Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Almaszószos süti

Sokáig puha marad, könnyű és jól variálható az akár klasszikusnak is nevezhető amerikai almaszószos süti.
2018. June 6.

Pontos recept nincs, számos változata létezik, ezért az amerikai almaszószos süti nap kapcsán kísérletezgetésbe kezdtem. Olvasztott csoki, magvak vagy sajtkrém is kerülhet a tetejére (bár „üres” tetővel ugyanolyan finom), én most tejszínes, vajas krémmel dobtam fel.

Almapürét a két nagy diszkontlánc polcain mindig szoktam látni, így az elkészítése nem igényel sok időt. Ha mégis a házi verzió mellett döntötök, pároljatok puhára meghámozott, feldarabolt almákat egy kevés citromlével és esetleg némi cukor hozzáadásával. A végén pürésítsétek, de ne teljesen simára: pár apróbb darabka nyugodtan maradhat benne!

Hozzávalók

Egy 20x25 cm-es tepsihez
  • A tésztához:
  • 3 tojás
  • 12 dkg (nád)cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 35 dkg almaszósz
  • 1 dl (semleges ízű) olaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • fél kávéskanál őrölt fahéj + a tálaláshoz
  • 5 dkg mazsola
  • A krémhez:
  • 3 dl tej
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor
  • 3 evőkanál cukor (+ opcionálisan további porcukor ízlés szerint)
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag (6 db) zselatinlap
  • 2 dl 30%-os habtejszín

Elkészítés

A tojásokat kikeverjük a kétféle cukorral, az almaszósszal és az olajjal.

A lisztben elvegyítjük a sütőport, a fahéjat és a mazsolát, majd a tojásos keverékhez adjuk, és alaposan összedolgozzuk.

A masszát egy sütőpapírral bélelt (vagy jól kivajazott) tepsibe simítjuk (akkora tepsit válasszunk, hogy a tésztánk ne legyen túl magas benne), és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt, tűpróbával ellenőrizve készre sütjük. A süteményt a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Ezután vékony pengéjű késsel a tetejét egyenesre vágjuk.

Közben elkészítjük a krémet. 2,5 dl tejet felteszünk forrni. A maradék hideg tejben simára keverjük a pudingport, és a tejhez csorgatjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd kevergetve sűrűre főzzük. Félretesszük, hogy langyosra hűljön, közben gyakran átkeverjük.

A langyos pudingba gépi habverővel beledolgozzuk a kockákra vágott vajat. Hagyjuk kihűlni.

A zselatinlapokat egyesével hideg vízbe áztatjuk pár percre. Ezután alaposan kicsavarjuk, és fél dl tejszínben feltesszük a tűzre. Addig melegítjük (nem forraljuk!), amíg feloldódik a zselatin. A krémhez csorgatjuk, kikeverjük. Ha édesebben szeretjük, ízlés szerint még adhatunk hozzá porcukrot.

A többi tejszínt habbá verjük, majd fokozatosan, kis adagonként a krémhez forgatjuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sajtos-húsos rakott tészta

Sajtos-húsos rakott tészta

A Zita-féle vargabéles sok sajttal és hússal.
Vajas keksz

Vajas keksz

A klasszikus shortbreadet tea vagy kávé mellé fogyasztják. Az alaprecepthez készítettem egy kis vaníliás cseresznyét, ezzel, valamint sajtkrémmel tálaltam a kekszeket. Tökéletes uzsonna, ugye?

Napi ajánlatunk

Top videók