Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Banános Tarte Tatin

Banán Napra banán tarte dukál.
2018. April 15.

Mostanra már magamat is meggyőztem, hogy nem vagyok egy süteménymester… vagyis nem igazán a sütés a területem, maradjunk ennyiben. Egyszerűbb kekszek, kevert tészták jöhetnek, de engem valószínűleg senki sem fog látni ahogyan tortákat díszítek, sőt, még a krémes torták, díszítés nélkül sem az én műfajom. Ezért is nagy kedvencem a tarte tatin, amelyhez karamellt kell készíteni, ebben rövid ideig sütni kell a negyedelt, kimagozott almákat, majd sok vaj hozzáadásával be kell fedni leveles tésztával, és így készre sütni. Ezután szépen a feje tetejére állítani, és megbabonázva nézni a csillogó, csorgó karamellt. Ezt a desszertet a mostanában kapható, kéznél levő friss leveles tészta miatt gyakran készítem, de most változtattam rajta egyet a banán napjának kedvéért, ami április 15-én jön el minden évben.

Erre a napra banánból készítettem ezt a finomságot, és kiderült, hogy így még egyszerűbb dolgom van, mint az almával. Mutatom a receptet, boldog Banán Napot!

Hozzávalók

  • 4 ek. vaj
  • 8 ek. barna cukor
  • 2 még kissé zöld banán
  • friss leveles tészta (kb. 270g-os csomag)

Elkészítés

Melegítsd elő a sütőt 200ºC-ra. Én az öntött vas serpenyőmet szeretem használni, de bármilyen vastagfalú serpenyő is megteszi, sőt, ehhez a verzióhoz még az se kell, mert nem kell karamellt készíteni! Mondom én, hogy egyszerű! Szóval legelőször a formádat (serpenyőd) vágd körbe a tésztán, a maradék tésztát én sosem dobom el, általában kis batyukat készítek, amiket ezzel-azzal megtöltök és a tarte-tal együtt sütöm.

A vajjal kend ki a formát, majd szórd bele a cukrot és egyenletesen rázogasd el. A banánt karikázd fel, és szép körökben rendezd a vajas cukros alapra. Borítsd be a tésztával, jól tűrd is be körben, és villával bökdösd meg a tetejét.

Mehet a forró sütőbe kb. 25 percre, vagy amíg meg nem pirul. Még forrón borítsd egy tálaló tálra (ugye, hogy jól jön a serpenyő nyele), és már eheted is. Nekem a kedvenc tálalási formám egy kis tejszínnel nyakon önteni, de fagyival is sokan kínálják.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mogyoróvaj felnőtteknek

Mogyoróvaj felnőtteknek

Éljen a PBJ! Sára tálalásában tortillában, eperrel.
Kipróbáltam: interneten terjedő sütési trükkök

Kipróbáltam: interneten terjedő sütési trükkök

Sára belevetette magát a tesztelésbe.
Tepsis gomba

Tepsis gomba

Jöjjön a gomba, most köretként.

Napi ajánlatunk

Top videók