Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ilyen az, amikor Olivér séfünk kedvenc gyümölcsével ízesíti az egyik kedvenc desszertjét

Áfonyás vaníliás krémes
2017. July 28.

 Az áfonya-vanília kombó nagy kedvencem,  a krémes úgyszintén , és mivel itt van az áfonya  szezon, úgy gondoltam, hogy feldobom az egyik  kedvenc desszertemet, az egyik kedvenc gyümölcsömmel. Lássunk is hozzá a nem túl bonyolult de szemet gyönyörködtető, ízlelő  bimbókat bizsergető  desszertnek!

Hozzávalók

25x30 tepsire vagy sütokeretre
  • 2 csomag leveles tészta
  • 200g friss áfonya
  • 120 g áfonya lekvár
  • 1200ml tej
  • 1 db vanília rúd
  • 300 g kristálycukor
  • 4 tojás
  • porcukor(díszítéshez)
  • 50g liszt
  • 120 g kukorica keményítő

Elkészítés

A tésztát kinyújtom lisztezett felületen 2-3 mm  vastagságúra , arra ügyelve, hogy a tepsi  vagy a sütőkeret amibe majd végül összeállítjuk,  1 cm-rel mindenhol túl lógjon. Ha kinyújtottuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük majd villával megszurkáljuk (Tipp: amit a felső rétegnek szánunk  érdemes vékonyan bevágni akkora méretűre, amekkorát szeretnénk egy adagnak ,így könnyebb lesz vágni,  és nem fog  mindenfele repedni)

30 percre  félrerakjuk pihenni, majd 200 fokos előmelegített  sütőben aranybarnára sütjük ( kb 25 perc).

1liter tejet a vanília rúd kikapart magjával és a  kristálycukorral felrakunk melegedni, egy másik edénybe belemérjük a lisztet, a tojások sárgáját, 2dl tejet,,és a keményítőt. Habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hozzáöntjük a vaníliás  nem túl forró tejhez; éppen csak olvadjon el benne a cukor és oldódjon ki a vanília ,folyamatos kevergetés mellet suru pudingot főzünk.

oliver süti

Ha elkészült beleszórjuk az alaposan átmosott  áfonyát.A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük majd beleforgatjuk fakanál segítségével a pudingba. Ha elkészültek a tésztalapok belefektetjük a tepsibe, vagy kiszúrjuk a sütőkerettel 25×30 cm-es méretre, megkenjük áfonya lekvárral(ha nem kenhető a lekvárunk érdemes kevés vízzel langyosra melegíteni) majd mehet rá a krém.

A felso lapot méretre vágjuk ott ahol előzőleg  sütés előtt bevágtuk , megkenjük a lapok alját   a maradék áfonya lekvárral majd szorosan  a krémre helyezzük. 1 éjszakára hűtőszekrénybe  tesszük. Porcukorral  friss erdei gyümölccsel díszíthetjük.

5/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

8 perces mascarponés pohárdesszert

8 perces mascarponés pohárdesszert

Ez a váratlan vendég desszertje

Napi ajánlatunk

Top videók