Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így fogyaszd az édesburgonyát!

2018. November 7.

Tudjuk, hogy tápláló, egészséges, emellett pedig isteni finom. Az őszi-téli időszak narancssárga sztárjai közül ezúttal az édesburgonyát jártuk körül. Konkrét receptek helyett 8 szuper elkészítési mód következik, a variációs lehetőségek száma végtelen, szerintünk kitart egészen tavaszig.

Elő a zöldséghámozóval!

A meghámozott burgonyát szeljük zöldséghámozó (vagy spirálozó) segítségével egészen vékony csíkokra. Ezzel már el is készült az édesburgonya „spagettink” vagy „metéltünk”, amelyet bő, lobogó, enyhén sós vízben egyszerűen főzzünk puhára – akárcsak a hagyományos száraz tésztát. Közben dobjunk össze egy finom paradicsomos vagy tejszínes szószt, forgassuk össze, reszeljünk rá sajtot, és már kész is a pár perces finomság.

Ropogtass!

A hagyományos chips méltó kihívója lehet az édesburgonyás verzió. Vágjuk hajszálvékony szeletekre a krumplit, fűszerezzük meg, majd sütőben (vagy mikrósütőben) süssük ropogósra.

Vega burger

Bizony, burger nemcsak húsból készülhet! A burgonyát főzzük vagy süssük puhára, keverjük össze tojással, fűszerekkel (jól passzol hozzá például a zsálya), majd adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát (esetleg lisztet, gluténmentes lisztet, őrölt magvakat), hogy összeálljon a massza. Formázzunk belőle lapos korongokat, és serpenyőben, kevés olajon süssük át a burgereket. Sütőpapírral bélelt tepsiben, közepesen forró sütőben is elkészíthetjük, kb. 30 perc kell nekik. Közben ne felejtsük el egyszer megfordítani mindet! Ezután pedig már nincs is más dolgunk, mint tetszőleges salátával, sajttal és egyéb hozzávalókkal hamburgerzsemlékbe pakolni.

Töltsük meg!

Az egyik legegyszerűbb módszer, de annál finomabb. A burgonyákat csomagoljuk egyesével alufóliába, és forró sütőben süssük puhulásig. (Ha eleve jár a sütő, a tepsink mellé még biztosan befér pár burgonya, így energiát is spórolhatunk.) Ha elkészültek, felül nyissuk kissé szét a burgonyákat, és halmozzunk a résbe kedvünk szerinti tölteléket. Például sült darált húsos ragut vagy párolt fokhagymás-parmezános spenótot.

Sütibe is mehet!

A sült édesburgonyapüré kevert sütemények, például muffin vagy brownie alapja is lehet, akárcsak a sütőtök. Jól passzolnak hozzá az olajos magvak és az aszalt gyümölcsök. De ha nem szeretnénk édeset készíteni, egy sós muffin is kitűnő választás, íme egy alaprecept.

Leves, leves és leves

Mert télen nincs is jobb egy sűrű, krémes, forró finomságnál. A sütőtökös levesekhez hasonlóan süssük meg a burgonyákat (így intenzívebb lesz a leves íze), majd készítsünk belőlük hagymákkal, fűszerekkel, tejszínnel krémes levest. A végén ne felejtsük el simára turmixolni!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Édesburgonya enchiladas

Édesburgonya enchiladas

A népszerű mexikói tortilla ételben az a jó, hogy könnyedén a saját ízlésünkre szabhatjuk. Jelen esetben a fűszeres-fahéjas ízvilághoz kiválóan passzoló édesburgonyával tettem különlegessé a tölteléket.
Buffalo csirkével töltött édesburgonya

Buffalo csirkével töltött édesburgonya

Ropogós bőrűvé sült édesburgonya lágy csirkemellel töltve és a klasszikus buffalo szósszal leöntve.
Édesburgonya tócsni

Édesburgonya tócsni

Csigó Zita receptje

Napi ajánlatunk

Top videók