Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Irány a Sziget Fesztivál, és éljen a szivárványszínű kulináris forradalom

Hiszem, hogy az élet épp olyan, mint az étel: akkor ízes igazán, ha kellőképpen színes, fűszeres, kozmopolita.

Az egyetlen, amit szem előtt tartok, hogy az állati alapanyagoknak – amelyekért bárkinek szenvednie kellett, melyekért lények-lelkek lettek „használva” – nincs helye a tányéromon, ahogy a szándékos bántalmazás semmilyen formájának nincs helye az életemben.

Nem meglepő, hogy LMBTQ emberek jogaiért folytatott küzdelem épp úgy misszióm, mint a veganizmus – az értékrendemet pedig ahol csak tehetem, hangsúlyozom, legyen szó szivárványszín vegán vacsorákról, Pride fesztiválokról, vagy épp emberjogi konferenciákról. Az elmúlt hónapok során bejártam Tel Aviv, Madrid, és Budapest Pride fesztiváljait – ez utóbbin a Kossuth térnél felállított színpadon  voltam az esemény házigazdája, majd a menetet egy szívárványszínű menüvel koronáztuk meg a belvárosi Casatiban. Ezt a menüt a budapesti Sziget fesztiválra indulásunk előtt  most újra elkészítettem a barátaimnak. 

Mert bár mindannyian mások vagyunk, mégis mind összetartozunk, akárcsak egy sokféle ízt felvonultató lakoma egyes fogásai, amint összeállnak egy kerek egésszé. A Vegan Pride Vacsora – amelyet Kristóf utazó konyhájával több városban is bemutattunk workshopokon, főzőkurzusokon – 6 színben tündökölt, és az alábbi finomságokkal kecsegtetett…

Kristof_konyhaja_image_20170709-1

Piros Muhamara – Sült paprika és szárított paradicsom füstölt paprikával fűszerezett mini zsemlével

Narancssárga Rozmaringos édesburgonya leves kókusztejjel, tökmagolajjal, pirított tökmaggal

Sárga Indiai csicseriborsó és ananász ragu mogyoróvajas teriyaki mártással, citromos-kurkumás basmati rizzsel, pirított kesudióval

Zöld Mandula és zöldborsókrém quiche spenóttal, zöld hagymával

Kék Nyers vegán „Say Cheez márványsajt”

Lila Vegán „sajt” torta fekete áfonyával

 Mindenki a maga eszközeivel áll ki az elvei mellett – akad, aki tüntetéseket szervez, mások petíciókat adnak be, megint mások (sajnos) erőszakos módszerekhez is folyamodnak, hogy az ideológiájukat bizonyítsák. Én azonban szentül hiszek abban, hogy a legjobb módja annak, hogy különféleképpen gondolkodó ember és ember között megértés születhessen nem más, mint a közös étkezések, az étel szeretete, a receptjeink, kedvenc fogásaink megosztása, és az, hogy jó szívvel koccintunk a lakoma felett.  A korábbi sikeres és örömteli kollaboráció örömére a vacsorát Ispán Szilvivel és Csizmazia Lászlóval a Menza étterem igazgatójával és séfével és népes csapatával együttműködésben készítettük el.

A menü és a receptek fellelhetőek a Kristóf Konyhája szakácskönyvben, és az idén ősszel megjelenő legújabb kötetemben. És mivel a Sziget fesztiválnak köszönhetően – ahol a hét során minden délután 5-kor LMBT témákban vezetek kerekasztal beszélgetéseket a Magic Mirror sátorban. Aki pedig épp Berlinben lesz augusztus 20-án, jöjjön el a  Le Coq Baroque bárba, ahol várjuk mindazokat, akik szerint az élet ízesen, az étel színesen, az emberi gondolkodás pedig csakis nyitottan szép.

Kristof_Pride_20170708-3 (1)

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egy kihagyhatatlan gasztro kaland

Egy kihagyhatatlan gasztro kaland

Pusszantlak, vegán! - Kristóf Konyhája átgördült Londonba
Gyere velünk a legizgalmasabb utcai snackek nyomába!

Gyere velünk a legizgalmasabb utcai snackek nyomába!

Avagy street food Tel-Aviv módra, az idegenvezetőnk természetesen Steiner Kristóf

Napi ajánlatunk

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
Íme a tiramisu nyári változata

Íme a tiramisu nyári változata

Gyümölcsös pohárdesszert, amiben fix a babapiskóta és a mascarpone, a változók: a gyümölcs, a kávé, a gyümölcslé, a tojás...

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!