Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ez a legpraktikusabb pizza és íme itt van hozzá egy tuti recept!

Calzone, a töltött pizza
2017. február 9.

A calzone nem más, mint az olaszok nápolyi eredetű félbehajtott, töltött pizzája. Nagyon praktikus, ha vendégségbe viszitek vagy kirándulni, nemcsak melegen, hidegen is finom, a hajtás miatt nem szárad ki, finom szaftos marad.

Készíthetitek egészen nagyra vagy szendvics méretűre, a szilárd töltelék pedig legyen apróbbra vágott, hogy egyenletesen terüljön a tésztában. Még egy érdekesség: ismert a calzone olajban sütött verziója is, a panzerotti, azaz (az általában paradicsommal és mozzarellával töltött) calzoni fritti.

 

Hozzávalók

3 nagyobb vagy 4 közepes calzonéhoz
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • kb. 3 dl langyos víz
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg paradicsompüré
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál morzsolt bazsalikom

  • 20 dkg fekete olajbogyó
  • 15 dkg sonka
  • 2 gömb mozzarella

Elkészítés

1. A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, az olívaolajat és a sót. Apránként hozzáadagoljuk a vizet, megdagasztjuk, és rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarjuk, majd meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 1 cm vékonyra húzzuk (nyújtjuk), majd 4 korongot alakítunk ki belőle.

calzonepizzanapra1

3. A paradicsompürét kikeverjük az olívaolajjal, a megtisztított, lereszelt fokhagymával, a bazsalikommal és a sóval. Megkenjük a tésztakorongokat úgy, hogy körben 1 cm-nyi tésztát szabadon hagyunk. Alsó felére halmozzuk a felkarikázott olajbogyót és a kis kockákra vágott sonkát, egyenletesen elterítjük, majd rámorzsoljuk a mozzarellát.

4. Az üresen hagyott tésztaszélt kissé bevizezzük, majd a töltelékkel fedett részre hajtjuk. A széleket összenyomjuk, villával megmintázzuk, majd a calzonékat sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, és további negyed órát kelesztjük.

5. 220 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük, bazsalikomlevelekkel díszítve tálalhatjuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes polentapizza

Gluténmentes polentapizza

A világszerte méltán népszerű olasz pizza gluténmentes változata.
Pizza Margherita

Pizza Margherita

A tökéletes nápolyi pizza, a Pizza Margherita receptjét Gianni Annoni hozta el az Ízes életbe.

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!