Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Meglepő füstölések - próbáld ki!

Te milyen ételeket dobnál a tűz fölé? Próbáld ki a füstös ízt minél több étellel kombinálva, a gyümölcsöktől egészen a csonthéjasokig!
2016. február 20.

Az eljárásról elsőre mindenkinek nehéz ételek, elsősorban húsok és halak jutnak eszébe. Rugaszkodjunk el egy kicsit a mindennapoktól, és dobjunk minél több ételt a tűzre, hogy füstös ízt kapjanak. Kísérletezzünk sajttal, gyömölcsökkel, zöldségekkel, magvakkal!
Kövesd pontosan a most következő tanácsokat és eljárásokat, hogy te is a füstölés mesterévé válj!

A fa fajtája

A különféle fafajták más és más ízt kölcsönöznek az ételeknek, de a füstösség mértékét is szabályozhatjuk velük. Az éger és juharfa édes, az alma, a cseresznye és a barack édes, és egyben gyümölcsös, míg a dió erős és fűszeres ízt ad, ami például remekül passzol a kapribogyóhoz és a diókhoz. A füstösség mértékét a fa fajtája mellett, a forgács mennyiségével is tudjuk szabályozni. Azok az ételek, amik jobban felveszik a füstös ízt, kevesebb, míg amik kevésbé, hosszabb füstölési időt igényelnek. A faforgácsot, használat előtt fél órával áztasd be, majd szárítsd ki. Ha ezt a lépést kihagyod, a forgács inkább égni fog, mint parázslani.

A hőmérsékletfust_3

A füstölés egy alacsony hőmérsékletű, indirekt elkészítési módja az ételeknek. A hőmérsékletet attól függően kell szabályozni, hogy éppen milyen ételt akarunk készíteni. Ha sajtot füstölsz például, ami hamar megolvad, elég ha a forgács éppencsak parázslik. Ezt hideg füstölésnek hívjuk. Ha faszénnel füstölünk, égessük el teljesen, amíg a széleken meg nem látjuk a hamut, majd egyenletesen oszlassuk el a rostélyon. Csukd be a fedelét, hogy a faszén elérje a kellő hőmérsékletet. Ezt hőmérővel könnyen ellenőrizheted. Szórd szét a faforgácsot a leégett faszénen. Gázzal működő grillnél gyújts be és csukd le a fedelet. Melegítsd fel a kellő hőmérsékletre, majd szórd szét rajta a forgácsot. Ha van beépített füstölő a grillen, járj el a leírás szerint, ha nincs, használj boltban készen vehető füstölő dobozt, vagy készíts egyet házillag. A beáztatott forgácsot csomagold be alufóliába, villával szúrj bele lukakat, és helyezd a rostély alá.

Felület és idő

Ha a forgács készen áll a füstölésre, nincs más hátra, mint az ételeket elhelyezni egy rácson és a füst fölé helyezni. A kisebb darabokat edényben, szitában kell megfüstölnöd, nehogy a forgácsba essenek. Fedd le az edényt, és füstöld annyi ideig az ételeket, amíg el nem éred a kívánt ízt.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók