Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Íme a jó linzersütés titka

A linzer pont úgy néz ki, mint a többi, két darabból összeragasztott sütemény, de egy szinte láthatatlan összetevőnek köszönhetően lágy és omlós.
2016. december 10.

A linzer pont úgy néz ki, mint a többi, két darabból összeragasztott sütemény, de egy szinte láthatatlan összetevőnek köszönhetően istenien lágy és omlós.

A mandulából készült mandulaliszttől az egyszerű tészta szinte szétolvad a szánkban, és hihetetlenül finom illata lesz. Az ízletes és ragacsos lekvárral összeragasztott két sütiből testre szabott ünnepi süti varázsolható.

Linzer: a torta, ami kekszszé alakul

Ez az osztrák linzertorta kekszváltozata Linz városában született. A tésztája lisztből és őrölt diófélékből áll, leginkább mandulából. A töltelék isteni szederlekvár, a tetején rács. A keksz a gyümölcslekvárral töltött, mandulaliszttel készült tortára szeretne hasonlítani.

Egész mandula, szeletelt mandula, őrölt mandula

A mandula hagyományosan a linzer egyik alapvető hozzávalója. Ehhez a tésztához használhatunk egész vagy szeletelt mandulát, a tömeget és ne a térfogatot figyeljük. Ha felhasználás előtt megpirítjuk a mandulát, klasszisokkal jobb ízű lesz a kész sütemény, semmiképpen ne hagyjuk ki ezt a lépést. Ha őrölt mandulát használunk egész mandula helyett, szintén a tömegre figyeljünk. Próbáljunk friss mandulalisztet vásárolni, ami nem áll már régóta a bolt polcán.

A linzertészta formázása

A mandula nagy mennyiségű olajat ad a tésztához, ami nagyon jót tesz a sütemény ízének és állagának, de sokkal nehezebb tőle nyújtani. Ha lehűtjük a tésztát nyújtás előtt, megkönnyítjük a dolgunkat. Tegyük a tésztát a mélyhűtőbe 1 órára, így nem fog annyira ragadni.

Könnyebb nyújtani, ha nem egy darabban nyújtjuk. Ha kinyújtottuk és kiszaggattuk, tegyük be egy kicsit a hűtőbe még sütés előtt: a sütik így biztosan megőrzik a formájukat. Bármilyen formára szaggathatjuk a linzertésztát, legjobb, ha többféle kiszúrót használunk egyszerre.

Lekvárok, mint a linzer töltelékei

A kész linzereket bármilyen lekvárral meg tudjuk tölteni, ami éppen a kezünkbe akad. A szederlekvárt  – legyen akár piros vagy fekete – használják tradicionálisan, de málnával is isteni. Ha valakitől házi lekvárt kapunk ajándékba, készítsünk linzert, töltsük meg azzal a lekvárral, és adjuk vissza ajándékba. Vegyük figyelembe, hogy a linzer megpuhul egy kicsit, miután megtöltjük, így ha ropogós linzerre vágyunk, csak az utolsó percben töltsük meg.

A fagyasztott linzer

A linzerek az átlagosnál egy kicsit több törődést igényelnek, persze el lehet előre készíteni és le tudjuk fagyasztani. Külön süssük meg a linzerek alját és tetejét, és teljesen hagyjuk kihűlni, légmentesen lezárva, akár egy hónapig is őrizhetjük a mélyhűtőben. Tálalás előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, töltsük meg és szórjuk meg porcukorral.

Az összeállított süteményeket is le tudjuk fagyasztani, bár így egy kicsit puhábbak lesznek a friss változatnál. A lekvár nem fog szilárdra fagyni, így legyünk biztosak benne, hogy sütőpapírral elválasztjuk egymástól a sütiket a dobozban. Hagyjuk a sütiket szobahőmérsékletűre melegedni mielőtt megszórjuk őket porcukorral, egyéb esetben a porcukor el fog olvadni, ahogy a sütemény felenged.

 

Hozzávalók:

 – ½ csésze egész mandula, héjával együtt

 – 2 ¼ csésze liszt

 – ½ teáskanál só

 – 225 g sózatlan, szobahőmérsékletű vaj

 – 1 csésze kristálycukor

 – 1 nagy tojás

 – 1 teáskanál vanília kivonat

 – ½ csésze mag nélküli málnalekvár

 – ½ csésze porcukor

 

Elkészítés:

1. Pirítsuk meg a mandulát: 8-10 perc alatt pirítsuk meg a mandulát egy kis serpenyőben, közepes lángon, amíg elkezd illatozni. Gyakran keverjük meg. Tegyük át egy tálra, és hagyjuk teljesen kihűlni.

2. Készítsük el a mandulalisztet: tegyük a kihűlt mandulát ½ csésze liszttel együtt a késes robotgépbe, és őröljük finomra. Adjuk hozzá a maradék lisztet és a sót, daráljuk össze, és tegyük félre.

3. Krémesítsük össze a vajat és a cukrot: elektromos habverővel keverjük habosra és világosra a vajat a cukorral 3 perc alatt.

4. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát: állítsuk meg a robotgépet, és húzzuk le a tál oldaláról a keveréket. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, és közepes fokozatot keverjük össze.

5. Adjuk hozzá a lisztet: állítsuk meg újra, és megint húzzuk le a tál oldaláról. Adjuk hozzá a lisztet, és alacsony fokozatot, fél perc alatt keverjük össze.

6. Osszuk el a tésztát: néhányszor keverjük át a tésztát, és osszuk két egyenlő részre.

7. Hűtsük le a tésztát: mindkét darabból készítsünk 12×18 centis téglalapot, csomagoljuk be, és legalább 1 órára tegyük be a hűtőbe.

8. Nyújtsuk ki a tésztát: vegyük ki az egyik darabot a hűtőből, csomagoljuk ki, és két sütőpapír között nyújtsuk fél centi vastagra,

9. Szaggassuk ki a sütik alsó részeit: 5 centis kiszúróval szaggassunk ki annyit, amennyit csak tudunk. Tegyünk 12 kört egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és tegyük vissza a hűtőbe még 30 percre. A kimaradt részeket gyúrjuk össze, nyújtsuk és szaggassuk ki újra. Ezek a körök lesznek a sütik alsó részei.

10. Szaggassuk ki a sütik felső részeit: Nyújtsuk ki a másik a téglalapot. Szaggassunk ebből is az 5 centis körlapokat, majd 2,5 centis másik kiszúróval szúrjunk a közepükre kisebb köröket. Távolítsuk el középről a kisebb köröket. Tegyük ezeket a karikákat egy másik, sütőpapírral kibélelt tepsire. Fogyasszuk el az összes tésztát, és tegyük a karikákat a hűtőbe 30 percre.

11. Melegítsük elő a sütőt: amíg a sütik hűlnek, 2 ráccsal osszuk 3 részre a 175 fokosra előmelegített sütőt.

12. Süssük meg sütiket: süssük 9-11 percig, arany barnára. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt megtöltjük.

13. Töltsük meg őket: kenjük meg az alsó részeket 1 teáskanál málnalekvárral, és tegyük rá a tetejüket. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

 

Forrás: www.thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legfinomabb karácsonyi sütemény

Az 5 legfinomabb karácsonyi sütemény

Alig két héttel Karácsony előtt, kíváncsiak voltunk milyen süteményekkel készültök az ünnepi vendégvárás idejére. Szeretnétek valami újat készíteni, vagy maradtok a bombabiztos recepteknél? Összegyűjtöttük most egy helyre az öt legnépszerűbb vendégváró finomságot.
Süss a barátokkal! - A tökéletes hókifli

Süss a barátokkal! - A tökéletes hókifli

Az adventben az a legjobb, amikor családtagokkal vagy barátokkal, egy két pohár forralt bor mellett lehet előkészülni a most már egyre jobban közelgő ünnepre.
Az 5 legizgalmasabb ehető ajándék

Az 5 legizgalmasabb ehető ajándék

Az ünnepek közeledtével nem csak ti, de mi is kíváncsiak voltunk, milyen ehető ajándékokban gondolkodtok. Hiszen, aki egész évben szeret sütni-főzni, annak az ajándékozás sem jelenthet gondot. Rákerestünk, melyek a legnépszerűbbek.

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!