Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ajváros-sonkás sertésnyársak

Házilag készült ajvárral
2018. March 24.

Húsvét alkalmával nagyon szeretem sokféleképpen felhasználni a sonkát, ezúttal helyes nyársakra került ajvárba pácolt sertéscombbal. A recept steakkrumplival vagy egy friss, tavaszias salátával finom ebéd vagy vendégváró lehet. Ajvárt a nagyobb üzletekben készen is kaphattok, de mutatok egy házi receptet is rá. Az arányokkal érdemes kísérletezni, én úgy szeretem, ha a sült kápia aromája dominál benne.

Hozzávalók

8 nyárshoz
  • 6 evőkanál ajvár
  • 3 evőkanál natúr joghurt
  • 40 dkg sertéscomb
  • 25 dkg tetszőleges húsvéti sonka
  • Ajvár recept:
  • 1 kisebb padlizsán (kb. 25 dkg)
  • 3 db kápiapaprika (kb. 30 dkg)
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg paradicsompüré
  • só, őrölt fekete bors

Elkészítés

A házi ajvárhoz a zöldségeket megmossuk. A padlizsánt körben alaposan megszurkáljuk, majd sütőtálba tesszük. Az egész paprikákat egészben szintén sütőtálba helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a padlizsán megpuhul, illetve a paprikák héja jó sötétbarnára sül. Érdemes sütés közben néha megforgatni mindet, hogy egyenletesen süljenek. (Ha tehetitek, érdemes faszén felett sütni a padlizsánt, még finomabb lesz.)

A kihűlt padlizsán héját lehúzzuk, a paprikákat még langyosan lehéjazzuk, csumájukat, ereiket eltávolítjuk. Késes aprítóban összetörjük a zöldségek húsát.

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a megpucolt, lereszelt fokhagymát párolni kezdjük rajta. Rákanalazzuk a paradicsomot és a zöldségpépet, pár perc alatt összefőzzük, sózzuk, borsozzuk. A fel nem használt ajvárt lezárva, hűtőben tároljuk.

A páchoz az ajvárt összekeverjük a joghurttal. Ízlés szerint még adhatunk hozzá kevés sót vagy zöld fűszereket, például csombort (borsikafüvet) vagy kakukkfüvet. A felkockázott sertéscombot beleforgatjuk, majd lefedjük, és hűtőbe tesszük 2-3 órára.

A fa nyársakat fél órára vízbe áztatjuk. A pácolt húst és a kockára vágott sonkát felhúzzuk rájuk, majd sütőpapírral leterített sütőlemezre sorakoztatjuk. 180 fokra előmelegített sütőben forgatva átsütjük. Frissen sütve tálaljuk.

 

 

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Túl a főzeléken: vajbabos-kolbászos lepény

Túl a főzeléken: vajbabos-kolbászos lepény

...Vagy sós, rizses pite, ahogy jobban tetszik.
Édesburgonyás-baconös lepény

Édesburgonyás-baconös lepény

Kelttésztás lepény remek téli feltétekkel
Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

A kukorica nem teljesen autentikus bele, de nálunk mindenki szereti, ahogy édeskés íze kiegészíti az étel csípős karakterét. Tálalhatjátok kenyérrel is, én ezúttal tortillachipszet kínáltam mellé.

Napi ajánlatunk

Top videók