Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Íme 5 olyan alapanyag, amelyből tökéletes maradékmentő fogás készíthető

Ne hagyjuk tönkremenni...
2017. április 23.

Szinte szó szerint megszakad a szívem, ha arra kerül a sor, hogy megmaradt ételt dobjak ki. Ezért aztán nem is nagyon szoktam, mert kialakult szokásaim vannak a már épp tönkremenőben lévő, kiszáradó, a megrohadás lejtőjén lassacskán elinduló alapanyagok és ételek újra- vagy további felhasználására. Most megosztok veletek 5 olyan alapanyagot, amelyekből tökéletes ételeket tudtok elkészíteni.

Kenyér

A zsemlemorzsa szinte alapvetés. Reszeld le, vagy ha épp van kitöltendő dühöd, és a kenyér is teljesen száraz, akkor egy zárható zacskóba téve alaposan elkalapálhatod egy sodrófával. Ha viszont már tonnaszámra áll a zsemlemorzsa, akkor kísérletezz inkább a kenyérpudinggal. Tojás, tejszín, cukor, és persze kenyér, és meg is vagy, már csak sütnöd kell.

Banán

Sok mindenre jó a puha, akár megbarnult banán. Süteményekben édesítésre – és textúrára – tökéletes, pl a banánkenyér szinte kiabál a túlérett banánokért. Vagy megsütve! Olajban sütve minden finom, a szeletelt, nagyon puha banán is: kívül ropog a palacsintatésztában, belül pedig selymesen krémes, ahogy kell.

Tej 

Na ez már cselesebb. Ha már közel a lejárati idő, és még mindig ott áll  a liternyi tej, akkor érdemes kivenni a hűtőből és altatni, vagyis aludttejet készíteni belőle. Ebből aztán melegítéssel túrót is készíthetünk. A másik verzió az a sokszor dobozos formában kapható cottage cheese készítése, ami hasonlít ugyan a magyar túróhoz, de mégsem az, hanem inkább egy tejszínnel kevert sajtféle. Ehhez a tejet langyosra kell melegíteni, majd hozzáadni literenként ½ dl ecetet vagy citromlevet, majd ha már túrósodik, gézen és szűrőn keresztül át kell szűrni és mosni. Tálaláskor sóval és tejszínnel kell összekeverni, és kész is.

ne hagyd... 2

 

Szottyos bogyós gyümölcsök

Lassan eljön az az idő, amikor tele leszünk eperrel, aztán málnával, később szederrel. Sokszor ránkrohadNA, ha hagynám. De ezt a joghurtos sütit szoktam telepöttyözni a bogyókkal, így, ahogy van, citromosan. Csak dobáld bele, amid van, de készülj fel rá, hogy lehet, hogy nagyobb sütőforma kell. Isssteni!

Burgonya     

Olvastam valahol, hogy almát kell tenni a krumpli közé, hogy ne csírázzon, csak sosem jut eszembe, és megint ott zöldellnek nekem ezek az idegesítő kis csírák. Innen már nincs visszaút, ha a krumpli ráncos és puha, mert ez azt jelenti, hogy a benne lévő keményítő cukorrá alakult. De ha még kemény, akkor a csírák eltávolítása után lereszelem, hideg vízbe áztatom, kicsavarom, és tócsniba vele. Ez lehet a lisztes verzió, vagy az egészségesebb, amit sajttal és kevés olívaolajjal keverek össze, és muffin formában, sütőben sütök.

ne hagyd 3

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Olcsó és ízletes köret: Mázas hagyma

Gyors és egyszerű, ugyanakkor mégis különleges
A legjobb köret tipp: lapított krumpli

A legjobb köret tipp: lapított krumpli

Decemberben járunk, és már javában zakatolnak a fogaskerekek, hogy mi legyen a menü a karácsonyi asztalon. Kinek a hagyományos, kinek a kevésbé tradicionális: pulyka, hal, kocsonya, vagy egy új, egyelőre kipróbálatlan recept, amivel villantani szeretnél – legyen bármi, nekem van egy jó köret tippem, ami nagyon sok mindenhez illeni fog.
Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

"Ez így, Karácsony után igazán aktuális, mert mindenkinél vannak maradékok (Vannak?)."

Napi ajánlatunk

Top videók