Izgalmas receptek és praktikus megoldások Pataky Pétertől és vendégeitől
fotó: food.52.com

Hogyan legyen otthon mindig friss fűszer?

Természetesen megint roppant egyszerű megoldásokkal szolgálunk, amelyek viszont nagyon jól jönnek, ha friss fűszerekre vágyunk.

A fűszernövények szárításáról szóló cikk után lényegesen több fűszerre bukkantunk a saját konyhánkban is, ami bármilyen fogásunkon csak javítani tudott. Egyik kedvenc oldalunkon, a food52-n taglalt sorozat második részéből is szemezgetünk: ezúttal abban nyújtunk segítséget, hogyan érdemes a friss, levágott fűszernövényeket tárolni, hogy minél hosszabb ideig megőrizzék aromájukat és frissességüket. Annál is inkább, hiszen 1-2 kiskanálnyi fűszernövény is csodát képes tenni az étellel, és más-más ízvilágot és illatot varázsolni a konyhánkba – akár ugyanabból az alapanyagból is. 

Hétvégi piac – hétközi csalódás helyett

A hétvégi piaci körút elmaradhatatlan része a friss fűszernövények beszerzése: ilyenkor az ember könnyen elcsábul és nemcsak egy csokor petrezselymet, de némi zsályát, kaprot és kakukkfüvet is a kosarába tesz, a lelki szemei előtt már látva az ételeket, amikhez hozzá fogja adni őket. Aztán amikor csütörtökön épp beletenné a kaprot a cukkini főzelékbe, éri a meglepetés, hogy a hűtő aljában bizony sárgásra és érdekes állagúvá vált az egykor viruló csokor kapor, és ugyanilyen felismerhetetlenül figyel mellette a zsálya.

Puha vagy kemény

Először is hazaérve azonnal szortírozzuk szét a fűszernövényeket. Két csoportra oszthatók ugyanis: puha és kemény szárúakra. Előbbibe azok a növények tartoznak, amelyeknek nemcsak a száruk, de a levelük is puha: ilyen a bazsalikom, a petrezselyem, a tárkony vagy a koriander. A kemény vagy fás szárúak közé tartozik a rozmaring, az oregano, a majoranna és a kakukkfű. Ha eszerint szétválogattuk a fűszereket, tároljuk őket helyesen. A puhaszárúak azt szeretik, ha úgy bánunk velük, mint egy csokor virággal: vágjunk le egy kicsit a szárukból, majd tegyük őket vízbe és cseréljük azt egy-két naponta, amint a víz elkezd opálosodni. A bazsalikom a szobahőmérsékletet szereti, de a többi növényt érdemes a pohárral együtt a hűtőben tárolni, egy nejlonzacskóval lazán beborítva.

A nedves papírkendő a befutó

A keményszárúakat csomagoljuk bevizezett papírkendőbe, majd egy nejlonzacskóba, és tegyük be a hűtő zöldségtartó rekeszébe. Az is megfelel, ha egy nedves konyharuhába csavarba légmentesen záródó dobozba tesszük őket – így garantáltan jó ideig elállnak. És még egy hasznos tipp: közvetlenül a felhasználás előtt mossuk csak meg a fűszernövényt, különben további nedvességet szív magába és gyorsabban romlik.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszergarázs

Fűszergarázs

A főzéshez szükséges alapanyagok közül jó néhányat hosszabb távra szerzünk be, ezek közé tartoznak a fűszerek is. Tárolásukra sokféle megoldás van, de persze az aranyszabályokat itt is érdemes betartani.
Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Egy sima, egy szárított - a fűszernövények szárításának legjobb módjai

Hogyan őrizhetjük meg a nyári fűszerkert kincseit télre? Kedvenc lapjainkat szemlézve a food52-n találtuk ezt a roppant praktikus összeállítást a fűszerek szárításáról. Mikró? Aszaló? Nem lehetetlen.

Napi ajánlatunk

4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

4 alapsütemény, ha csak fél órád van a vendégek érkezése előtt

Süteményt sütni mindenki tud, és ez biztos. Bizonyára vannak rutinosabbak, sőt, olyanok is, akik amatőrként is művészi szintre emelik a sütést, de ne hidd el senkinek – legfőképp magadnak ne! -, hogy te kétbalkezes vagy, aki képtelen összehozni egy ehető édességet.
Citromos fehérspárga főzelék

Citromos fehérspárga főzelék

Ha fehér spárgát főzünk, akkor egy dolgot mindenképpen meg kell tennünk. Az összes spárgaszárat egyenként, vékonyan meg kell hámoznunk egy éles zöldségpucolóval. Ezt a lépést nem érdemes elcsalni, különben élvezhetetlenné válik az ételünk. Enyhén kesernyés ízét egy kis cukorral ellensúlyozzuk, a citrommal és a tejföllel pikánsságot, a sok-sok petrezselyemmel pedig extra frissességet adunk a főzeléknek. Íme egy szuper spárgás recept Szatmári Feritől, a Főzelékestől.

Top videók