Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vendégváró falatkákból sosem elég, ha barátokat várunk!

Bazsalikomos pizzagolyók

Ezek a finom golyócskák tölthetők fűszeres paradicsomszósszal és mozzarellával, vörös vagy zöld pesztóval, vagy akár fokhagymás-tejföllel, sonkával, kolbásszal is.

Most fél adagot készítettem, de nagyobb társaságokhoz érdemes fél kg lisztből dupla adagot sütni.

 

Hozzávalók

mérettől függően kb. 25-28 darab
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • fél csomag instant élesztő (vagy 1/4 kocka friss felfuttatva)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál só
  • kb. 1,5 dl langyos víz
  • A töltelékhez:
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 doboz sűrített paradicsom (140 g)
  • só, őrölt fekete bors
  • aprított vagy morzsolt bazsalikom
  • 2 zacskó mini mozzarellagolyó
  • opcionálisan plusz sajt

Elkészítés

1. A tésztához a lisztben elkeverjük az élesztőt, hozzáadjuk az olívaolajat és a sót. Megkeverjük, majd apránként belecsorgatjuk a langyos vizet. Megdagasztjuk (közepesen kemény, sima felületű tésztát kell kapnunk), és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

2. Közben elkészítjük a tölteléket. Egy kis lábasban felhevítjük az olajat, és a megtisztított fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rátesszük a paradicsomot, sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezzük, pár perc alatt összefőzzük, majd félretesszük hűlni.

pizzagolyok1

3. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kézzel laposra húzzuk, mintha pizzát készítenénk. Nagyobb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kicsit még húzkodunk körben a tésztán, majd mind közepét megkenjük egy kevés szósszal. Ráteszünk 1/3-fél mozzarellagolyót, majd a tésztaszéleket összecsipkedjük, kigömbölygetjük. Olajjal kikent tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, és letakarva még 1/4 órát kelesztjük.

4. A megkelt golyók tetejét megszórjuk a maradék mozzarellával, esetleg további mozzarellával vagy egyéb reszelt sajttal, és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 per alatt készre sütjük. Kevés sóval és fokhagymával ízesített tejföllel a legfinomabb!

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Csigó Zita

Csigó Zita receptje

Szerkesztőink kedvencei

A tökéletes vendégváró fogás: Milánói palacsintatorta

A tökéletes vendégváró fogás: Milánói palacsintatorta

A palacsintatorta (készüljön édes vagy akár sós verzióban) az egyik kedvenc vendégváróm. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy teljes éjszakát áll a hűtőben, szépen díszíthető, így az asztal éke lehet. Készítsétek inkább kisebb palacsintasütőben a palacsintákat, hogy minél több rétegből álljon a tortátok.

Napi ajánlatunk

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!