Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a legfinomabb sajtos tészta receptje

Ropogósra sült Mac&Cheese csirkével
2017. január 25.

Kultikus amerikai étel, legtöbben az USA-ban az otthon ízeivel azonosítják. Nem csoda: ahány ház, annyi szokás, az alap „sajtos tésztát” ahogy csak szeretnénk, kedvünkre variálhatjuk. Készíthetjük „csak ennyiből” de fel is turbózhatjuk zöldségekkel, baconnel vagy éppen csirkével. A „mac” macaronit jelent, és az amerikaiak elbow macaronit használnak hozzá. Bármilyen csőszerű tészta tökéletes hozzá, most a nagyon hasonlító szarvacskából készítettem. A sajtokat kedvetekre variálhatjátok, akár csak trappistából is készíthetitek, az aszalt paradicsomot pedig el is hagyhatjátok.

És a legfontosabb: betehetitek éppen csak a sütőbe, így olvadozó sajtba kanalazhattok, vagy süthetitek tovább mint én: ebben az esetben a ropogós morzsakéreg tejtől és sajttól megpuhult tésztát fog rejteni.

Hozzávalók

egy közepes méretű sütőtálhoz:
  • 25 dkg szarvacska tészta

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál vaj + a sütőtál kikenéséhez
  • 3 dl tej
  • 25 dkg sajt (vegyesen: trappista, edami és fehér cheddar)
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben 8 percet főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük és félretesszük.

Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olívaolajat. Ráreszeljük a fokhagymát, majd beletesszük a kockázott csirkét. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon átsütjük. Ha elkészült, szűrőkanállal átszedjük egy tálba, és a serpenyőt visszatesszük a tűzre.

Beledobjuk a serpenyőbe a vajat, felolvasztjuk, és hozzáöntjük a tejet. Felmelegítjük, majd rászórjuk a lereszelt sajtokat, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a sajt elolvad. Ekkor hozzáöntjük a kevés vízben simára kevert keményítőt, a főtt tésztát, a sült csirkét és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Takaréklángra vesszük, és alaposan összeforgatjuk a tésztát a keményítőtől egyre sűrűsödő sajtos-tejes eleggyel.

A tésztát kivajazott sütőtálba halmozzuk, a tetejét megszórjuk sóval, őrölt fekete borssal és morzsolt kakukkfűvel ízesített zsemlemorzsával. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc után meghintjük reszelt parmezánnal, majd ízlés szerint 15-30 percet sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

macandcheese1

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás -  egy picit újragondolva

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás - egy picit újragondolva

Szép, francia, könnyű és finom. Persze, hogy quiche!
Édesburgonya tócsni

Édesburgonya tócsni

Csigó Zita receptje

Napi ajánlatunk

Rakott karfiol kolbászos morzsával és fokhagymás tejföllel

Rakott karfiol kolbászos morzsával és fokhagymás tejföllel

Igazi ropogós sült karfiol, krémes snidlinges tejföllel és füstölt kolbászos morzsával. Kell ennél több a boldogsághoz?
Rakott krumpli Michelin-csillaggal

Rakott krumpli Michelin-csillaggal

Sárközi Ákos Michelin-csillagos séf rakott krumplijának összetevői szinte pont ugyanazok, mint a megszokottban, de az összhatás mégis egészen más. Művészet a konyhában,

Top videók

Őszi rumos pohárdesszert

Amerikában a héten rumpuncs ünnepnapot tartanak. Innen jutott eszembe az ötlet, hogy a klasszikus rumpuncs ízeket őszi gyümölcsökkel kombinálva alkossak egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet.