Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Egészséges desszert Karácsonyra? Chia magos kókuszos kosárkák

Igazán csinos, és kis adagos bűnözés ez. Ráadásul sütés közben tetten értem a legcukibb tolvajt... :)
2016. December 5.

Lehet, hogy nem a legjobb pillanat az egészséges desszertek ajánlgatása így Karácsony előtt, de van, akinek ez nem választás kérdése. A mi családunkban is több szempontból érdekes elgondolkozni egy ilyen édességen, meg persze nem kell ahhoz diétázni, hogy valaki egészségesen étkezzen.

Ha már itt tartunk: szerintem bármilyen diétában a desszert a legkeményebb kérdés, mert az édes íz a táplálkozás része, az ember ezzel jutalmazza magát –  erről akár egy dietetikust is megkérdezhetsz. Persze nem mindegy, hogy az az édes íz honnan jön. Az ember a sok lehetőség közül a rosszat választotta, a nád- vagy répacukor ugyanis a legegészségtelenebb, ezért ezt ebben a receptben biztosan elhagyjuk. Aztán ott van a lisztmentes étkezés kérdése, ami gluténérzékenység esetén nyilvánvaló, egyébként pedig nem szükséges, bár kétségtelen, hogy a fehér liszt nagyon kalóriadús, és hirtelen emeli a vércukrot. Úgyhogy inkább azt is hagyjuk ki, nem? Valami másfajta szénhidrátot használjunk, mondjuk kókuszreszeléket. A tojáshab mindig jóbarát, mert nagy adag fehérje, kevés kalória. Tojásfehérje – kókuszreszelék…mint egy kókuszcsók, de mégse, mert az tele van cukorral. Ha  hozzáadunk még egy kis chia magot, akkor szépen formázható masszát kapunk, amiből bármi lehet, pl. egy kis kosárka is!

Innentől aztán csak a fantázia szab határt annak, hogy mit hozunk ki belőle. Ha nagyon egészséges akarok lenni, akkor tört banánt keverek össze kakaóporral, és azt töltöm bele – ez még a téli szezonhoz is illik. Ha megengedem magamnak a kicsit több zsírt, akkor jöhet a tejszín: tejszínhab sztíviával édesítve, gyümölcsökkel a tetején, vagy egy csoki ganache, vagyis tejszín és csokoládé keveréke, amiből mini csokitortáim lesznek. És most, hogy jön a Karácsony, ez a kevés igazán belefér: ganache ÉS tejszínhab, plusz még egy kis gránátalma is, mint ünnepi dísz. Igazán csinos, és kis adagos bűnözés ez.

sara-kislanya

Ő Lili, Sára kislánya, aki elcsent egy kosárkát, míg anyukája egy pillanatra nem figyelt oda. (a szerk.)

Hozzávalók

  • A kosárkákhoz:
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál chia mag
  • 7 dkg kókuszreszelék
  • 1 ek eritrit (vagy más édesítő ízlés szerint)
  • A ganache-hoz
  • 10 dkg 70%-os étcsokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 5 dkg vaj, azoknak, akik szeretnek veszélyesen élni, de ez kihagyható
  • 1 gránátalma magjai
  • 1 dl tejszín habbá verve 1 csipet sztíviával (vagy ízlés szerint)

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 160ºC-ra, és a muffinformát vajazd ki (ha szilikont használsz, ezt a lépést átugorhatod). A kosárkákhoz kezd el habbá verni a két tojásfehérjét. Amikor már kissé habos, add hozzá a sót és az eritritet, majd verd kemény habbá. Óvatosan forgasd bele a kókuszreszeléket és a chia magot, majd simítsd muffinformába (kb. 6 db lesz belőle), és alakíts ki kosárkákat, vagyis mélyítsd ki a belsejét, és legyen fala. Süsd kb. 15 percig, míg a széle barna nem lesz, és a belseje sem ragad már. Hagy kihűlni a formában, majd óvatosan emeld ki.

Közben gőz fölött olvaszd össze a csokoládét a vajjal, ha használod, és a tejszínnel. Hagyd kicsit kihűlni, majd még folyós állapotban töltsd a kosárkákba. Kb. egy óra alatt megdermed szobahőmérsékleten, a hűtőben túl kemény lesz! Ha megdermedt, közvetlenül tálalás előtt nyomj rá tejszínhabot, és szórd meg gránátalmával.

Sára chia magos

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Mákos, körtés sütemény vaníliasodóval

Mákos, körtés sütemény vaníliasodóval

A tésztát gyorsan összekeverjük, és betesszük a sütőbe. Legközelebb már csak akkor kell felállni a barátaink mellől, amikor a lakást már szépen betölti a karamella és a körte illata.
A tökéletes gluténmentes piskóta

A tökéletes gluténmentes piskóta

Végre egy olyan étel, ahol kifejezetten előny, hogy gluténmentes lisztből készül! A ragasztó hatású glutén nélkül ugyanis sokkal könnyebb, légiesebb lesz a tészta. Érdemes figyelni, hogy amennyiben nem valamilyen nagy nedvességtartalmú krémmel töltjük be, tegyünk a tésztába egy kis zsiradékot, mert ennek hiányában gyorsan kiszárad. A gluténmentes piskótát sokan készítik csak rizslisztből, vagy csak kukoricalisztből, ám tapasztalatunk szerint keményítővel összeállított lisztkeverékből sokkal finomabb lesz. Kiválóan használhatóak még hozzá a készen kapható gluténmentes süteményliszt keverékek is.
Villámgyors panna cotta, túróval és áfonyával

Villámgyors panna cotta, túróval és áfonyával

Pillanatok alatt elkészíthető desszert, amit akár érdemes előre megcsináli, és a krémes túró a hozzá kínált gyümölcsökkel, tökéletes kezdete lehet egy napnak vagy befejezése akár egy ebédnek.

Napi ajánlatunk

Top videók