Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Epres gazpacho

Sosem elég az eperből, és amíg van, addig enni kell. Ráadásul nem is csak édesen, hanem pl. egy nagyon gazdag, nagyon ízletes gazpachoban, sósan.
2018. május 3.

Az eper egészen halványan savanykás, közben könnyed, édes íze annyira jól megy ezekhez a zöldségekhez, és különösen a sherry ecet tesz vele jót, hogy ez az elsőre furcsának tűnő összeállítás azonnal értelmet nyer. Ráadásul májusban már tud annyira meleg lenni, hogy ez a hideg, nyers leves kifejezetten jól esik. És mondok egy nagy titkot: Bloody Mary szerű koktél alapnak is jó, csak turbózd fel egy kis vodkával.

A gazpacho egyébként már Magyarországon is elterjedt leves, és a nagyon meleg nyarakkal megáldott Spanyolországból származik. Titka a pácolás, vagy áztatás, szaknyelven macerálás. Az olajban és ecetben érlelt zöldségek – és ebben az esetben gyümölcs – és a kenyér ettől lesz olyan állagú (az ízről nem is beszélve), hogy homogén levessé lehet turmixolni. Akinek sok a savanyúság, vegyen vissza kicsit az ecetből, de ha eperrel készül, akkor nem ajánlom. Érdemes még cseresznyével is kipróbálni ezt a receptet, amelyet az egyik legjobb New York-i étterem, az Eleven Madison Park receptje nyomán készítettem, és amely olyan szempontból nagyon nem klasszikus, hogy paradicsomlevet használ, nem friss paradicsomot, és valóban nagyon epres.

Hozzávalók

  • 1 ek + 8 ek olívaolaj (120 ml)
  • 2 gerezd fokhagyma egészben de kissé összenyomva
  • 2 ág kakukkfű
  • 2 vastag szelet kovászos vagy rozsos kenyér héj nélkül
  • 1 kg eper megtisztítva, félbe vágva
  • 1 uborka kimagozva, meghámozva és felkockázva
  • 1 piros kaliforniai paprika felkockázva
  • ½ zöld kaliforniai paprika felkockázva
  • 6 ek paradicsomlé
  • 3 ek sherry ecet
  • 1 ½ tk só
  • olívaolaj és bazsalikomlevelek a tálaláshoz.

Elkészítés

Először pirítsd meg a kenyérkockákat: 1 ek. olívaolajat hevíts egy serpenyőben, dobd rá a fokhagymát és a kakukkfű ágakat, majd a kenyérkockákat. Pirítsd addig, míg meg nem pirul minden oldala, majd dobd ki a fokhagymát és a kakukkfüvet, a kenyeret pedig tedd egy nagy tálba.

Add hozzá a maradék fokhagymát, az epret, az uborkát, a paprikákat,a maradék olívaolajat, a paradicsomlevet és az ecetet, valamint sózd meg. Keverd össze, majd fedd le, és szobahőmérsékleten pácold 3-6 órát, de egy éjszakára a hűtőbe is beteheted.

Ezután turmixold, és szűrd át textilpelenkán, amiben ki is tudod nyomkodni. Ha túl sűrű, hígíthatod kevés vízzel és/vagy olívaolajjal, de ezeket is botmixer vagy turmix segítségével elegyítsd. Állítsd be a fűszerezést: sózd, vagy adj hozzá ecetet, vagy akár csípős szószt igény szerint. Hűtsd le és hidegen tálald néhány csepp olajjal és bazsalikomlevelekkel.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Spárgás lepények gyorsan

Spárgás lepények gyorsan

A grillezés egyszerűen, gyorsan a spárga igazi ízét hozza elő.
Fokhagymát a majonézbe: itt az aioli

Fokhagymát a majonézbe: itt az aioli

Fokhagyma napra fokhagyma mártogatós.
Mogyoróvaj felnőtteknek

Mogyoróvaj felnőtteknek

Éljen a PBJ! Sára tálalásában tortillában, eperrel.

Napi ajánlatunk

Top videók