Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Biscotti és a téli teázás

A világ egyik legmandulásabb, legkeményebb kekszére, ami viszont folyadékba mártva egyszerűen szinte olvad, és szó szerint jól csúszik a kávézáshoz, teázáshoz.
2018. január 5.

Amikor ezt írom, nagyon hideg van. Az ablakon jégvirágok, és hó ugyan nincs, de minden rideg, hideg, és – pont a hó hiánya miatt – szürke. Hát nem a legkedvencebb évszakom az is biztos. Tulajdonképpen egy jó van ebben az egész tél dologban: hogy legálisan be lehet gubózni, nem kell senkivel sem találkozni, mert ők se akarnak az utcára menni, és jókat lehet teázni, kávézni otthon, zokniban (vagy kettőben), vastag pulcsiban, finom sütikkel, kekszekkel. Pontosan erre találták ki a biscottit. Vagyis a kétszersült, haha. Valóban kétszer sül, de persze nem egy kenyérre kell gondolni, hanem a világ egyik legmandulásabb, legkeményebb kekszére, ami viszont folyadékba mártva egyszerűen szinte olvad, és szó szerint jól csúszik a kávézáshoz, teázáshoz. Nem is igazán bonyolult az elkészítése, mindent csak keverni, aztán sütni kell, a kulcs a pihentetés és persze a kétszer sütés, de ezek közül egyik sem ügy, nem?

Két különlegesebb hozzávaló kell bele, ami nem szokványos: az egyik a mandula kivonat, ami persze, a legjobb, ha természetes. Az átható mandula illat elengedhetetlen ennél a keksznél. A másik az alkohol, pontosabban a jó minőségű alkohol. Gyümölcsös pálinka a jó, ide pl. jól illik a cseresznye, vagy a barack. Az alkohol ugyanis elpárolog, az íz megarad. Ha nem a klasszikus, mandulás biscotti készülne, hanem mondjuk egy narancsos, diós, akkor a mandula aromát kihagyva lehetne akár narancslikőr, vagy diólikőr a hozzáadott alkohol. Gondolom, tiszta az összefüggés. És akkor essünk is neki, a sütő majd jól bemelegíti a konyhát, úgyhogy a dupla pár zokniból egyet le is lehet venni – hihi.

Hozzávalók

  • 20 dkg cukor
  • 12 dkg olvasztott vaj
  • 3 ek pálinka
  • 2 tk mandula kivonat
  • 1 tk vanília kivonat
  • 3 tojás
  • 12 dkg egész mandula megpirítva, durvára vágva
  • 40 dkg liszt
  • 1 ½ tk sütőpor
  • csipet só

Elkészítés

Keverd össze a cukrot, az olvasztott vajat, a pálinkát és a kivonatokat. Add hozzá a durvára vágott pirított mandulát, majd a tojásokat is. Ha alaposan összekeverted, mehet bele a liszt, a sütőpor, és a só is. Csak addig keverd, míg összeáll, nem kell dagasztani, majd ebben a jó kis időben tedd ki az ablakba, teraszra hűlni legalább fél órát. 

Melegítsd elő a sütőt 175ºC-ra. Bélelj ki sütőpapírral egy tepsit, és vizes kézzel formázz két hosszúkás bucit a tésztából a tepsin. Mehet a sütőbe, 25-30 percre, amíg aranybarna nem lesz a széle. Azonnal tedd rácsra hűlni, majd 15 perc után szeleteld fel, és a szeleteket tedd vissza a sütőbe a tepsin újabb 15 percre, míg megszikkadnak és enyhén aranybarnásak nem lesznek. Hagyd a rácson kihűlni, és készen is vagy. 2-3 nap múlvára lesz igazán intenzív az íze, de azonnal is fogyasztható.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors reggeli

Gyors reggeli

Jöjjön a holland baba karácsonyra
Gyors húsgombóc

Gyors húsgombóc

Nem kell sütni ezeket a fasírt golyókat, így nem leszel sem te, se a lakás olajszagú, ami – legalábbis nálam – igazán jó pont.

Napi ajánlatunk

Top videók