Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Igyunk gyümölccsel ízesített vizeket

Íme néhány recept, hogy te is elkészíthesd a sajátod!
2017. június 19.

Bár a környezetem már nagyjából megtérítettem, hogy sokat igyon, mindig jól jön a támogatás a missziómhoz. A sok ivás – szerintem – mindenre jó, gyorsítja az anyagcserét, belülről hidratálja a bőrt, vérvételnél könnyebben folyik a cső a vérbe, ha elég folyadék van a szervezetben, és hasonló ilyen fontos dolgok. Persze a cukros löttyök nem számítanak, már azt is tudjuk, hogy a cukormentes, mesterséges édesítőszerekkel teli italok is károsak, a gyümölcslé pedig jójó, de mégsem igazán oltja a szomjat, ráadásul egy pohár 100%-os gyümölcslé akár 3-4, mondjuk, narancs levének felel meg, az pedig nem kevés kalória. Viszont!

Gyümölcsös víz. A gyönyörű, csodálatos, lágyízű gyümölccsel kevert víz, sőt, nem csak gyümölcs, hanem lehet zöldség (uborka, valaki?), és mindenféle zöldfűszerek is.

Bár nagyon pontos receptje egyik ilyen víznek sincs. A lényeg, hogy minél erőteljesebb ízt lehessen kinyerni a a gyümölcsökből és a fűszerekből, ezért kicsit össze kell őket törni, vagy pl. a zöldfűszereket kézben kicsit elmorzsolni, mielőtt nyakon öntöd a vízzel. És bónusz segítségként pedig ma már olyan vizesüveget is kapni, aminek a közepében egy nagylyukú szűrő található, ami felfogja ivás közben a belevalókat.

Körtés-fahéjas-vaníliás

Körtedarabok, hámozatlanul, mert ott van a legtöbb íz, egy fahéj rúd, egy vaníliarúd. A fahéjrúddal ne kezdj semmit, az önmagában is nagyon erős ízű. A körtét magozd ki és szeleteld cikkekre, és amikor az üvegbe teszed, egy kanállal nyomkodd le, hogy levet eresszen. A vaníliarudat hosszában vágd ketté, és kapard ki a magokat, és a rudat is, a magokat is tedd az üvegbe. Öntsd le vízzel és hagyd állni legalább 2 órát, hogy átvegye az ízeket, de egy éjszaka állás után már tuti jó ízes lesz!

A kép illusztráció

A kép illusztráció

Epres-uborkás-kakukkfüves

Az epreket tisztísd meg és a nagyobbakat vágd félbe. Az uborkát karikázd fel, a friss kakukkfüvet a két tenyerd köszött morzsolgasd meg. Az egészet nyomkodd meg egy kanállal, hogy kieressze a levét, aztán jöhet a víz és az állás.

Dinnyés-bazsalikomos

A dinnye elég enyhe ízű, a bazsalikom pedig nagyon erős, így figyelj rá, hogy kevesebb legyen a fűszer és több a dinnye. Ez utóbbit szeleteld kisebb cikkekre, háromszögekre, de ezt inkább a látvány kedvéért, mert az igazi íz akkor jön, ha összenyomkodod. A bazsalikom leveleit dörzsöld meg, hogy kiadja az illóolajat, és mehet a vízbe állni.

Szedres-mentás

Szedret nyomkodd, mentaleveleket morzsold, egy éjszakát javaslok, a szeder miatt, ami lassabban adja át magát a víznek.

Barackos-áfonyás-kókuszvizes

Itt egy csavar is van, mégpedig a kókuszvíz. Egészen lágy, kókuszos ízt ad az italnak, az arány 3 rész vízhez 1 rész kókuszvíz, az áfonya és a barack pedig – nyilván – nyomorgatva jó.

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók

Ez a sütemény csak úgy roskadozik a gyümölcsös máktölteléktől! Zárjuk pitébe az ősz ízeit, a szilvát és a fahéjat!

A süti kapott egy finom, túrós tetőt is, hogy még könnyedebb és ellenállhatatlanabb legyen. Mákos-szilvás pite túrótetővel

A megunhatatlan tócsni - íme négy, egészséges változatban, egy kétperces videóban

Szakítsunk a hagyományos elkészítéssel és süssük a sütőben!