Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Melegíts fűszerrel!

2018. December 5.

Az előttünk álló téli hónapok zimankója és az épp megkezdődött adventi időszak egyaránt arra buzdított bennünket, hogy gyűjtsük csokorba a legfinomabb melengető hatású fűszereket. Ugye ti is kedvet kaptatok egy forró, fűszeres egytálételhez vagy egy frissen sült, illatozó gyümölcskenyérhez?

 

Szegfűszeg

A fűszer egy örökzöld mirtuszféle bimbója: zsenge, rózsaszín bimbóként kerül begyűjtésre, hogy aztán pálmalevélbe csomagolva addig szárítsák, amíg el nem éri közismert barna színárnyalatát. Erős illata és aromája mértékletességre int, óvatosan adagoljuk főztünkhöz, hiszen könnyen elnyomhatja, sőt kesernyéssé teheti a többi összetevő ízét. A téli hónapokban azért is igen hasznos, mert javítja a vérkeringést, illetve tisztítja a légutakat. Ne csak narancsba szurkáljátok, gyümölcslevesekben, gyümölcskenyerekben, ázsiai ételekben is nagyon finom. Vagy egy forró italban…

Forralt, de nem bor: Alma cider házilag

Kardamom

Indiában a fűszerek királynőjének is nevezik, zöld fajtáját tartják hamisítatlan téli fűszernek, hiszen illatos és melengető. A gyömbérfélék családjába tartozó kardamomot édes és sós ételekhez is felhasználhatjátok. Jól passzol csokis, tejes desszertekhez, húsokhoz (például bárányhoz), almához, körtéhez, sőt még a legegyszerűbb rizsköretet is fantasztikusan feldobja. Forró italokhoz is nagyon jól passzol, nem csoda, hogy az előbb már említett házi alma ciderbe is került. Ha pedig rizst főznétek, nézzétek meg ezt a szuper receptet!

Tandoori csirke fűszeres rizzsel

Fekete bors

Bemutatni senkinek sem kell, mindennapi fűszerünk. A fekete bors javítja az emésztést, sőt állítólag még a fogyásban is segít. Egy kúszónövény szárított gyümölcséből készül, és ez az a fűszer, amellyel a legtöbbet kereskednek a világon. Enyhén csípős ízével számtalan étel alapja. Az alábbi recept az ünnepi asztal éke lehet, ráadásul még a fekete bors sem csupán kiegészítő benne, hanem igazi főszereplő.

Bélszín rozmaringkéregben porcinivel és portói mártással

Római kömény

Bár mi intenzív, karakteres íze miatt szeretjük, ezen felül kiváló vasforrás is, felhasználásával még házi arckrémet és hajpakolást is szoktak készíteni. Télen leginkább levesekben és egytálételekben jó felhasználni. Egy jó chili con carnét sem ront el!

Gyors, de laktató és melengető fogás: Chili con carne, mellé pedig roppanós tortilla

Fahéj

Az egyik legkedveltebb téli fűszer, édes illata és aromája megidézi a karácsony hangulatát. Felsorolni is lehetetlen, hogy mennyi sütemény alapvető fűszere. Tökéletes párost alkot az almával, a körtével és a naranccsal, a tél igazi szupersztárja. Ezekbe a csigákba mi azonnal beleharapnánk.

Fahéjas-gesztenyés csiga

Forrás: Chakra Restaurant

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Egyél egy piros almát! De még jobb, ha előtte fűszerezed, és megsütöd!

Egyél egy piros almát! De még jobb, ha előtte fűszerezed, és megsütöd!

December 1-jén, az „egyél egy piros almát!” napon biztosan, de még jobb, ha gyakrabban teszitek! Csak úgy magában, párolva húsok mellé, pitébe vagy éppen sült almaként. Az alábbi sült alma receptbe csempésztem némi mézesfűszert, hogy az illatával és ízével már most hangolódjunk kicsit az ünnepekre.

Téli saláta sonkás ropogóssal

A kelbimbó sütve a legfinomabb!

Napi ajánlatunk

Top videók