Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Téli leves pillanatok alatt

Krémes karfiolleves
2018. January 22.

Biztosan már mondtam, hogy a leves nálunk télen-nyáron szerepel a menün. Nyáron a könnyebbek, persze, zsenge zöldborsóleves, hideg uborkaleves, vagy kukoricakrém leves, télen pedig a tartalmasabbak, a korhely levestől kezdve a gulyáson át anehezebb krémlevesekig. Ez utóbbi talán a kedvencem, ami az elkészítést illeti, hiszen az ember csak felteszi főni a zöldséget, utána leturmixolja. Nagyjából ennyi, még receptet is nehéz belőle írni, mert a mennyiségek mindig ízlés szerint kerülnek bele.

Nálam egy krémeleves vizesebb zöldségekből, minimális folyadékkal készül, épp csak egy-két ujjnyival, hogy egy sűrű pürévé tudjam turmixolni. Majd utána lazítom tejszínnel, olyan sűrüségűre, amilyenre éppen akarom (általában sűrűbbre). De sokan a hígabb leveseket szeretik, sok lével főzik pl. a karfiolt, ÉS még a végén tejszínt is tesznek bele. A másik, hogy én mindig szeretem, ha ezen a selymes, szó szerint sűrű krémen van valami friss és/vagy ropogós. Ezt általában pirított magok jelentik, és egy zöld olaj, amit a levesre csepegtetek. És mivel a leves sűrű (ugye-ugye), ezek szépen meg is maradnak a felszínén.

Ha már a karfiolt említettem, akkor most egy karfiol levest készítek, amelynek, mint mondtam, a receptjét nem tudnám pontos mennyiségekben megadni. Inkább azt javaslom, hogy figyeld az ételt, miközben főzöd, kóstold, mint mindent amit főzöl, és aszerint ízesítsd, hogy neked mi ízlik.

Nagyjából azt tudom mondani, hogy egy nagyobb fej karfiolt szedj rózsáira, és 1 ökölnyi rózsát szedj nagyon apró kis virágokra, kb 5 mm átmérőjűre. A többit tedd fel tejben, vagy alaplében, vagy vízben főni, de még annyiban sem, hogy elfedje, talán két ujjnyi víz ha kell. Sózd, borsozd, és forrald fel, majd vedd alacsonyra a lángot és fedd le. Így is hagyhatod kb. 15 percig, utána ráérsz megnézni, és elvileg kész is kell, hogy legyen. Nagyon puhára kell főznöd, hiszen pürésíted.

Jöhet a botmixer, minden kis darabot támadj meg, és ha szép krémes a püré, higíthatod. Ha félsz a zsírtól, akkor vagy alaplével, vagy kevésbé zsíros tejszínnel (ez az ún. főzőtejszín), esetleg vízzel. Egészen addig, míg el nem nyeri a tetszésed a sűrűsége. Mindenképpen kóstold, mert higítottad, ez a sót is befolyásolja. Fűszerezd, ahogy tetszik, és félre is teheted, míg a betétet elkészíted.

Ehhez a leveshez szerintem jól illik a törökmogyoró. Én ezt a karfiolrózsákkal együtt, durvára vágva, nagyon kevés olívaolajon szoktam megprörkölni, és sózom, borsozom. Ezt még a leves készítése közben is  megteheted. A másik dekorációs, és ízelem a zöld olaj. Ez jellemzően zöldfűszerekből, és jó minőségű olívaolajből készül a turmixban. Egy csokor petrezselyem, és mondjuk bazsalikom, turmix, legalább egy óra állás, hogy átvegye az olaj az ízt, és akár ülepítve, csak az olajat, akár ezt a pürés olajat, úgy, ahogy van, már használhatod is.

Szép is és finom is, emellett kifejezetten egyszerű., és ha tejszínnel higítottad a levest, a fehér háttéren igazán mutates lesz a zöld pötty.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Gyors leves az ünnepi rohanásban

Gyors leves az ünnepi rohanásban

Görög spenótos, citromos, hátmostnagyonmegleptél leves receptje következik
Zöldborsókrémleves okosan

Zöldborsókrémleves okosan

Emlékszel még a nyári zsenge zöldborsóra? Tudod, arra, ami annyira zsenge, hogy a gyerekek kis zacskóban hurcolászva nyersen rágcsálják a játszótéren, mintha valami cukorka lenne? Amely élénk zöld színével pár perc alatt vajban megforgatva az igazi, kár is lenne főzeléknek elvesztegetni? Na az most nincs, mert november van,
Az igazi francia hagymaleves

Az igazi francia hagymaleves

Már nem csak a reggelek csípősek, hanem napközben is kellemetlen az idő. Hamar sötétedik, későn világosodik, és nehezen indulnak a napok. Akkor legalább fejeződjenek be jól! Szerintem ezt pont egy ilyen leves garantálja, mert levesből sosem elég, francia hagymalevesből pedig végképp nem, és igazán ebben az időben esik jól. Laktató (talán kicsit nehéz is, de kibírjuk, mert megéri, annyira finom), és nem bonyolult az elkészítése.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!