Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a legfinomabb sajtos tészta receptje

Ropogósra sült Mac&Cheese csirkével
2017. január 25.

Kultikus amerikai étel, legtöbben az USA-ban az otthon ízeivel azonosítják. Nem csoda: ahány ház, annyi szokás, az alap „sajtos tésztát” ahogy csak szeretnénk, kedvünkre variálhatjuk. Készíthetjük „csak ennyiből” de fel is turbózhatjuk zöldségekkel, baconnel vagy éppen csirkével. A „mac” macaronit jelent, és az amerikaiak elbow macaronit használnak hozzá. Bármilyen csőszerű tészta tökéletes hozzá, most a nagyon hasonlító szarvacskából készítettem. A sajtokat kedvetekre variálhatjátok, akár csak trappistából is készíthetitek, az aszalt paradicsomot pedig el is hagyhatjátok.

És a legfontosabb: betehetitek éppen csak a sütőbe, így olvadozó sajtba kanalazhattok, vagy süthetitek tovább mint én: ebben az esetben a ropogós morzsakéreg tejtől és sajttól megpuhult tésztát fog rejteni.

Hozzávalók

egy közepes méretű sütőtálhoz:
  • 25 dkg szarvacska tészta

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg csirkemellfilé
  • só, őrölt fekete bors
  • 2 evőkanál vaj + a sütőtál kikenéséhez
  • 3 dl tej
  • 25 dkg sajt (vegyesen: trappista, edami és fehér cheddar)
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 5 dkg aszalt paradicsom
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 4 evőkanál reszelt parmezán
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

A tésztát lobogó, enyhén sós vízben 8 percet főzzük. Mikor elkészült, leszűrjük és félretesszük.

Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük az olívaolajat. Ráreszeljük a fokhagymát, majd beletesszük a kockázott csirkét. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon átsütjük. Ha elkészült, szűrőkanállal átszedjük egy tálba, és a serpenyőt visszatesszük a tűzre.

Beledobjuk a serpenyőbe a vajat, felolvasztjuk, és hozzáöntjük a tejet. Felmelegítjük, majd rászórjuk a lereszelt sajtokat, és közepes lángon, kevergetve addig főzzük, amíg a sajt elolvad. Ekkor hozzáöntjük a kevés vízben simára kevert keményítőt, a főtt tésztát, a sült csirkét és az apróra vágott aszalt paradicsomot. Takaréklángra vesszük, és alaposan összeforgatjuk a tésztát a keményítőtől egyre sűrűsödő sajtos-tejes eleggyel.

A tésztát kivajazott sütőtálba halmozzuk, a tetejét megszórjuk sóval, őrölt fekete borssal és morzsolt kakukkfűvel ízesített zsemlemorzsával. 190 fokra előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc után meghintjük reszelt parmezánnal, majd ízlés szerint 15-30 percet sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

macandcheese1

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás -  egy picit újragondolva

Az egyik legfinomabb vendégváró fogás - egy picit újragondolva

Szép, francia, könnyű és finom. Persze, hogy quiche!
Édesburgonya tócsni

Édesburgonya tócsni

Csigó Zita receptje

Napi ajánlatunk

Top videók