Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Édesburgonyás-baconös lepény

Kelttésztás lepény remek téli feltétekkel
2018. március 4.

A tél utolsó napjain mindig kiélem az egyik kedvenc szezonális zöldségem iránti rajongásom, azaz még egyszer elkészítem az édesburgonya-krémlevesem, a sült édesburgonyás receptjeimet és persze ezt a szuper finom lepényt is. Az édesburgonya, a fokhagyma és a bacon remek trió, próbáljátok ki!

Hozzávalók

6 darabhoz
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 csomag instant élesztő (vagy fél kocka friss)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 3 dl langyos tej
  • 1 kávéskanál só
  • A feltéthez:
  • 2 dl tejföl
  • 2 gerezd fokhagyma

  • 1 közepes méretű édesburgonya
  • 20 dkg kockázott bacon
  • 20 dkg feta vagy krémfehérsajt
  • olívaolaj
  • bazsalikomlevelek a díszítéshez

Elkészítés

A lisztben elkeverjük az élesztőt. Hozzáöntjük az olívaolajat és a tejet, végül hozzáadjuk a sót. Megdagasztjuk, majd letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A megkelt tésztát 6 részre osztjuk, mindet kigömbölygetjük, majd a széleket körben, folyamatosan nyújtva a kezünkkel, lapos korongokat alakítunk ki. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük mindet, és még negyed órát kelesztjük.

A tejfölt kikeverjük a megpucolt, lereszelt fokhagymával és egy kevés sóval. Megkenjük vele a korongokat. Az édesburgonyát meghámozzuk, egészen vékony szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. A lepényekre halmozzuk, megszórjuk baconnel és morzsolt fetával, végül locsolunk a tetejükre kevés olívaolajat.

A lepényeket 180 fokos sütőben kb. 20-22 perc alatt készre sütjük. Bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Sültfokhagyma-krémleves baconnel, sajtchipsszel

Újabb recept a krémlevesek rajongóinak
Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Sörös csülök házi napraforgós bucikkal

Van úgy, hogy nem kell túlbonyolítani a dolgokat, egyetértetek? És van úgy is, hogy jól esik házilag készíteni a friss, saját ízlésünk szerinti lisztekből gyúrt, magvakkal dúsított bucikat. Ez a recept pont erről szól!
Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók