Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Jöjjön egy laktató, tápláló étel, amely friss kenyérrel és egy pohár vörösborral szuper téli ebéd!

Babos-kolbászos cassoulet
2018. január 9.

Hogy mi is a cassoulet? A francia vidék klasszikus fogása, és mint ezekre az ételekre általában jellemző, tájegységenként igencsak változó hozzávalókból áll. Ami biztos, hogy igencsak laktató, tápláló étel babbal, hússal, kolbásszal. Én is elkészítettem a saját verziómat (hogy ne kelljen a babbal külön foglalkozni, ezúttal konzervből), friss kenyérrel és egy pohár vörösborral szuper téli ebéd!

Hozzávalók

6 személyre
  • 2 evőkanál zsír
  • 10 dkg kockázott szalonna
  • 25 dkg csípős kolbász
  • 35 dkg sertéshús vegyesen (comb, tarja, karaj)
  • só, őrölt fekete bors
  • 2 fej salottahagyma vagy vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 50 dkg sárgarépa
  • 50 dkg burgonya
  • 20 dkg hámozott paradicsom (télen üveges)
  • 4 db babérlevél
  • 8 ág kakukkfű
  • 1 dl száraz, testes vörösbor
  • kb. 1,5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
  • 2 konzerv (kb. 50 dkg) fehérbab (vagy ugyanennyi mennyiségű főtt bab)

Elkészítés

Egy nagy serpenyőben felhevítünk 1 evőkanálnyi zsírt, majd rátesszük a felkockázott bacont. Egy-két percet sütjük, majd hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és ezt is átpirítjuk. Mikor már pirulnak, szedőkanállal áttesszük egy nagy méretű sütőtálba.

A visszamaradt zsíron fehéredésig pirítjuk a felcsíkozott húsokat, közben sózzuk, borsozzuk. Mikor kifehéredtek, a tálba helyezzük.

A megtisztított, negyedelt salottát és az egész gerezd fokhagymákat is átforgatjuk a serpenyőben, majd a tálba szórjuk.

A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a burgonyát kockákra vágjuk. A maradék szafthoz hozzáadjuk a másik evőkanál zsírt, majd a zöldségeket átpirítjuk rajta. Beletesszük a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, pár percet főzzük erős lángon. Végül ezt is a sütőtálba öntjük a szafttal, zsírral együtt, és az egészet alaposan összeforgatjuk.

Hozzászórjuk a babérleveleket és a kakukkfű ágakat, felöntjük a borral és az alaplével, majd alufóliával letakarva, 170 fokra előmelegített sütőbe tesszük minimum 2 órára. Közben néha ránézünk, hogy kell-e pótolni az alaplevet. Ha szükséges, éppen csak egy kevéssel tegyük, sűrű, szaftos állagnak kell a sütés végére kialakulnia.

Mikor már jó puha a répa és a burgonya is, beleforgatjuk a sütőtálba a lecsepegtetett babot, és további negyed órát sütjük. Tálalás előtt ízlés szerint eltávolítjuk a babérleveleket és a kakukkfüvet. Friss kenyérrel tálaljuk, tunkolva a legfinomabb!

4/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Téli vacsora a javából, igazán laktató: Kolbászkrémes töltött krumpli

Be kell valakinek mutatni a töltött krumplit? Biztosan nem! Téli vacsora a javából, igazán laktató, főleg, ha jóféle kolbászból készült krémmel töltitek, és még tejszínes mártást is kínáltok mellé.
Kalóriaszegény túrós-kesudiós sütemény

Kalóriaszegény túrós-kesudiós sütemény

Ha ti is úgy érzitek, hogy a nagy karácsonyi eszem-iszom után rátok fér némi könnyedebb desszert, próbáljátok ki ezt a habkönnyű túrós desszertet! Aki az édesítést hagyományos cukorral oldaná meg, nyugodtan helyettesítse a lenti mennyiséget 12 dkg cukorral!

Napi ajánlatunk

Top videók