Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Csokidarabos briós perec

2016. September 23.

Hozzávalók

  • A tésztához:
  • 1/3 csésze (80 ml) teljes tej
  • 1 teáskanál instant élesztő
  • 2 1/4 csésze (280 g) liszt
  • 2 evőkanál (25 gramm) kristálycukor
  • 1/2 teáskanál asztali só
  • 2 nagy tojás, szobahőmérsékletű, enyhén felverve
  • 8 evőkanál sótlan vaj, szobahőmérsékletű
  • 6 dkg apróra vágott étcsokoládé
  • 1/4 teáskanál frissen reszelt narancshéj (elhagyható)
  • A mázhoz:
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 teáskanál asztali só
  • 1 teáskanál víz
  • Cukorszórás (elhagyható)

Elkészítés

A kalács:

Keverjük össze  a tejet és az élesztőt egy kis edényben, amíg az élesztő fel nem oldódik.  Egy elektromos keverő és a dagasztókarok  segítségével keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, adjuk hozzá a tojásokat, majd az élesztős keveréket és gyenge  fokozaton keverjük. Majd vegyük erősebbre a fokozatot (most közepes erősségű legyen)  és keverjük 10 percig  – azért kell ilyen hosszú idő, mert ettől lesz majd a briósunk finom puha. Adjuk hozzá a vajat, és vegyük vissza a sebességet a gyenge fokozatra még 5 percig. Adjuk hozzá a csokoládét – és ha szeretjük, a narancshéjat – és keverjük jól el a tésztában.  

Tegyük át a tésztát egy enyhén olajozott tálba, fedjük le, és meleg helyen hagyjuk kelni 2 órát,  amíg majdnem megduplázódik a mérete. De pihentethetjük a tésztát a hűtőben egy éjszakán át (vagy akár 24 órán át), csak figyeljünk, hogy amikor újra dolgozunk vele, szobahőmérsékletű legyen.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.

A perec:

Osszuk nyolc egyforma darabra a tésztát. Lehet, hogy jobban nyúlik egy nagyon enyhén olajozott felületen, de ha ragadna, akkor inkább lisztezett felületen dolgozzunk vele.

Készítsünk nyolc darab perecet, tegyük át őket egy sütőlapra, kenjük meg a mázzal és  hagyjuk pihenni körülbelül 15 percig.

Majd kenjük át még egyszer a mázzal a pereceket, majd süssük kb.  12 percig.

 Megjegyzés: Sajnos ennek a tésztának az elkészítése hosszabb időt vesz igénybe, mint az átlagos kenyértészta. A hosszú dagasztási idő viszont elengedhetetlen az omlós kalács tésztához. Dagasztógéppel az igazi.

 

Forrás: thekitchn.com

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!