Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Ezért irritálja az ananász a nyelvünket

Kedves "Így Jártam Anyátokkal" fanok, íme a valódi Ananász Incidens.
2017. March 17.

Persze a citrom magasan vezeti a savanyúsági listát a gyümölcsök terén, de az ananász sem marad le nagyon. 

Az irritációt egy enzimkombináció, a bromelain okozza: ez az enzim lebontja a fehérjéket, de azonnal megtámadja a nyelvet, az ajkakat, az arcot, ha érintkezik velük. De ha megrágjuk, majd lenyeljük, a nyál, majd a gyomorsav leküzdi azt. A jó hír, hogy a nyelvünk újraépíti a fehérjét és az aminosavakat, így nem fáj sokáig.

Nem titok, hogy a gyümölcsök és a zöldségek olyan enzimeket tartalmaznak, melyek lebontják a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat. Néhány közülük azonban az átlagosnál több enzimet tartalmaz (papaya, kivi, szőlő, füge, avokádó, datolya, mangó, banán.) Ezért használják a citromot húsok marinálásakor, pácolásakor: eloszlatják a húsban levő kollagént.

Miért nem lép fel ez az irritáció, ha süteménybe rakjuk az ananászt?

Főzéssel, sütéssel, grillezéssel mind-mind olyan kémiai reakciót hozunk létre, amely eliminálja az enzimeket, így kapunk sokkal édesebb végeredményt.

 

forrás: delish.com

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fűszeres, karamellás sült ananász

Fűszeres, karamellás sült ananász

Az édes karamell, a vanília, a chili és a bors, a sült, forró ananász és a hideg fagyi csodálatos találkozása. Ez a desszert bármelyik ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!