Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Így készíts otthon házi tésztát, egyszerűen

"....És végül rájössz, hogy a tökéletes tészta nem létezik. Lehet többféle alakú és méretű, színű és ízű. Ez azt jelenti, hogy pont annyiféle tökéletes tészta létezik, amennyit csak szeretnél. Csak vágj bele és fogadd az elismeréseket!"
2016. August 31.

Ha van otthon liszted – nyilván van – készíts házi tésztát! Akár most rögtön. Tojás is van? Akkor  mindened megvan ahhoz, hogy fantasztikus házi fettuccine-t készíts! És ha még egy kis sajt és zöldség is várakozik a kamrában, akkor két órán belül kész lehet az isteni ravioli vagy lasagna.

Ha házi tészta recepteket keresel,  könnyen lehet, hogy inkább összezavarodsz, mintsem, hogy rábukkanj a neked való változatra. Némelyikhez liszt kell és tojás, másokhoz olajat és vizet is kell adni. Dagasztási és pihentetési idők… jajj.. nagyon nehéz eligazodni… Nem laikusoknak való. Sokszor még a szakemberek sem tudnak megegyezni: van, aki az olajhoz ragaszkodik, van aki a sóhoz, mások tojássárgát vagy vizet adnak még a tésztához. Az előírt dagasztási és pihentetési időkben sincs egyezség. Sokan azt mondják, hogy 10 percig kell lógatva szárítani a tésztát főzés előtt, mások azt javasolják, hogy tartsuk szorosan becsomagolva egészen felhasználásig.

Az ember lánya így  hogyan tudja kiválasztani a megfelelő módszert? Ha nő vagy, megszállottan keresed az igazit. 🙂

Egyik adagot csinálod a másik után, hogy megtaláld a tökéletes receptet.  Liszttel beborítva mászkálsz a konyhában, miközben a pulóvered ujja könyékig tésztás. Táblázatokat és ábrákat készítesz, néha még sírsz is. Készítesz tésztát egész tojással, csak a fehérjével, csak a sárgájával, tojás nélkül. Kipróbálsz többféle lisztet, pihentetési időt a 15 perces intervallumoktól egy napig mindent. Adsz hozzá olajat,  és sót. Mindenkivel megkóstoltatod a kész fettuccine-t, családtagokkal, kollégákkal, tényleg mindenkivel. Minden elérhető könyvet elolvasol, a bicepszed kétszeresére nő.

És végül rájössz, hogy a tökéletes tészta nem létezik. Lehet többféle alakú és méretű, színű és ízű. Ez azt jelenti, hogy pont annyiféle tökéletes tészta létezik, amennyit csak szeretnél.

Friss tésztát készíteni egyszerre bonyolult és egyszerű. Igen, ez valóban egy ijesztő folyamat, főleg akkor, ha nem szoktál liszttel és vízzel dolgozni. Fontos tudnod azonban, hogy el tudod sajátítani a tésztakészítés tudományát, miután megismerkedtél az alap technikákkal. Vágj bele és fogadd az elismeréseket!

Csak haladjunk szépen, sorjában. Jöjjön egy egyszerű, és jól variálható tésztarecept. Mert a házi tészta és a dobozos változat nem összehasonlítható.

A tipikus olasz tészta alapvetően lisztből és tojásból készül. Persze sokféle recept létezik, de kezdetnek legyen elég ennyi. A tojás és víz keverékéből egy kemény, de mégis rugalmas tészta készül, amit dagasztanak, pihentetnek és nyújtanak (általában géppel), majd felvágják metéltnek, vagy marad nagyobb lapokban lasagnahoz vagy töltött tésztákhoz, mint a ravioli.

ravioli

A profik ahhoz alakítják az alap receptet, hogy éppen milyen tésztát készítenek. A friss tészta selymesen krémes, lágy, tojásos és gyönyörű sárga színű.

A száraz tészta általában nem tartalmaz tojást. Csak réteslisztből és vízből készül. A két hozzávalót ipari mennyiségben, gépekkel összekeverik, felvágják, alacsony hőfokon szárítják. Nemcsak kényelmesebb, mint a friss tészta, de a keményebb, sűrűbb állaga miatt tovább kell főzni, és sokkal jobban mutat sűrű nehéz szószok alatt.

Friss, tojásos házi tészta

Hozzávalók 4-6 személyre:

2 csésze liszt, plusz a nyújtáshoz

½ teáskanál só

3 nagy tojás

 

Szükséges eszközök:

Keverőtál

Dagasztógép

Tésztagép

Tepsi

Tiszta konyharuha

Elkészítés:

  1. Egy közepes keverő tálban egy villával keverd össze a lisztet és a sót.
  2. Készíts egy kis fészket a liszt közepén, és törd bele a tojásokat. Villával keverd össze.
  3. Ahogyan elkezded összekeverni a tojást a liszttel, fokozatosabón szedd fel a lisztet a tál aljáról és oldaláról. Ne siess ezzel a lépéssel. A tojásos keverék eleinte úgy fog kinézni, mint az iszap. Ahogyan fokozatosan hozzáadod a lisztet, egyre inkább puha, tésztát fog alkotni, Ne izgulj, ha nem használod fel az összes lisztet.
  4. Borítsd a tésztát és a maradék lisztet a tiszta konyhapultra. Finoman hajtsd össze, lapítsd, újra és újra. Először nagyon puha lesz, majd fokozatosan válik majd egyre keményebbé. Ezen a ponton elkezdhetjük dagasztani. Adjunk hozzá még lisztet, ha nem szeretnénk, hogy odaragadjon a konyhapultra. Vágd fel a tésztát: ha még sok buborékot látsz benne, dagaszd tovább. A kész tészta nagyon rugalmas, és alig van benne buborék.
  5. Tisztítsd ki a keverőtálat. Tedd a tésztából gyúrt labdát a tálba és takard be egy tányérral vagy fóliával. Pihentesd legalább 30 percig. ( Ha kell, a tészta ezen a pontos a hűtőben is tud pihenni 24 órán át.)
  6. Szórj meg egy tepsit gazdagon liszttel és karcold meg a tészta tetejét. Oszd a tésztát 4 egyenlő részre. Szórd meg a darabokat liszttel, és takard be egy tiszta konyharuhával.
  7. Állítsd a tésztagépet a legvastagabb állásra. Az egyik darab tésztát lapítsd vastag koronggá, és told át a gépen. Ismételd meg egysezr vagy kétszer.d ezt a darabot háromba, mintha egy levelet hajtanál össze. Újra tol dát a gépen, majd még kétszer, amíg egészen finom lesz. Ha szükséges, ismételd meg folyamatot a hajtogatástól kezdve. Ezzel tudod mgerősíteni a glutént a tésztába.
  8. Lassan kezdheted módosítani a tésztanyújtó gép beállításait egyre és egyre vékonyabbra. MInden beállításon 2-3x told át a tésztát, és ne hagyj ki egy fokozatot sem. Ha a tészta kezelhetetelenül hosszúvá válik, egyezrűen vágd ketté, és két részltbe folytasd. Nyújtsd olyan vékonyra, amilyenre szeretnéd.
  9. A hosszú tésztalapot vágd olyan hosszúságúra, amilyen hosszú tésztát szeretnél. Ha töltött tésztát vagy lasagnat készítesz, folytasd a formázással. Ha metélet készítesz, állítsd át a tésztagépet nyújtásról vágásra, és futtasd át rajta a tésztalapokat. A felvágott tésztákat keverd ösze lisztet, és rendezd laza halomba. Tedd a halmokat egy kilisztezett tepsire, és takard le egy konyharuhával, amíg a teljes adaggal el nem készülsz.
  10. Ha azonnalmegfőződ a tésztát, forralj fel egy nagy lábosnyi sós vizet, főzd a al dente-re, 4-5 perc alatt. Ha meg szeretnéd szárítani, lógasd fela tésztacsaíkokat egy ruhaszárítóra, vállfára, a szék támlájára, amíg törékennyé szárad. Légmentesen lezárva néhány hétig eláll. Légmentesen lezárva és lefagyasztva még 3 hónap múlva is fogyaasztható. A megszárított vagy lefagyasztott tésztát 1-2 perccel tovább kell főzni.

 

 Forrás: seriouseats.com, thekitchn.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Brokkolis-sóskás tésztasaláta (gluténmentes)

Brokkolis-sóskás tésztasaláta (gluténmentes)

Hűsítő, frissítő, könnyű és gyors – forró napokra tökéletes fogás.
Spárgás, császárhúsos tészta

Spárgás, császárhúsos tészta

Életmentő tésztaétel a vasárnapi maradék sült császárhúsból és némi zöld spárgából. Könnyen, gyorsan, egyszerűen.
Tészta sült debrecenivel és gyöngyhagymával

Tészta sült debrecenivel és gyöngyhagymával

Rusztikus, egyszerű és mégis nagyszerű tésztaétel. Kolbásszal, gyöngyhagymával és olvadó sajttal.

Napi ajánlatunk

Top videók