Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Meglepő füstölések - próbáld ki!

Te milyen ételeket dobnál a tűz fölé? Próbáld ki a füstös ízt minél több étellel kombinálva, a gyümölcsöktől egészen a csonthéjasokig!

Az eljárásról elsőre mindenkinek nehéz ételek, elsősorban húsok és halak jutnak eszébe. Rugaszkodjunk el egy kicsit a mindennapoktól, és dobjunk minél több ételt a tűzre, hogy füstös ízt kapjanak. Kísérletezzünk sajttal, gyömölcsökkel, zöldségekkel, magvakkal!
Kövesd pontosan a most következő tanácsokat és eljárásokat, hogy te is a füstölés mesterévé válj!

A fa fajtája

A különféle fafajták más és más ízt kölcsönöznek az ételeknek, de a füstösség mértékét is szabályozhatjuk velük. Az éger és juharfa édes, az alma, a cseresznye és a barack édes, és egyben gyümölcsös, míg a dió erős és fűszeres ízt ad, ami például remekül passzol a kapribogyóhoz és a diókhoz. A füstösség mértékét a fa fajtája mellett, a forgács mennyiségével is tudjuk szabályozni. Azok az ételek, amik jobban felveszik a füstös ízt, kevesebb, míg amik kevésbé, hosszabb füstölési időt igényelnek. A faforgácsot, használat előtt fél órával áztasd be, majd szárítsd ki. Ha ezt a lépést kihagyod, a forgács inkább égni fog, mint parázslani.

A hőmérsékletfust_3

A füstölés egy alacsony hőmérsékletű, indirekt elkészítési módja az ételeknek. A hőmérsékletet attól függően kell szabályozni, hogy éppen milyen ételt akarunk készíteni. Ha sajtot füstölsz például, ami hamar megolvad, elég ha a forgács éppencsak parázslik. Ezt hideg füstölésnek hívjuk. Ha faszénnel füstölünk, égessük el teljesen, amíg a széleken meg nem látjuk a hamut, majd egyenletesen oszlassuk el a rostélyon. Csukd be a fedelét, hogy a faszén elérje a kellő hőmérsékletet. Ezt hőmérővel könnyen ellenőrizheted. Szórd szét a faforgácsot a leégett faszénen. Gázzal működő grillnél gyújts be és csukd le a fedelet. Melegítsd fel a kellő hőmérsékletre, majd szórd szét rajta a forgácsot. Ha van beépített füstölő a grillen, járj el a leírás szerint, ha nincs, használj boltban készen vehető füstölő dobozt, vagy készíts egyet házillag. A beáztatott forgácsot csomagold be alufóliába, villával szúrj bele lukakat, és helyezd a rostély alá.

Felület és idő

Ha a forgács készen áll a füstölésre, nincs más hátra, mint az ételeket elhelyezni egy rácson és a füst fölé helyezni. A kisebb darabokat edényben, szitában kell megfüstölnöd, nehogy a forgácsba essenek. Fedd le az edényt, és füstöld annyi ideig az ételeket, amíg el nem éred a kívánt ízt.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Ínyenc gomba-rizottó

Ínyenc gomba-rizottó

Autentikus olasz rizottó, amely ugyan lassan készül, de megéri kivárni!
Street food ősszel is: gombás empanadas

Street food ősszel is: gombás empanadas

De a gombás ragu helyett tölthetjük más zöldséggel, sajttal vagy pestóval is!

Spenótos, chilis laskagomba, szójás csirkemellel

Keleties csirkemell és izgalmas "főzelékes" körete nagyjából 10 perc alatt elkészül. Nyári grillpartik sztárja!

Top videók

Villámgyors banánfagylalt gránátalmával

Banán, gránátalma, 10 perc és kész a házi fagylalt.

Görögdinnyés limonádé

Ha már úgyis fölvágjuk, és kivesszük a magokat, akkor tegyünk félre egy adagot a görögdinnyéből limonádénak is. Savas vagy mentes kiadásban is készíthetjük, a hűsítés garantált.

Rozé kacsamell rebarbarás quinoával és nyári salátával

Fantasztikus nyári vendégváró fogás, de elkészíthetjük csak úgy saját magunk kényeztetésére is. Szánjunk rá időt és figyelmet, akkor biztos a siker!