Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Eláruljuk olvasóink 5 titkos fűszerének sorrendjét!

Kiváncsiak voltunk ismét, most épp arra, hogy mivel fűszereznek legszívesebben olvasóink. Tettünk öt ajánlatot és a szavazatok alapján kiderült, mivel teszik még ízesebbé életüket. Íme a legkedveltebb öt különleges ízfokozó népszerűségi listája. Természetesen receptekkel.

csillagánizs5. Csillagánizs

Ötödik helyen a varázslatos nevű, gyakran kínai ánizsnak is nevezett fűszer végzett. Az ánizshoz hasonló ízvilágú csillagánizs Dél-Kínában honos, és névrokonánál erősebb illatú. Gyakran használják sütemények, likőrök, gyümölcslevesek ízesítésére. És származási helyéből az is nyilvánvaló, hogy az ázsai konyhákban bátran és sokat használják. A álunk is oly divatos pho leves például elképzelhetetlen nélküle. 

 

4. Kurkumakurkuma

A napsárga, gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát az indiaiak gyógyszerként és fűszerként egyaránt használják, és örömmel tapasztaltuk, hogy olvasóink konyhájának is egyik fontos fűszere. Gyönyörű élénksárga színe és különleges aromája mellett ráadásul erős antioxidáns, serkenti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet és gyulladáscsökkentő hatású is. Ezért melegen ajánljuk kipróbálásra ezekben tél végi napokban azt a citromos, mézes gyógyitalt, amit a kurkuma tesz igazán egészségessé és izgalmassá.

chili_13. Chilli

Dobogós helyen végzett az égő vörös színű, vérpezsdítő chili, amiről a maják úgy tartották, hogy megszünteti a hasmenést és a külünféle görcsöket, az aztékok pedig átpasszírozták, és meghúzott izmaikat vagy éppen törött végtagjaikat borogatták vele. Az oldalunkon számtalan izgalmas chilivel készülő étel vagy éppen házi chiliszósz recept található, érdemes böngészni közöttük. 

 

2. Római köményrómai kömény

Nálunk is ezüst érmes lett a világ a második legnépszerűbb fűszerének tartott római kömény, amit a nemzetközi versenyben csak a feketebors előz meg. Fontos és alap összetevője fűszerkeveréknek, chutney-knak, chili-, és curry poroknak. Legtöbbet az ázsiai, észak-afrikai és a latin-amerikai konyhákban használják. De nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, főképp azoknál az olvasóinknál, akik nyitottak a különlegesebb fogások elkészítésére is. De a bátortalanabbaknak is van ötletünk, aki ezt a fűszeres rizst elkészíti, ezután mindig tart majd otthon belőle. 

kakukkfű1. Kakukkfű

Az izeselet.hu olvasóinak körében a legnépszerűbb fűszer egy örök klasszikus, a gombák és szárnyasok nagy barátja a gyógyhatásáról is ismert kakukkfű. Ezt a csodás zöldfűszert már az egyiptomiak és a görögök is használták, de ma már szinte minden konyhában nélkülözhetetlen, de a legtöbbet talán még mindig a franciák használják belőle. Amellett hogy fantasztikus aromát ad az ételeinknek, köhögés csillapító hatása is fantasztikus. De a kakukkfű tea helyett mi most egy szuper gombalevest ajánluk kipróbálásra, amiben a levesbetét fűszereként kap szerepet olvasóink kedvence.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Chilis, narancsos csirkecomb

Chilis, narancsos csirkecomb

A csirkecombokkal sok jó dolog történhet, de ez a narancsos, chilis pác biztos, hogy a legjobbak között van. Ropogósra sülve, zamatosan, picit csípősen.
Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

Villámgyors, kurkumás zöldspárgafőzelék

A friss zöld spárga annyira gyorsan megfőzhető, hogy nem érdemes túlbonyolítani a belőle készült ételeket. A kurkuma szép színt, a tejszín és a vaj kellemes krémességet ad ennek a gyorsan elkészíthető változatnak.
Tökéletes sültcsirke kakukkfüves krumplipürével

Tökéletes sültcsirke kakukkfüves krumplipürével

Michelin-csillagos séf nyomában járunk, mikor ezt a receptet elkészítjük: tökéletes vasárnapi ebéd csirkével, krumplival és persze salátával. Egyszerű és nagyszerű!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sajtos tejfölös golyók

Így készíti Marton Adrienn