Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vízkeresztkor kötelező - Királyok lepénye

Rögtön pár nappal az ünnepi játékok után a franciák ismét körülülik az asztalt. A központban ezúttal a mandulakrémmel töltött lepény. No meg a játék, a királyválasztás. Nemcsak gyerekeknek.

Az egyszerűség kedvéért már január első vasárnapján elfogyasztják az első Galette des Rois-t (ejtsd: gálett dé roá), azaz a királyok lepényét. Eredetileg a vízkereszthez kötődik, de annyi alkalom adódik a karácsonyi szünetben és utána is egy-egy baráti, családi összejövetelhez, hogy ilyenkor mi is simán eszünk háromszor-négyszer. Ki ne szeretne megosztani egy mandulakrémmel töltött, leveles tésztás kérgű lepényt, ami ráadásul még meglepetést is rejt? Ez egy közel 700 éves, tipikusan francia szokás: a Nap formájú aranysárga süteménnyel a napkirályok eljövetelére emlékeznek. Amolyan téli sötétségűző sütemény, evvel akarták előcsalogatni a Napot a sötét téli napok után, ezután kezdenek látványosan hosszabbodni a nappalok. Az északi területeken ez a napsárga korongforma terjedt el és a leveles tésztás, töltött változat, míg délen briós tésztából formáznak koronára emlékeztető karikát és kandírozott gyümölcsökkel díszítik.

Nicsak, mi van benne?DSC_0410 4 (1)

A galette-ben gondosan elrejtenek egy figurát, eredetileg egy fáva babszemet, ami a termékenységet szimbolizálja. Manapság sütésálló porcelán figurával helyettesítik és a legváltozatosabb ihletésű tárgyakat tudnak belesütni. Pékségenként más és más kollekciót láthatunk a polcokon egymás mellé kitéve, sokan gyűjtik az évről évre elfogyasztott lepényekben talált kincseket. Hogy miket? Az elég széles skálán mozog a betlehemes figuráktól a parfümös üvegcséken át a Disney-figurákig. Merthogy a játék ez: a legfiatalabb (gyermek) a társaságban elbúiik az asztal alá vagy becsukja a szemét, hogy ne lássa a galette felszeletelését. A kés gyakran talál épp a figurába, ez ugyebár koppan is és rögtön lelepleződne a kincs holléte. A korongot pontosan annyi felé kell vágni, ahányan kérnek a süteményből. Emiatt érdemes megfelelő méretűt választani: négy személyre elég egy arasznyi átmérőjű galette, 6-8 személyre inkább 25-28 cm-essel számoljuk. 

Mindig jól jön

Ha megvan a szeletelés, a legfiatalabb kezdi el sorolni, kié legyen az első szelet, majd a második és így tovább, hogy igazságos legyen a kiosztás. Aki végül megtalálja a figurát, az lesz a társaság és az este királya, királynője. A pékségekben mindig adnak hozzá papírkoronát, de helyettesíthetjük otthoni lehetőségeinkhez mérten elegáns fejfedővel, turbánnak, gyerek koronával, papírcsákóval. Bátran ajánlom nemcsak gyerekzsúrokra. Osztályokban, irodában, munkahelyen remek közösségépítő, de bevethetjük olyan vendégségben is, ahol sok az egymás számára ismeretlen ember. Remek ismerkedő, feszültségoldó játék. Én azért szeretem, mert mindenki a saját ízlésére hangszerelheti. A koronát, a figurát, a díszítést, a formát és a tölteléket is. Lehet csokoládés, gesztenyés, vaníliás, gyümölcskrémes. Hívjuk össze a barátainkat és csalogassuk elő játékosan a Napot!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A francia piac a valóságban

A francia piac a valóságban

Párizsban piacra járni sikkes dolog. Az ételtudatos franciának az utcai piac az első számú alapanyag-beszerző helye – minderről csakis egy párizsit kérdezhettünk.
Csokoládékrémes fatörzs

Csokoládékrémes fatörzs

A karácsonyi fatörzstorta a francia ünnepi asztal elmaradhatatlan desszertje. Valójában egy egyszerű piskótatekercs, amit kedvünk szerint díszíthetünk. Éljük ki fantáziánkat és rendezzünk téli jelenetet a tetejére. Elő a tortagyöngyökkel, használjunk kókuszreszeléket vagy szórócukrot a hóesés helyett, formázzunk marcipánfigurákat vagy csak húzgáljunk villával fakéregre emlékeztető csíkokat!
Galette des Rois - Királyok lepénye

Galette des Rois - Királyok lepénye

Most van a szezonja ennek a francia süteménynek, mely apró figurát rejteget. Az, aki a saját szelet süteményében megtalálja, felveheti a koronát. Ő lesz az est királya. Vízkereszt körül fogyasztják bármilyen alkalommal. Barátokkal, családi körben, iskolákban, óvodákban, sőt, sokszor a munkahelyen, irodákban is. Koronára fel

Napi ajánlatunk

Gluténmentes kávés piskótatekercs

Gluténmentes kávés piskótatekercs

Megunhatatlan klasszikus: a habkönnyű piskóta és a sűrű vajkrém ellenpárja mindig tökéletes - ezúttal gluténmentesen. Mivel a tésztában nincs semmilyen adalékanyag, nagyon fontos a technika pontos betartása.
5 sűrítési mód gluténmentes főzelékekhez

5 sűrítési mód gluténmentes főzelékekhez

A gluténmentes étrend alapszabálya, hogy tilos búzát, rozsot és árpát fogyasztani, ezért az ilyen lisztekkel történő sűrítés szóba sem jöhet. Pánikra semmi ok, ezek nélkül is isteni főzeléket lehet készíteni!
Gluténmentes hagyomány – juhtúrós puliszka

Gluténmentes hagyomány – juhtúrós puliszka

Annak ellenére, hogy elkerült gyerekkoromban, az első találkozásunkkor szoros barátság köttetett, mely kitart a mai napig.

Top videók

Szép Heléna körte, nyers csokoládészósszal

Már nevében is elegáns, ez az egyszerűen elkészíthető körtés desszert. Különleges hozzávalókból, különleges alkalomra.

Fordított szilvásgombóc diós morzsával

Nagymama desszertje kicsit másképp, kifordítva. Isteni befejezése lehet a napnak.

Fűszeres sütőtökchutney

Fűszeres chutney, most az ősz legkedveltebb ízével, a sütőtökkel. Húsok, kekszek kiváló kiegészítője. Szép üvegben akár ehető ajándék is válhat belőle.