Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Búcsúzzunk a téltől ezzel a gyümölcsös rakott kalácspudinggal

Amikor először készítettem el ezt a sütit, el sem hitték a barátaim, hogy egy 2-3 napos szikkadt kalács kelt új életre a sütőben. És bár elmúlt karácsony, fahéj helyett most is mézeskalács-fűszerkeveréket szórtam a tejbe és a csokihoz, így tél végén még jól esik egy kis melengető íz és illat.

Hozzávalók

4-6 személyre
  • 1 szikkadt kalács (kb. 35 dkg)
  • 3 dl+1 l tej
  • 5+10 dkg cukor
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 csapot teáskanál + 1 csipet mézeskalács-fűszerkeverék (vagy őrölt fahéj)
  • 2 zacskó vaníliás pudingpor
  • 5 dkg mazsola
  • 15 dkg meggy (mirelit)
  • 1 kávéskanál olaj
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl habtejszín

Elkészítés

A kalácsot ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, egy szögletes formához 8 szeletre lesz szükségünk. A 3 dl tejet ízesítjük az 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a csapott teáskanálnyi mézes fűszerrel.

Az 1 l tejből 1 dl-ben simára keverjük a pudingport. A többi tejet felforraljuk egy lábasban a 10 dkg cukorral, hozzáadjuk a pudingporral elkevert tejet, és kevergetve sűrűre főzzük.

A kalácsszeleteket megmártjuk az ízesített tejben. 4 darabbal kirakjuk a sütőtál alját, rárétegezzük a puding felét, és megszórjuk a mazsola felével. Erre kerül a maradék beáztatott kalács, puding és mazsola, majd megszórjuk a tetejét a lecsepegtetett meggyel.

A sütőtálat 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 perc alatt készre sütjük. A sütési idő felénél letakarjuk alufóliával.

A kész süteményt hűlni hagyjuk. Közben vízgőz felett, az olajon megolvasztjuk az összetördelt étcsokit. Ízesítjük a maradék mézes fűszerrel, majd simára keverjük benne a tejszínt. Rácsorgatjuk a sütemény tetejére, szilárdulás után szeleteljük.

rakottkalacs1

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Könnyű és gyors vendégváró: Spenótos-sajtos kockák

Könnyű és gyors vendégváró: Spenótos-sajtos kockák

A leveles tészta az egyik legjobb a szilveszteri házibulikra.
Téli burgonyasaláta

Téli burgonyasaláta

Az egyik kedvenc téli vacsorareceptem, melyhez az ötletet a hagyományos lila hagymás burgonyasaláta adta.
Paradicsomos-sajtos spagettimuffin

Paradicsomos-sajtos spagettimuffin

Ez a partifalatka (ami egy tál szezonális salátával vacsoraként is szolgálhat) hatalmas sikert arat gyerekek és felnőttek körében egyaránt, hiszen ki ne szeretné a paradicsomos spagettit jó sok sajttal megszórva?

Napi ajánlatunk

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
Íme a tiramisu nyári változata

Íme a tiramisu nyári változata

Gyümölcsös pohárdesszert, amiben fix a babapiskóta és a mascarpone, a változók: a gyümölcs, a kávé, a gyümölcslé, a tojás...

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!