Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Aki a juhtúrót szereti…

Topár Gábor ajánlata sör mellé - 1. rész
2016. November 9.

Végig nem ettünk mást, csak sztrapacskát – állapítottuk meg a Poprádon töltött hosszúhétvége után a közép-szlovákiai szerpentineken hazafelé kanyarogva. Ez (szemben a tátrai túrázással) nem nagy sportteljesítmény azon a vidéken, hiszen sztrapacskát gyakorlatilag minden melegkonyhás helyen lehet kérni és kapni.

Idilli kép, ahogy a kirándulásból visszaérő, a friss levegőtől kipirult fülű és arcú túrabakancsos népek üldögélnek a hegyalji vendéglőkben, és a napközben elvesztett energiát sör- és sztrapacskabevitellel nyerik vissza.

Érdemes résen lennünk azonban, ugyanis a nálunk használatos sztrapacska terminus (egészen pontosan strapačky formában, merthogy ugye többes szám) a párolt savanyú káposztával készült galuska variációt takarja, míg a juhtúrós verzió bryndzové halušky (azaz juhtúrós galuska) néven keresendő az étlapon.

A hegyvidéki, fenyőerdős hangulat megidézésére alkalmanként én is nekiállok sztrapacskát készíteni.

Hozzávalók

  • 70 dkg krumpli
  • 30 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg füstölt szalonna
  • 2 dl tejföl

Elkészítés

1. A meghámozott burgonyát lereszeltem, megsóztam és a liszttel és a tojással galuskatésztát kevertem belőle.

2. A szalonnát felkockáztam és egy nagyobb serpenyőben megpirítottam majd a kockákat és a kiolvadt zsír felét kiszedtem.

3. A tésztát forró vízbe szaggattam, és amikor a felszínre jött, szűrőkanállal a forró zsiradékba szedtem.

4. Az ilyen módon forrón tartott galuskára morzsoltam a juhtúrót és alaposan elkevertem.

5. A tálalásnál tejfölt, szalonnát és ecetes lilahagymát halmoztam rá.

6. Nem lehet megunni. Kipróbáltuk.

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal
Topár Gábor

Topár Gábor receptje

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!