egy jól lezárt dobozban.

 biscotti2

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Lássatok csodát: itt a legtutibb gluténmentes amerikai palacsinta receptje

Lássatok csodát: itt a legtutibb gluténmentes amerikai palacsinta receptje

Ugyanis egy szuper búzaliszt helyettesítőből készül
A legjobb köret tipp: lapított krumpli

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

Decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.
Tudod, hogy a svédeknél mit jelent a fika? Van hozzá receptünk is!

Tudod, hogy a svédeknél mit jelent a fika? Van hozzá receptünk is!

Meglepően kevés munkával kap az ember egy tökéletesen mandulás, tetején roppanósan karamellás, minden morzsájában különleges tortát.

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!