Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
en.adlerhotel.it

Túlélőkalauz szállodákba gluténérzékenyeknek

Wellnesshétvége a családdal, gluténérzékenyen? Nem sci-fi, de komoly előzetes tervezést igénylő hadművelet!

Alapszabály: kommunikálj!

Még a foglalás előtt írj a szállodának, és kérdezz rá, hogy tudják-e biztosítani a gluténmentes étkezést. Ha írásban igent mondanak, jöhet a telefon: csak érezzék, hogy ez komoly dolog, nem holmi divathóbort. Ilyenkor fontos, hogy ne csak a recepcióssal beszélj, mert ő könnyen ígérget, legjobb, ha a konyha vezetőjével tanácskozod meg a dolgot. Tapasztalat, hogy gyakran azt mondják, mindent meg tudnak oldani, ám néhány ravasz kérdéssel könnyen ellenőrizheted, hogy tényleg ismerik-e az ételek külön kezelésére és szervírozására vonatkozó alapvető elvárásokat.

www.oneworld365.org

www.oneworld365.org

Ha például megkérdezed, hogy van-e külön kenyérpirítójuk a gluténmentes kenyér számára, vagy magaddal kell vinned a sajátodat, és nem értik, hogy mit akarsz, akkor sajnos nem jó helyen jársz, mert itt nem tudják, hogy a búzalisztes kenyér mozsája beszennyezheti a te kenyeredet.

Érdemes azt is megtudni, hogy helyben sütnek-e kenyeret, péksüteményt. Ha a válasz nemleges, akkor kérdezz rá, hogy honnan veszik a készet, és az mit tartalmaz – csak hogy bebiztosítsd magad minden eshetőségre.

Ha teljes ellátással utazol, akkor előzetesen kérd el a tervezett menüt, és kérdezz rá az esetleges veszélyforrásokra: hogy külön olajban-serpenyőben sütik-e a palacsintát, a panírozott húst, hogy garantáltan gluténmentes-e a hasábburgonyájuk, vagy pl. a levesben nem használnak-e gluténtartalmú ételízesítőt.

Sajnos sokan paranoiának tartják ezt az óvatosságot, ám ez a diéta tényleg nem engedi meg a hibázást, ezért ezt fel kell vállalni. Éppen emiatt sosem bízom magam teljesen rá egy ismeretlen szállodára, hanem felkészülök: előző nap sütök-főzök néhány dolgot, amivel át tudom vészelni, ha nem megfelelő a helyi ellátás. Ezek mindegyike tartós termék, tehát ha szerencsém van, és nyugodtan tudok a szállodában enni, annál jobb: hazahozom, és itthon esszük meg őket.

Mit vigyél magaddal?

Szeletelt kenyeret

Saját sütésűt érdemes vinni, azok jobban bírják a gyűrődést. Sőt, ha tudod, hogy több napra mész, és a szálloda mélyhűtőjében le fogod fagyasztani a jól becsomagolt kenyeredet, akkor süsd egy kicsit több vízzel. Nem baj, ha frissen még kicsit nedves, nyirkos a tapintása – a fagyasztás és a felengedés után garantáltan nem lesz az.

Zacskót kenyérpirítóba

meeting-hub.net

meeting-hub.net

A szennyeződés kivédésére kiváló: ha ebbe teszed bele a kenyeredet, és úgy küldöd be a pirítóba, nem tud rákerülni semmiféle kenyérmorzsa.

Extrudált kenyeret

Nem kell magyarázni: kezdő gluténérzékenyek kissé már túl jól is ismerik a  rizspufit. Persze, tudjuk jól, hogy ezen nem lehet élni, ám utazáskor nagyon jól jön, nem vitás.

Gluténmentes müzlit

Igazi életmentő tud lenni a reggelinél. A szállodákban kirakott müzli az, amit akkor sem eszek meg, ha a konyhafőnök megesküszik a saját életére, hogy gluténmentes, ugyanis – tetszik, nem tetszik –, bármelyik vendég belenyúlhatott szennyezett kanállal vagy kézzel.

Gluténmentes snacket

A boltokban már egyre több helyen találni olyan apró snackeket, amelyek képesek megmenteni az éhenhalástól, ha mondjuk nem érsz vissza időben a szállodába, és más étterembe nem mersz beülni. Ilyet persze magunknak is süthetünk előzőleg – a legjobbak az aszalt gyümölcsök kekszek, de a sós keksz vagy ropogós lapkenyér is jól jön.

Aszalt gyümölcsöt, magvakat

Energiadús finomságok, amelyek biztonsággal fogyaszthatók.

Gluténmentes szójaszószt, kedvenc fűszereket

Sokszor tapasztaltam, hogy a szakács kicsit megrémült amiatt, hogy gluténmentesen kell főznie, és ezért szinte minden általa kockázatosnak ítélt dolgot kihagyott az ételekből. Így a fűszereket is. Ilyenkor bizony nem lehet mást tenni, mint kicsit saját magunknak utánízesíteni az ételt – egy kevés szójaszósz nagyon sok ételben használható, de például egy kis illatos provence-i fűszerkeverék vagy currypor is komoly íztuning lehet.

Megosztom barátaimmal
Kollár Anita

Kollár Anita receptje

Szerkesztőink kedvencei

Gluténmentes nagyböjt

Gluténmentes nagyböjt

Azt gondolhatnánk, hogy annak, aki egész életében diétázik, talán túl nagy teher a böjt, a további lemondás. Pedig épp hogy nem így van: a gluténérzékenység miatt ugyanis nagyon komoly fegyelem alakul ki a diétázókban.
Gluténmentes alaplisztek 2. rész

Gluténmentes alaplisztek 2. rész

Ezúttal a gluténmentes sütéshez elengedhetetlen keményítőfajtákat és "ragasztókat", azaz a sikér pótlására alkalmas adalékanyagokat, vesszük végig.
Gluténmentes bagett

Gluténmentes bagett

Ropogós bagett gluténmentesen. Szenzációs reggeli, csak egy kicsit kell korábban ébredni.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sajtos tejfölös golyók

Így készíti Marton Adrienn