Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Mivel süssünk, főzzünk ahhoz, hogy egészséges ételeket készítsünk?

Amit teljes egészében érdemes száműzni a konyhánkból, az a fehér cukor
2017. november 5.

Kedves Háziasszonyok! Nem kell megijedni. Ahhoz, hogy megreformáljátok kicsit a családi étkezéseket, nem kell a szekrény mélyére rejteni a hagyományos, jól bevált családi recepteket, sőt! Érdemes pont ezeknek a felhasználásával egészségesebbé tenni az étkezésünket, hiszen így anélkül cserélhetjük le az egészségtelen hozzávalókat táplálóbbakra, hogy azt például a kevésbé szemfüles gyerekek vagy férfi családtagok észrevennék.

Semmi probléma sincs a hagyományos, magyaros ízekkel, azonban az üres, tápanyagokban szegény alapanyagokkal annál inkább, hiszen az egészség drága kincs. Már csak a legalapvetőbb összetevők lecserélésével is rengeteget tehetünk magunkért. Szerencsére ma már ezeket az egészséges alternatívákat nem csak eldugott bioboltokban tudjuk beszerezni, hanem szinte bármelyik élelmiszerboltban, vagy akár a piacon is, elérhető árakon. Tehát akkor miket is használjunk a sütéshez és főzéshez?

A fehér lisztre annyi alternatívát találhatunk, hogy szinte kiigazodni is nehéz. Az egyik legolcsóbb választás helyette a teljes kiőrlésű rozsliszt, ami gyakorlatilag bármelyik receptben felhasználható, ha nem is teljes egészében, de legalább a fehér liszttel 50-50%-os arányban vegyítve. Mivel ez a liszt a búzamagnak a belső részét, a korpáját és a csíráját is tartalmazza, ezért sokkal jelentősebb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma is. Sikértartalma (egyfajta fehérje) viszont alacsonyabb a fehér lisztnél, így a teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó recepteket érdemes plusz sikérrel kiegészíteni, hogy puha és könnyed maradjon a tészta. Egy másik, szintén olcsó alternatíva a zabpehelyliszt vagy zabliszt, ami a zabpehely leőrlésével akár házilag is elkészíthető. Ennek a rozsliszthez hasonló színe és mellékíze sincs, tápanyagtartalma viszont szintén kiemelkedő, használata pedig a fehér lisztéhez nagyon hasonló.

Amit teljes egészében érdemes száműzni a konyhánkból, az a fehér cukor, ami kutatásokkal igazoltan felelős az elhízásért és számos népbetegség kialakulásért és elterjedéséért. A boltokban kapható édesítőszerek közül a természetes eredetűeket ajánlom leginkább. A xilit vagy nyírfacukor talán a legolcsóbb választás, ennek azonban még van vércukorszint emelő hatása, és nagyobb mennyiségben fogyasztva az érzékenyeknél hasmenést okozhat. A sztívia egy nulla kalóriás édesítő, ami többfajta állagban is kapható és sokrétűen felhasználható, de minimális mellékízzel rendelkezik. Ennél még jobb választás a mellékíz nélküli eritrit, aminek édessége a cukorhoz képest 80%-os, de állaga és felhasználási módja megegyezik, a vércukorszintre pedig szintén nincs jelentős hatással. 

A reggelihez és vacsorához használt pékárukat, valamint a száraz tésztákat szintén cseréljük le teljes kiőrlésű változatra, és már ezzel a néhány lépéssel is sokat tettünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

A fogyókúra alatt se legyél éhes!

A fogyókúra alatt se legyél éhes!

Gökler Kriszti tanácsai segítenek ennek megvalósításában
Süssünk teljes kiőrlésű lisztből fahéjas csigát!

Süssünk teljes kiőrlésű lisztből fahéjas csigát!

Egy hűvösebb őszi napon kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint begubózni otthon egy pohár forró csokival és a saját sütőnkben sült egészséges, teljes kiőrlésű fahéjas csigákkal.

Napi ajánlatunk

Top videók