Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A chicken noodle soup, vagyis csirkés tésztaleves

Ez az amerikai csirkeleves többek között attól lesz kicsit más, hogy a csirkét előtte megpirítjuk.
2018. October 6.

Ugyan október 6. másról is híres, most mégis a nemzeti tészta napot említem, mert itt nálunk, az izeselet.hu-n az a fontos. És akkor már ezen is variálok egy kicsit, mert tésztának ugyan tészta a következő recept, de inkább egy leves, amiben van tészta is. Ez a „chicken noodle soup”, vagyis csirkés tészta leves, ami gyakorlatilag megfelel a magyarok csirkehús levesének, de mint a névből is látható, ebben sokkal fontosabb a tészta, sőt, a leves szerves részét képezi. És persze az alaprecept is kicsit más, mint a a magyar recept, bár ahány, ház, annyi szokás.

Ez az amerikai csirkeleves többek között attól lesz kicsit más, hogy a csirkét előtte megpirítjuk. Ezt a jó szokást én is átvettem a magyaros levesemben, mert mélyebb, és „csirkésebb” lesz az íze. Valamint a fűszerezés egész más, mint ahogy mi megszoktuk, de érdemes kipróbálni.

Hozzávalók

  • 1 ek étolaj
  • 1 kg bőrös csirkecomb és –szárny vegyesen
  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 4 szál angolzeller felaprítva
  • 2 közepes répa felkarikázva
  • 2 babérlevél
  • 2-3 szál kakukkfű
  • 2 l víz (akár alaplé is lehet)
  • cérnametélt, vagy más levestészta ízlés szerint (de legalább 10 dkg)
  • friss petrezselyem a tálaláshoz
  • citromlé a tálaláshoz

Elkészítés

Hevítsd fel az olajat, közepesen magas lángon egy lábosban, és dobd rá a combokat, szárnyakat, majd pirítsd, míg mélybarna  lesz. Nem a főzés a cél, csak a szín! Ekkor vedd ki a húsdarabokat, és öntsd le a zsírt, csak kb. 1 evőkanálnyit hagyj a lábosban. Erre dobd a hagymát, és párold közepes lángon 2 percig, majd add hozzá a fokhagymát, zellert, répát, a babérleveleket és a kakukkfüvet, párold további 5-6 percet, majd öntsd fel a vízzel és tedd bele a csirkét is. Sózd, borsozd, forrald fel, és közepes lángon hagyd főni legalább 35 percig, de inkább 1 órát, amíg a hús megpuhul.

Szedegesd ki a húst a levesből, és tedd félre hűlni. Közben a levest hagyhatod alacsony lángon, hogy ne hűljön ki. Szedegesd le a húst a csontról, és tedd vissza a levesbe. Forrald fel újra a levest és add hozzá a tésztát, és főzd, amíg megpuhul. Tálald petrezselyemmel megszórva egy facsarásnyi citromlével.

0/5
Értékeléshez jelentkezz be vagy regisztrálj.
Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Sült paprikás paradicsom leves kecskesajt galuskával

Sült paprikás paradicsom leves kecskesajt galuskával

Biztosan nem ismerted, de imádni fogod.
Füge salátában

Füge salátában

Kétféle sajt és sok zöldség megy a füge mellé.
Minestrone

Minestrone

Ebből a levesből kicsordul a zöldség, így ideális az Edd meg a zöldséget! napra.

Napi ajánlatunk

Top videók