Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Szezonjuk van, ráadásul nagyon egészségesek. Fogyassz minél több citrusfélét!

2018. December 3.

Narancs, citrom, mandarin, lime és grapefruit… Panaszra nem lehet okunk: friss és színpompás gyümölcsökből válogathatunk a téli időszakban is. Kapjátok fel a kosaratokat, látogassatok el a közeli piacra, de előtte még olvassátok el cikkünket a citrusfélék jótékony hatásairól.

 

Nagyszerű rostforrások

A szakemberek naponta 25 g rost bevitelét ajánlják, ennek egy részét érdemes citrusfélékből fedezni. Egy átlagos méretű narancs 2,3 g, egy mandarin 1,6 g rostanyagot tartalmaz.

 

Jót tesznek a szívünknek

A citrusfélék flavonoidokat tartalmaznak, amelyek rendkívül hasznosak a szívünknek. Az antioxidánsokban gazdag piros grapefruit segít csökkenteni a károsan magas koleszterinszintet is.

 

Alacsony a glikémiás indexük

Az alacsony GI érték révén elfogyasztásukat követően nem ugrik meg jelentősen a vércukorszint, azaz a cukor lassabban kerül be a véráramba.

 

Hamarabb elmúlik a megfázás

A gyümölcsökben rejlő C-vitamin ugyan megakadályozni nem tudja a megfázást, de csökkentheti a betegség súlyosságát, valamint rövidítheti a lefolyási idejét.

 

Káliumban gazdagok

A banán mellett a citrusfélék is remek forrásai a káliumnak. A kálium segíti az ásványianyag-egyensúly fenntartását, valamint az izmok összehúzódását. A szélütés kockázatát akár 21%-kal is csökkentheti, illetve segíthet a szívbetegségek megelőzésében is.

 

Hozzájárulnak a tápanyagok felszívódásához

A citrusokban található C-vitamin megkönnyíti a vas felszívódását, ezáltal elősegíti a vörösvértestek termelését, azaz közvetve erősíti az immunrendszert.

 

Hidratáló hatásúak

Az uborkához, a görögdinnyéhez és a paradicsomhoz hasonlóan magas a víztartalmuk (a narancsnak 87%, a grapefruitnak pedig 88%). Ha magas víztartalmú ételeket fogyasztunk, szervezetünk hidratált marad. A vízben gazdag ételek ráadásul laktatóak, emellett kevés kalóriát tartalmaznak.

 

Fiatalos marad a bőrünk

A C-vitamin szerepet játszik a kollagén termelésében, amelytől bőrünk megőrzi simaságát.

 

Segítenek a fogyásban

Szinte nem tartalmaznak zsírt és nátriumot, valamint alacsony a kalóriatartalmuk, így könnyedén beépíthetők a diétás étrendekbe is.

 

Forrás: health.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Narancsos sültrépa-saláta

Narancsos sültrépa-saláta

Tavaszi hangulatot előidéző, nem mindennapi saláta.
Reggelire tej vagy narancslé?

Reggelire tej vagy narancslé?

Nézzük, melyik az ideális választás
Kandírozott narancshéj ajándékba

Kandírozott narancshéj ajándékba

A csokoládéba mártás napján mi mást is tehetnénk, mint, hogy ezt a szinte kötelezően elkészítendő, karácsonyi finomságot csokiba mártjuk?

Napi ajánlatunk

Top videók