Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Üvegsterilizálás befőzéshez

2016. január 7.
Egyre divatosabbak az ehető ajándékok, így sokszor készülnek finom lekvárok vagy más befőttek ilyenkor télen, akár déli gyümölcsökből is. Minden esetben fontos, hogy a szép üveg, amibe betöltjük a finomságot, steril legyen. Pataky Péter lekvárfőzés közben mondja el, hogyan sterilizálhatjuk az üvegeinket.

Megosztom barátaimmal
Pataky Péter

Pataky Péter receptje

Szerkesztőink kedvencei

Csipkebogyós körtelekvár

Csipkebogyós körtelekvár

Különlegesen finom és mutatós őszi lekvár, melyből, ha túl sokat főztünk volna, ajándékozhatunk is!
Lilahagymalekvár

Lilahagymalekvár

Ennek az édes, fűszeres zöldséglekvárnak rengeteg verziója létezik, most egy egyszerű, de karakteres, fűszeres változatot készítünk. Nagyon szeretem az almás és birsalmás változatokat, tökéletesen kiegészíti a hagymát. A fűszerek esetén pedig lehet válogatni például a gyömbér, fahéj, szegfűszeg, kardamom és ezek kombinációi közül. Mi most egy olya fűszert választottunk, amiben kicsit mindből van, mégis egyedi (nem véletlen az angol allspice elnevezése): ez a szegfűbors. Bátran lehet kísérletezni különböző aszalt gyümölcsökkel: mazsolával, szilvával, áfonyával.
Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 1.

Kezdő vagy kevéssé gyakorlott háziasszonyoknak talán jól jöhet néhány praktikus tanács a tartósítással kapcsolatban. Lesz köztük néhány rémesen triviálisnak ható megállapítás is, de hát tudjuk jól: egy újszülöttnek minden vicc új.
Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 2.

Elvagy, mint a befőtt? – A tartósítás alapjai 2.

Ígértük, folytatjuk! Az előző részben a szezonális zöldség-gyümölcs beszerzésével, alapos fertőtlenítéssel és mosással előkészültünk a nagy feladatra. Most megnézzük, mire van még szükségünk a gördülékeny munkafolyamathoz.
Lekvársűrítő és tortabevonó házilag (pektin készítése)

Lekvársűrítő és tortabevonó házilag (pektin készítése)

Egy kis munkával a hulladékból természetes és vegyszermentes sűrítő anyagot varázsolhatunk.
Fűszeres almalekvár

Fűszeres almalekvár

Őszies fűszerezésű almalekvár, ami kiválóan használható palacsinta tölteléknek, rétesbe, kalácshoz vagy akár pirítósra is reggelinek. Az üveget megfelelő köntösbe öltöztetve, ehető ajándék is válhat belőle.
Az 5 legizgalmasabb ehető ajándék

Az 5 legizgalmasabb ehető ajándék

Az ünnepek közeledtével nem csak ti, de mi is kíváncsiak voltunk, milyen ehető ajándékokban gondolkodtok. Hiszen, aki egész évben szeret sütni-főzni, annak az ajándékozás sem jelenthet gondot. Rákerestünk, melyek a legnépszerűbbek.
Camparis narancslekvár

Camparis narancslekvár

Igazi különlegesség a Camparival készült, keserű narancslekvár.

Napi ajánlatunk

Csicseriborsó lisztes gofri

Csicseriborsó lisztes gofri

Keverjük be most a tésztáját, és reggel csak süssük ki!
Epres-krémsajtos gofri szendvics

Epres-krémsajtos gofri szendvics

Más idénygyümölccsel is tökéletes
Spenótos gofri buggyantott tojással

Spenótos gofri buggyantott tojással

"Első látásra különös lehet egy zöld gofri látványa..." Íme a Zabkásakirálynő egészséges reggeli ajánlója

Top videók

Pihe-puha, szaftos és sajtos: ez az egyik legjobb kombináció, ami a kelt tésztával történhet: Óriás pizzás csiga

A látványos csigaformát pedig egyáltalán nem nehéz kialakítani, egy vágás, pár tekerés, és már mehet is a sütőbe!