Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Almás morzsasüti csillagánizsos sodóval

Adásban volt: 2017. March 28.
A recepthez tartozó videó
2017. March 28.

Hozzávalók

4 személyre
  • A morzsához:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • csipet só
  • A töltelékhez:
  • 4 db alma
  • 1-2 marék aranymazsola
  • 1 citrom
  • 1 lime
  • 1 púpos ek cukor
  • csipet só
  • A csillagánizsos sodóhoz:
  • 3 tojás
  • 3 dl tejszín
  • 1 db csillagánizs
  • 1 vaníliarúd
  • csipet só

Elkészítés

1. A morzsához összekeverjük a lisztet, a cukrot, a csipet sót, a vajat és a durvára tört diót, gombócot formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük 2-3 órára, hogy megkeményedjen.

2. Az almákat meghámozzuk, felkockázzuk, majd egy lábasban elkezdjük főzni a cukorral, a citrom és a lime levével és reszelt héjával. Ha az alma megfőtt, hozzáadjuk az aranymazsolát is.

3. A sodóhoz a tejszínt egy lábasba feltesszük melegedni, hozzáadunk egy csipet sót és a csillagánizst.

4. Egy másik edénybe egy vaníliarúd kikapart belsejét tesszük, a vanília rudat pedig beledobjuk a tejszínbe.

5. A tojásokat szétválasztjuk, csak a sárgáját használjuk fel, amit a vaníliarúd magjaival és a cukorral habosra keverünk. Folyamatos kevergetés mellett óvatosan a meleg tejszínt a tojássárgájához öntjük, majd alacsony hőmérsékleten visszamelegítjük.

6. Egy tepsibe halmozzuk az almakompótot, ráreszeljük a tésztát és 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.

7. A sodóval tálaljuk. Jó étvágyat!

 

Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!