Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Az avokádóval az a baj, hogy rettenetesen finom... Szuper egyszerű, nagyon finom tunkolós recept következik!

Avokádós-cukkínis “tahini” - szezámmag krém csilivel, fekete olívával
2017. április 21.

Az avokádóval az a baj, hogy rettenetesen finom, ugyanakkor aranyárban mérik – ezért van az, hogy a guacamoleként árúsított, befőttesüveges mártások hemzsegnek a kimondhatatlan nevű és gyanús térfogatnövelőktől. Szerencsére nem kell feltétlen kémikusnak lenni ahhoz, hogy az ember olcsón dobjon össze egy isteni finom avokádókrémet – a tahini, azaz szezámmagkrém a közel-kelet egyik kedvenc, mindenhez (igen, még desszertekhez is) használatos alapanyaga.

Ebben a receptben a dél-amerikai és a közel-keleti gasztrokultúra találkoznak, ezért aztán nachossal, buritoban, vagy épp pitában tálalva is tökéletes. Persze egy szelet mezei kenyéren, vagy akár csíkokra vágott paprikával, uborkával tunkolva is isteni. Legutóbb a Vegan Sunday Marketen tartott workshopomon készítettük a lelkes és éhes közönséggel – mondanom sem kell, hogy jobb munkát végeztünk a tunkolással, mint Özge kutyám, mikor rábízom a majdnem kiürült tahinis dobozt, márpedig az nagyon nagy szó…

 

Hozzávalók

személyenként
  • Fél avokádó
  • 3 kanál tahini
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 marék fekete olíva, lehetőleg magozva
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 csipet csili
  • só, bors

Elkészítés

 Az avokádót hosszában félbevágom – amelyik felében mag maradt, azt alaposan bekenem egy félbevágott citrommal, hogy ne barnuljon meg a hűtőben. A másikat egy kis keverőtálba kanalazom, és villával szétnyomkodom.

 Belereszelem, vagy préselem a fokhagymát, makd megkínálom a fűszerekkel.

Rákanalazom a tahinit, majd kevergetni kezdem – ha túl sűrű, vszinte cseppenként vizet adok hozzá. Ha az avokádó túl kemény, egy botmixer is besegíthet.

 A fekete olívát vékonyka karikákra nyesem, majd a pasztellzöld krémbe szórom, és alaposan elkeverem.

Tálaláskor meglocsolom egy kis olívaolajjal, és – ízlés szerint – korianderzölddel, vagy friss petrezselyemmel hintem meg.

Bár bevallom, szerintem a koriandert mindenkinek addig kell kóstolgatnia, míg nem ismeri be, hogy igenis a világ legcsodálatosabb fűszernövénye.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Igazi food hack: isteni, olcsó, és negyed óra alatt elkészül: Ajvárpörkölt fehérbabbal, gombával

Igazi food hack: isteni, olcsó, és negyed óra alatt elkészül: Ajvárpörkölt fehérbabbal, gombával

Ez a recept ismételten a “sarki boltos” alapanyagoknak kedvez: babot, patadicsomsürítményt, vagy épp zakuszkát bármelyik üzletben kaphatunk, de szuperül működik dunsztolt üveges lecsóval is. 
Ez az Ízes élet egyik kedvenc kakaós-fahéjas csiga receptje

Ez az Ízes élet egyik kedvenc kakaós-fahéjas csiga receptje

A régi és az új klasszikus találkozása

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.