Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A jó brownie kicsit krémes, a szélei ropogósak, nagyon csokis és egyáltalán nem száraz

Ismérve még, hogy egyszerű, gyors, és a "spájzból" összerakható
2017. május 10.

Szerintem a jó brownie kicsit krémes, a szélei esetleg ropogósak, de nagyon csokis, és egyáltalán nem száraz. Valamint a jó brownie egyszerű, és a spájzból összerakható, nem igényel extra hozzávalókat, persze minden extra mehet bele, amit éppen megkívánsz, de az alapnak egyszerűnek kell lennie. Továbbá a jó brownie ismérve, hogy az egyszerűsége miatt gyors is. Ez a recept mindhárom kritériumnak megfelel, és sajnos nagyon cukros, viszont liszt legalább kevés van benne (ezért is a krémes állag).

Nem vaj, hanem olaj kell bele, valamint nem csokoládé, hanem kakaó, és egy nagyon fontos lépést is tartalmaz a recept, ami pont a kakaóval függ össze. Az olaj felmelegítése után a szükséges kakaómennyiséget keverjük el, majd hagyjuk állni 8-10 percig.

Ez a folyamat a kakaó aromájának kibontakozásához szükséges, és legtöbbször meleg vízben szokták végrehajtani, de itt eleve rendelkezésre áll az olaj, miért is ne használjuk azt? A kakaópor így teljesen feloldódik, sőt, kissé be is sűrűsödik az oldat, így az íz és az illat sütés után is erőteljesen megmarad.

Hozzávalók

  • 2 dl étolaj
  • 6 dkg kakaó
  • 7 ½ dkg liszt
  • ½ tk sütőpor
  • csipet só
  • 3 tojás
  • 14 dkg barnacukor
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tk vaníliakivonat

Elkészítés

1. A olajat melegítsd, de ne forróra, majd csomómentesen keverd el benne a kakaót.

2. A sütőt melegítsd elő 160ºC-ra.

3. A lisztet keverd el a sütőporral és a sóval, majd tedd félre.

4. A tojásokat a kétféle cukorral robotgéppel keverd habosra kb. 5 perc alatt, majd add hozzá a vaníliát, és a kakós olaj felét.

5. Alaposan keverd ki, míg fényes és sima nem lesz, kb. további 5 perc alatt.

6. Add hozzá a lisztet, majd ha elkeveredett, az olaj másik felét, és keverd addig míg a massza teljesen homogén, és selymes nem lesz.

7. Sütőpapírral bélelt, kb. 22×22 cm-es tepsiben 20-25 perc alatt sül készre, de ha tömörebb, kevésbé folyós brownie-t szeretnél ropogós szélekkel, akár 30 percig is sütheted.

8. A tepsiben hagyd hűlni pár percet, majd a sütőpapírral kiemelve hagyd szobahőmérsékletűre hűlni, és vágd kockákra.

FullSizeRender

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Ananászból citromkrém?

Ananászból citromkrém?

Amikor a recept legnehezebb része a várakozás, mert amúgy olyan egyszerű az elkészítése, csak hűlne már ki.... :)
Mese a mégis könnyű éclairről

Mese a mégis könnyű éclairről

Persze szuper recept is jár hozzá és sok sok jó tanács!
Szuper bagel recept egy brooklyni péktől

Szuper bagel recept egy brooklyni péktől

Horvát Sára tolmácsolásában

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.