Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A klasszikus libasülthöz a lilakáposzta ezúttal pitébe került, gyümölcsökkel és vörösborral

Kakukkfüves libacomb lilakáposztás pitével
2017. November 9.

Márton-napi menüm főétele klasszikus libasült. Mi is passzolhat ehhez jobban, mint a lilakáposzta? Ezúttal pitébe került gyümölcsökkel és vörösborral.

Hozzávalók

4 személyre
  • A húshoz
  • 4 db libacomb
  • só, őrölt fekete bors
  • néhány ág kakukkfű
  • A pitéhez:
  • 15 dkg liszt
  • 8 dkg vaj + a forma kikenéséhez

  • 1 tojás
  • kevés hideg víz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej salottahagyma
  • 1 nagy csipet őrölt római kömény
  • késhegynyi őrölt fahéj
  • 25 dkg lilakáposzta
  • 2 közepes méretű alma
  • 5 dkg aszalt szilva
  • fél dl száraz vörösbor
  • őrölt fekete bors
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés

A libacombokat megtisztítjuk, sózzuk-borsozzuk, és bőrükkel lefelé sütőtálba helyezzük. Letakarjuk alufóliával, és 210-220 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb. 30 percre, hogy a zsír kisüljön a combokból. Ezt követően a sütő hőmérsékletét mérsékeljük 170 fokra, a combokat megfordítjuk, ráhelyezzük a kakukkfűágakat, ismét lefedjük alufóliával, és kb. 1 óra alatt puhára sütjük. Közben a libazsírral többször meglocsoljuk. Ha a combok már puhák, levesszük az alufóliát, és forró, 220 fokos sütőben pár perc alatt kissé megpirítjuk a tetejüket.

A hús sütése közben elkészítjük a pitét. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadunk egy nagy csipet sót, az elhabart tojást és annyi hideg vizet, hogy összeálljon a tészta. Folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

Az olajat felhevítjük egy lábasban, majd a megtisztított, felaprított hagymát üvegesre pároljuk rajta. Rászórjuk a római köményt, a fahéjat, a vékonyra szelt vagy lereszelt lilakáposztát, a meghámozott, apróra kockázott almát és a kis darabokra vágott aszalt szilvát. Átforgatjuk, felöntjük vörösborral, majd kevergetve (amennyiben szükséges, kevés víz hozzáadásával) roppanósra főzzük, közben sóval és borssal fűszerezzük. Mikor elkészült, félretesszük hűlni.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, majd egy kivajazott, 35*10 cm-es piteformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. Alját egyenletesen beszórjuk a zsemlemorzsával, ráhalmozzuk a tölteléket, elsimítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.

A kész pitét 10 percet pihentetjük (tálalhatjuk hidegen is), majd felszeleteljük. Tetszőleges salátával körítve a libacombok mellé tálaljuk.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Almás kalácspuding

Krémes és gyümölcsös, télies ízű és illatú kalácspuding. Vegyétek ki a sütőből, hintsétek meg porcukorral, és tálaljátok azon melegében!
Vendégváró töltött libanyak

Vendégváró töltött libanyak

A hidegtál egyik elengedhetetlen résztvevője. A vendégség előtti napon álljunk neki!

Napi ajánlatunk

Top videók