Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Csokis réteg. Körtés réteg. Vaníliás réteg. Karamellás réteg. Ez Olivér séf legújabb torta receptje címszavakban.

Csokoládés karamellás körte torta
2017. március 24.

Ha családunkat, vagy vendégeinket szeretnénk elkápráztatni a hétvégén, akkor készítsük el ezt a különleges tortát. Igaz, hogy nem a pár perc alatt összedobom édesség kategóriába tartozik, de mindenképpen megéri!

Hozzávalók

  • A csokis réteghez:
  • 180 g tejcsokoládé
  • 120 g étcsokoládé
  • 110 g vaj
  • 1 evőkanál vanília aroma
  • 120 g sózatlan mogyoró
  • 60 g natúr kukoricapehely (corn flakes)
  • A körtés réteghez:
  • 4-5 db közepes körte
  • 400 g körtebefőtt
  • 2 evőkanál keményítő
  • 3 púpozott evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csapott teáskanál fahéj
  • 2 cl körte pálinka
  • A vaníliás réteghez:
  • 8 db tojássárgája
  • 100 g cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 500 ml 2,8%-os tej
  • 1 db vanília rúd
  • 2 dl habtejszín/cukrászhab
  • 8 g zselatin
  • A karamell réteghez:
  • 100 g cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 2 csipet só
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 60 g vaj (ha sózott vajat használunk, nem kell beletenni plusz sót)
  • 5 g zselatin

Elkészítés

A csokis réteg:

1. A mogyorót és a kukoricapelyhet törjük durvára.

2. A vajat, ét- és tejcsokoládét, vaníliát olvasszuk össze vízgőz felett, majd keverjük bele a mogyorós keveréket.

3. Egy 28 cm átmérőjű tortaforma alját béleljünk ki sütőpapírral, majd kapcsoljuk vissza rá az alját és egyengessük el benne a csokoládés masszánkat. Tegyük hűtőbe.

A körtés réteg:

1. A körtéket mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg és vágjuk fel kisebb kockákra.

2. A cukrot tegyük fel alacsony lángra, ha már szép aranybarna, öntsük bele a körtekockákat és hagyjuk karamellizálódni.

3. Ezután mehet bele a pálinka, fahéj és szegfűszeg, végül hagyjuk párolódni fedő alatt.

4. Amíg puhul, addig a körtebefőttet tegyük fel szintén főni, de csak pár percre, majd vegyük le és turmixoljuk péppé.

5. A karamelizállt körtét is vegyük le a tűzről addig, amíg hozzákeverjük a körtepépet, majd tegyük vissza és hagyjuk még pár percig főni.

6. Eközben a keményítőt egy kevés hideg vízben oldjuk fel, végül adjuk ezt is hozzá a körtéhez folyamatos keverés mellett és további 1-2 percig főzzük, míg besűrűsödik.

7. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd egyengessük el a kihűlt csokis rétegre. Tegyük hűtőbe, míg elkészítjük a vaníliakrémet.

A vaníliás réteg:

1. Tegyük fel közepes lángra a tejet melegedni.

2. A vanília rudat vágjuk félbe és kaparjuk ki a magjait, adjuk a tejhez a kikapart héjjal együtt.

3. Közben a tojássárgáját kezdjük el kihabosítani a cukorral, vaníliás cukorral.

4. Ha már szép világos színe van, öntsük hozzá a meleg tejhez folyamatos keverés mellett!

5. Alacsony lángon kevergessük addig, amíg el nem éri a 70 fokot, ha nincsen hőmérőnk, akkor addig főzzük, míg csípősre nem melegszik.

6. Tovább nem szabad, mert összeugorhat a tojás!

7. A zselatinhoz adjunk hozzá egy kevés hideg vizet és tegyük félre duzzadni.

8. Ha jól megszívta magát (2-3 perc), adjuk hozzá a meleg tejes keverékhez és keverjük el, míg fel nem oldódik teljesen. Hagyjuk kihűlni.

9. A habtejszínt verjük kemény habbá robotgép segítségével és keverjük bele a kihűlt krémbe.

10. Ha elkészültünk, öntsük a körtés rétegre és simítsuk el egyenletesre. Tegyük vissza a hűtőbe 1 éjszakára.

A karamell réteg:

1. A cukrot a vízzel lassú tűzön olvasszuk fel, majd adjuk hozzá a vajat és a sót.

2. Ha teljesen felolvadt, öntsük hozzá a tejszínt is és főzzük még 1-2 percig (még mindig alacsony lángon!), amíg homogén szószunk nem lesz.

3. A zselatinhoz adjunk hozzá egy kevés hideg vizet és tegyük félre duzzadni.

4. Ha jól megszívta magát (2-3 perc), adjuk hozzá a meleg karamellhez és keverjük el, amíg fel nem oldódik teljesen.

5. Hagyjuk hűlni, végül öntsük rá a tortánk tetejére és hagyjuk megdermedni.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Hornyák Olivér

Hornyák Olivér receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csokoládés-babapiskótás szelet

Csokoládés-babapiskótás szelet

A kötelező hétvégi sütiadag
Túró Rudi torta

Túró Rudi torta

Olivér séf kerekbe szabott finomsága
Csokis panna cotta

Csokis panna cotta

Méghozzá különleges változatban, sütemény formájában

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.