Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édesburgonyás pite

Amerikában, novemberben szinte mindenki hálaadásnapi lázban ég, sorra készülnek a pulykás és sütőtökös finomságok, na meg az édes és sós piték. Én egy édesburgonyás pite desszerttel készültem erre az alkalomra.
2017. november 20.

Hozzávalók

22 cm-es formához
  • 40 dkg édesburgonya
  • 15 dkg zabpehelyliszt
  • 5 dkg kókuszolaj
  • 5 dkg natúr joghurt
  • 10 dkg eritrit
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 1 evőkanál fahéj
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 3 db tojásfehérje
  • 3 dkg porrá őrölt eritrit

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra. Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, majd héjastól az előmelegített sütőbe tesszük és 40 perc alatt teljesen puhára sütjük.

A pitetésztához összemorzsoljuk a zablisztet a kókuszolajjal és 5 dkg eritrittel, végül hozzáadjuk a natúr joghurtot is és tésztává gyúrjuk. Egy kókuszolajjal kikent piteformába vagy kapcsos tortaformába nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy egy kb. 3-4 cm-es pereme legyen a pitének.

A sütő hőfokát mérsékeljük 180°C-ra.

A kihűlt édesburgonyákról könnyedén lehúzzuk a héját, majd villával pépesítjük. Összekeverjük a tojással, 5 dkg eritrittel, a vanília aromával, a fahéjjal és a mézeskalács fűszerekkel. Ezt a masszát kanalazzuk a pitetésztába, majd az előmelegített sütőbe tesszük 35 percre.

Az idő letelte előtt pár perccel kemény habbá verjük a tojásfehérjéket, majd óvatosan hozzáadjuk a porrá őrölt eritritet. Kivesszük a sütőből a pitét, egyenletesen eloszlatjuk a tetején a habot, majd visszatesszük további 2-3 percre, amíg szépen megbarnul a tojásréteg.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kínai narancsos csirke, egészségesebben

Kínai narancsos csirke, egészségesebben

Kínai éttermekben sokszor találkozhatunk ezzel az étellel, de legtöbbször sajnos csak a zsírban tocsogó verzióval. Otthon elkészítve erre könnyedén odafigyelhetünk, miközben ugyanúgy élvezhetjük a kelet ízeit.
Frissen sült, teljes kiőrlésű bagel házilag

Frissen sült, teljes kiőrlésű bagel házilag

A bagel az egyik kedvenc péksüteményem, különösen, amikor frissen sült és puha. Sósan fogyasztva a füstölt lazacos-krémsajtos verzió a kedvencem, de a mogyoróvajas-banános tölteléket is érdemes kipróbálni.
Körteleves tejberizsgombóccal

Körteleves tejberizsgombóccal

Egy igazán őszies hangulatú finom gyümölcsös krémleves, ami tejberizsgombóccal tálalva szinte egy desszerttel is felér.

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!