Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A zimankós időre való tekintettel egy igazán laktató étellel készültem: Csirkés pirog tésztasalátával

 Pirogot többféle tésztából is süthetünk, készíthetjük olajban vagy sütőben. Ez most egy burgonyás tésztájú, káposztás-csirkés töltelékkel ízesített, olajban sült verzió. A céklasaláta pedig egyszerűen dukál mellé, amellett, hogy gyönyörű a színe, az íze is isteni!
2017. december 7.

Hozzávalók

8 darabhoz
  • A tésztához:
  • 20 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1,5-2 dl tej
  • 4 dl olaj a sütéshez
  • A töltelékhez:
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 10 dkg fehér káposzta
  • 10 dkg csirke felsőcombfilé
  • só, őrölt fehér bors
  • 2 főtt tojás
  • 1 púpozott evőkanál mustár
  • A céklasalátához:
  • 4 db közepes méretű, főtt vagy sült cékla
  • 1 csokor újhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg tejföl
  • 10 dkg majonéz
  • só, őrölt fekete bors

Elkészítés

A tésztához a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. A felesleges vizet leszűrjük a kész burgonyáról, és krumplinyomóval még melegen összetörjük.

A langyosra hűlt burgonyát elkeverjük a liszttel, az elhabart tojásokkal, az instant élesztővel és a sóval. Fokozatosan hozzáadagoljuk a tejet, amíg rugalmas, de kissé ragacsos állagú tésztát nem kapunk. Letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben, a felhevített olajon összesütjük a megtisztított, felaprított hagymát, káposztát és a kis kockákra vágott csirkét. Közben sózzuk, borsozzuk.

Mikor a töltelék kihűlt, hozzákeverjük a villával összetört főtt tojásokat és a mustárt.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, és 3 mm vékonyra nyújtjuk. Késsel 8 darab téglalapra vágjuk, mindegyik közepére 1-1 evőkanálnyi tölteléket helyezünk. A rövidebb oldalakat felhajtjuk, majd hosszabbik oldaluktól kezdve hengeresen feltekerjük a tésztát. Bő, közepesen forró olajban kisütjük a pirogokat, majd papírtörlőre téve pihentetjük.

A salátához a főtt céklát meghámozzuk, majd feldaraboljuk. Az újhagyma fehér részét felkarikázzuk, a fokhagymát lereszeljük. A tejfölt kikeverjük a majonézzel, kevés sóval és borssal, majd hozzáforgatjuk a céklát és a hagymákat. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. A pirogok mellé tálaljuk a salátát.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!