Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: Salamon Sára

Gyere velünk a legizgalmasabb utcai snackek nyomába!

Avagy street food Tel-Aviv módra, az idegenvezetőnk természetesen Steiner Kristóf
2017. március 5.

Izrael kulturális és kulináris fővárosában, Tel Avivban lehetetlen két utcasarkot sétálni anélkül, hogy ellenállhatatlan finomságokba botlanánk. Vallom, hogy még egy hosszú hétvégére is érdemes kiugrani a Fehér Városba – csak úgy megkóstolni csoda-evödék nyújtotta gasztro-remekműveket. Ha pedig ide látogat valaki, és felkeres blogomon, a whitecityboy.com-on keresztül, a kulináris túrákat mindig a Carmel piacon kezdjük – nem csak azért, mert én is itt vásárolom a ropogós kenyeret, száz-színű fűszereket és édes gyümölcsöket, lédús zöldségeket a lakásétterem eseményeimhez, hanem azért is, mert a „Shuk HaCarmel” minden szempontból kihagyhatatlan élményt nyújt. Lássuk, mi mindent kínálnak a düledező bódék és kurjongató árusok.

Fotó: Yarden Rokach

Fotó: Yarden Rokach

 

Burekász

A Magyarországon leginkább börekként ismert török péksütemény közeli rokona – ám ottomán uncsitesójával ellentétben nem egyben, nagy tepsiben, hanem külön batyukként, időnként csigaként sütik meg. A levelestésztába pakolt töltelék lehet spenót, paprikás burgonyapüré, vagy sült gomba – de a nem túl autentikus burekászozók már a „mai gyerekeknek” való „pizzás” töltelékkel is előálltak. A Carmelen – amely a legismertebb és legikonikusabb, ugyanakkor hihetetlenül rendetlen, hangos, és gyakran áthatolhatatlan piac – az Allenby utcai bejárattól elindulva azon nyomban belebotlunk a legjobb „börekesbe”: jobb oldalt bújik meg a standok mögött, és felháborítóan finom spenótos batyut készítenek.

Fotó: Yarden Rokach

Fotó: Yarden Rokach

 

Dim Sum

Ez a koránt sem közel-keleti klasszikus hihetetlen népszerűségnek örvend Izrael-szerte: a gőzölt buciba vagy finom rizspapírba pakolt töltelék lehet gyömbéres sütőtök krém, shitaki gomba, vagy édesburgonya csilivel – majd mindezt bambusz gőzőlőben párolják puhára, és szójaszósszal kevert édes csilivel tálalják. Egy dim sum nem dim sum, ezért ajánlatos 4-6 félét is megkóstolni. Van „Dim Sum Station” a város fő piacán, a Carmel piacon, sőt, gyorsfagyasztott változatot is beszerezhet, aki otthon készítené el: a Carmel és a Malan utca sarkán, a piac mellékutcájában várja az ínyenceket a kincsekkel telt ázsiai delikát üzlet.

Szábih

Ez a pitába bújtatott ínyencség a sült padlizsántól, a tahinitől, azaz krémes szezámmag szósztól, a fokhagymás tört krumplitól, és az édes-savanyú ambától, azaz mangó mártástól válik a közel-kelet egyik legizgalmasabb street foodjává. Rendszerint keménytojással kínálják – amelyet a vegánok előszeretettel hagynak el, a házi verzióban avokádóval helyettesítve az összetevőt. Szábihozni több helyen is lehet a piac megannyi színes-szagos standja között, és mellémenni sem igazán lehet – az egyetlen jótanács: óvatosan az ambával, mert bármilyen finom is, a curry-s mangó mártás aromája egész napra megalapozza az ember szájízét.

Fotó: Salamon Sára

Fotó: Salamon Sára

 

Drúz pita

Salamon Sárával, kedvenc ételfotósommal imádunk “shuk vasárnapokat” tartani – ilyenkor mindig ellátogatunk a Carmel piacon drúz pitát sütő fejkendős nénikéhez, aztán lehuppanunk valahová a város kellős közepibe ékelt jemeni falucskában, és pletykálkodunk, meg persze tömjük a fejünket. A fordított wok serpenyőn sült remekről már itt, az Ízes Életen is megemlékeztem – a saját receptem azonban meg sem közelíti az autentikus, lángra helyezett fém kupolán sült óriás tortillát, melyet rendszerint humusszal és tabule – azaz kuszkusszal kevert friss menta és petrezselyem – salátával tölt meg nekünk a drúz nénike.

Falafel

A falafel mindenki számára ismerős lehet – Magyarországon többnyire török büfék kínálatán szereplő csicseriborsó fasirt tápláló és isteni finom vegetáriánus fogás, legyen szó a pitába pakolt, vagy a tányéron, szivárványszín saláták mellé halmozott tálalási módról. Ami azonban különlegessé teszi az izraeli falafelt: soha, azaz semmilyen körülmények között nem készülhetnek el jó előre a golyók, csakis frissen, ropogósan kerülhetnek a vendég elé. A pitába a csicseri-lasztik mellett humusz, tahini, és izraeli-arab saláta kerül, de olyan extra-menő helyeken, mint a „Kosem”, azaz „Mágus” falafel Tel Avivban a grillezett padlizsán is befigyel.

 

Fotó: Salamon Sára

Fotó: Salamon Sára

Megosztom barátaimmal
Steiner Kristóf

Steiner Kristóf receptje

Napi ajánlatunk

Top videók

5 szuper ötlet a jégkockatartók hasznosítására

Nyáron talán mindenki hűtőszekrényében lapul egy-két folyamatosan feltöltött jégkockatartó, hogy bármikor hűsíthessük magunkat jeges italokkal. Szilikonból sokféle jópofa formában beszerezhetjük, és nemcsak jégkocka gyártáshoz használhatjuk! Íme pár további ötlet.