Izgalmas receptek és praktikus megoldások Pataky Pétertől és vendégeitől
en.adlerhotel.it

Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Wellnesshétvége a családdal, gluténérzékenyen? Nem sci-fi, de komoly előzetes tervezést igénylő hadművelet!

Alapszabály: kommunikálj!

Még a foglalás előtt írj a szállodának, és kérdezz rá, hogy tudják-e biztosítani a gluténmentes étkezést. Ha írásban igent mondanak, jöhet a telefon: csak érezzék, hogy ez komoly dolog, nem holmi divathóbort. Ilyenkor fontos, hogy ne csak a recepcióssal beszélj, mert ő könnyen ígérget, legjobb, ha a konyha vezetőjével tanácskozod meg a dolgot. Tapasztalat, hogy gyakran azt mondják, mindent meg tudnak oldani, ám néhány ravasz kérdéssel könnyen ellenőrizheted, hogy tényleg ismerik-e az ételek külön kezelésére és szervírozására vonatkozó alapvető elvárásokat.

www.oneworld365.org

www.oneworld365.org

Ha például megkérdezed, hogy van-e külön kenyérpirítójuk a gluténmentes kenyér számára, vagy magaddal kell vinned a sajátodat, és nem értik, hogy mit akarsz, akkor sajnos nem jó helyen jársz, mert itt nem tudják, hogy a búzalisztes kenyér mozsája beszennyezheti a te kenyeredet.

Érdemes azt is megtudni, hogy helyben sütnek-e kenyeret, péksüteményt. Ha a válasz nemleges, akkor kérdezz rá, hogy honnan veszik a készet, és az mit tartalmaz – csak hogy bebiztosítsd magad minden eshetőségre.

Ha teljes ellátással utazol, akkor előzetesen kérd el a tervezett menüt, és kérdezz rá az esetleges veszélyforrásokra: hogy külön olajban-serpenyőben sütik-e a palacsintát, a panírozott húst, hogy garantáltan gluténmentes-e a hasábburgonyájuk, vagy pl. a levesben nem használnak-e gluténtartalmú ételízesítőt.

Sajnos sokan paranoiának tartják ezt az óvatosságot, ám ez a diéta tényleg nem engedi meg a hibázást, ezért ezt fel kell vállalni. Éppen emiatt sosem bízom magam teljesen rá egy ismeretlen szállodára, hanem felkészülök: előző nap sütök-főzök néhány dolgot, amivel át tudom vészelni, ha nem megfelelő a helyi ellátás. Ezek mindegyike tartós termék, tehát ha szerencsém van, és nyugodtan tudok a szállodában enni, annál jobb: hazahozom, és itthon esszük meg őket.

Mit vigyél magaddal?

Szeletelt kenyeret

Saját sütésűt érdemes vinni, azok jobban bírják a gyűrődést. Sőt, ha tudod, hogy több napra mész, és a szálloda mélyhűtőjében le fogod fagyasztani a jól becsomagolt kenyeredet, akkor süsd egy kicsit több vízzel. Nem baj, ha frissen még kicsit nedves, nyirkos a tapintása – a fagyasztás és a felengedés után garantáltan nem lesz az.

Zacskót kenyérpirítóba

meeting-hub.net

meeting-hub.net

A szennyeződés kivédésére kiváló: ha ebbe teszed bele a kenyeredet, és úgy küldöd be a pirítóba, nem tud rákerülni semmiféle kenyérmorzsa.

Extrudált kenyeret

Nem kell magyarázni: kezdő gluténérzékenyek kissé már túl jól is ismerik a  rizspufit. Persze, tudjuk jól, hogy ezen nem lehet élni, ám utazáskor nagyon jól jön, nem vitás.

Gluténmentes müzlit

Igazi életmentő tud lenni a reggelinél. A szállodákban kirakott müzli az, amit akkor sem eszek meg, ha a konyhafőnök megesküszik a saját életére, hogy gluténmentes, ugyanis – tetszik, nem tetszik –, bármelyik vendég belenyúlhatott szennyezett kanállal vagy kézzel.

Gluténmentes snacket

A boltokban már egyre több helyen találni olyan apró snackeket, amelyek képesek megmenteni az éhenhalástól, ha mondjuk nem érsz vissza időben a szállodába, és más étterembe nem mersz beülni. Ilyet persze magunknak is süthetünk előzőleg – a legjobbak az aszalt gyümölcsök kekszek, de a sós keksz vagy ropogós lapkenyér is jól jön.

Aszalt gyümölcsöt, magvakat

Energiadús finomságok, amelyek biztonsággal fogyaszthatók.

Gluténmentes szójaszószt, kedvenc fűszereket

Sokszor tapasztaltam, hogy a szakács kicsit megrémült amiatt, hogy gluténmentesen kell főznie, és ezért szinte minden általa kockázatosnak ítélt dolgot kihagyott az ételekből. Így a fűszereket is. Ilyenkor bizony nem lehet mást tenni, mint kicsit saját magunknak utánízesíteni az ételt – egy kevés szójaszósz nagyon sok ételben használható, de például egy kis illatos provence-i fűszerkeverék vagy currypor is komoly íztuning lehet.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes nagyböjt

Gluténmentes nagyböjt

Azt gondolhatnánk, hogy annak, aki egész életében diétázik, talán túl nagy teher a böjt, a további lemondás. Pedig épp hogy nem így van: a gluténérzékenység miatt ugyanis nagyon komoly fegyelem alakul ki a diétázókban.
Gluténmentes alaplisztek 2. rész

Gluténmentes alaplisztek 2. rész

Ezúttal a gluténmentes sütéshez elengedhetetlen keményítőfajtákat és "ragasztókat", azaz a sikér pótlására alkalmas adalékanyagokat, vesszük végig.

Napi ajánlatunk

Top videók