Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Vízkeresztkor kötelező - Királyok lepénye

Rögtön pár nappal az ünnepi játékok után a franciák ismét körülülik az asztalt. A központban ezúttal a mandulakrémmel töltött lepény. No meg a játék, a királyválasztás. Nemcsak gyerekeknek.

Az egyszerűség kedvéért már január első vasárnapján elfogyasztják az első Galette des Rois-t (ejtsd: gálett dé roá), azaz a királyok lepényét. Eredetileg a vízkereszthez kötődik, de annyi alkalom adódik a karácsonyi szünetben és utána is egy-egy baráti, családi összejövetelhez, hogy ilyenkor mi is simán eszünk háromszor-négyszer. Ki ne szeretne megosztani egy mandulakrémmel töltött, leveles tésztás kérgű lepényt, ami ráadásul még meglepetést is rejt? Ez egy közel 700 éves, tipikusan francia szokás: a Nap formájú aranysárga süteménnyel a napkirályok eljövetelére emlékeznek. Amolyan téli sötétségűző sütemény, evvel akarták előcsalogatni a Napot a sötét téli napok után, ezután kezdenek látványosan hosszabbodni a nappalok. Az északi területeken ez a napsárga korongforma terjedt el és a leveles tésztás, töltött változat, míg délen briós tésztából formáznak koronára emlékeztető karikát és kandírozott gyümölcsökkel díszítik.

Nicsak, mi van benne?DSC_0410 4 (1)

A galette-ben gondosan elrejtenek egy figurát, eredetileg egy fáva babszemet, ami a termékenységet szimbolizálja. Manapság sütésálló porcelán figurával helyettesítik és a legváltozatosabb ihletésű tárgyakat tudnak belesütni. Pékségenként más és más kollekciót láthatunk a polcokon egymás mellé kitéve, sokan gyűjtik az évről évre elfogyasztott lepényekben talált kincseket. Hogy miket? Az elég széles skálán mozog a betlehemes figuráktól a parfümös üvegcséken át a Disney-figurákig. Merthogy a játék ez: a legfiatalabb (gyermek) a társaságban elbúiik az asztal alá vagy becsukja a szemét, hogy ne lássa a galette felszeletelését. A kés gyakran talál épp a figurába, ez ugyebár koppan is és rögtön lelepleződne a kincs holléte. A korongot pontosan annyi felé kell vágni, ahányan kérnek a süteményből. Emiatt érdemes megfelelő méretűt választani: négy személyre elég egy arasznyi átmérőjű galette, 6-8 személyre inkább 25-28 cm-essel számoljuk. 

Mindig jól jön

Ha megvan a szeletelés, a legfiatalabb kezdi el sorolni, kié legyen az első szelet, majd a második és így tovább, hogy igazságos legyen a kiosztás. Aki végül megtalálja a figurát, az lesz a társaság és az este királya, királynője. A pékségekben mindig adnak hozzá papírkoronát, de helyettesíthetjük otthoni lehetőségeinkhez mérten elegáns fejfedővel, turbánnak, gyerek koronával, papírcsákóval. Bátran ajánlom nemcsak gyerekzsúrokra. Osztályokban, irodában, munkahelyen remek közösségépítő, de bevethetjük olyan vendégségben is, ahol sok az egymás számára ismeretlen ember. Remek ismerkedő, feszültségoldó játék. Én azért szeretem, mert mindenki a saját ízlésére hangszerelheti. A koronát, a figurát, a díszítést, a formát és a tölteléket is. Lehet csokoládés, gesztenyés, vaníliás, gyümölcskrémes. Hívjuk össze a barátainkat és csalogassuk elő játékosan a Napot!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A francia piac a valóságban

A francia piac a valóságban

Párizsban piacra járni sikkes dolog. Az ételtudatos franciának az utcai piac az első számú alapanyag-beszerző helye – minderről csakis egy párizsit kérdezhettünk.
Csokoládékrémes fatörzs

Csokoládékrémes fatörzs

A karácsonyi fatörzstorta a francia ünnepi asztal elmaradhatatlan desszertje. Valójában egy egyszerű piskótatekercs, amit kedvünk szerint díszíthetünk. Éljük ki fantáziánkat és rendezzünk téli jelenetet a tetejére. Elő a tortagyöngyökkel, használjunk kókuszreszeléket vagy szórócukrot a hóesés helyett, formázzunk marcipánfigurákat vagy csak húzgáljunk villával fakéregre emlékeztető csíkokat!
Galette des Rois - Királyok lepénye

Galette des Rois - Királyok lepénye

Most van a szezonja ennek a francia süteménynek, mely apró figurát rejteget. Az, aki a saját szelet süteményében megtalálja, felveheti a koronát. Ő lesz az est királya. Vízkereszt körül fogyasztják bármilyen alkalommal. Barátokkal, családi körben, iskolákban, óvodákban, sőt, sokszor a munkahelyen, irodákban is. Koronára fel

Napi ajánlatunk

Csirke- és gombahamburger sárgabarack chutney-val

Csirke- és gombahamburger sárgabarack chutney-val

Lovagoljuk meg a mindenfelé tapasztalható hamburger-őrületet és készítsünk otthon, házilag mi is különféle változatot: csirkés- és vegaburgerre fel!
Keleties bárányburger karfiol tabbouleh-vel és párolt újrépával

Keleties bárányburger karfiol tabbouleh-vel és párolt újrépával

Ha szombat, akkor biopiac. Ilyenkor meglódul a család és a barátok, hogy közösségi eseménnyé formáljuk a beszerzést: a gyerekeket a játszótéren őrzik a fröccsöző apukák, akikhez egy hosszabb-rövidebb standturné után mi, anyukák is csatlakozunk. Nem ritkán valamelyikünknél landol a társaság, és otthoni keretek között zajlik tovább a bandázás immáron a frissen bevásárolt finomságokból kanyarított kajakísérettel. Ajánlom szeretettel ezt a társasági létformát, ahogy az alábbi receptet is!
Pikáns sárgarépa saláta pirított földimogyoróval

Pikáns sárgarépa saláta pirított földimogyoróval

Villámgyors, csípős saláta és már kész is van a tízórai/uzsonna.

Top videók

Villámgyors banánfagylalt gránátalmával

Banán, gránátalma, 10 perc és kész a házi fagylalt.

Görögdinnyés limonádé

Ha már úgyis fölvágjuk, és kivesszük a magokat, akkor tegyünk félre egy adagot a görögdinnyéből limonádénak is. Savas vagy mentes kiadásban is készíthetjük, a hűsítés garantált.

Rozé kacsamell rebarbarás quinoával és nyári salátával

Fantasztikus nyári vendégváró fogás, de elkészíthetjük csak úgy saját magunk kényeztetésére is. Szánjunk rá időt és figyelmet, akkor biztos a siker!