Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Cukkini – finom, egészséges, olcsó

Üdvözlünk az ezerarcú cukkini világában! Idegenvezetőd: Horvát Sára
2016. augusztus 3.

Bár egész évben lehet cukkinit kapni, igazán most, nyáron van a szezonja. Ilyenkor a legízletesebb, és persze a legolcsóbb is, nem véletlenül van vele tele a piac. De vajon miért csak egyfélével? Mindig csak a hosszú, zöld fajtával találkozom, nagyritkán a cirmossal, miközben annyi, meg annyi féle fajta van, hogy alig lehet megszámolni.

Sárga, csíkos, cirmos, fehér (!), gömbölyű és szürke. Ez a tökféle igazán változatos színekben fordul elő, és simán megpróbálkozhatsz azzal is, hogy a kis balkonkertészetedben termeszted. Sokat kell öntözni, de jellemzően ellenálló, és bónuszként hamar hoz termést, úgyhogy türelmetleneknek is ajánlom. Ráadásul így olyan fajtát választasz, amilyet csak akarsz, és fillérekből fogyaszthatsz sárga cukkinit, amit különlegességként csak csilliókért szerezhetsz be.

Cukkini_1_825x620

A saját termesztés másik előnye, hogy cukkinivirágod is lesz. És, hogy ez miért jó? Mert kevés ilyen finom dolgot ettél, mint a ricottával töltött cukkinivirág, nekem elhiheted. Ricotta, citromhéj, kevés chili, egy tempurához hasonló tészta, és mehet az olajba a töltött virág. Kívül roppan, belül krémes, lágy cukkini íze van, úgyhogy a végére csak ájuldozni tudsz az ízorgiától.

Szóval ott állsz a rengeteg cukkiniddel, mert vagy jól bevásároltál, vagy a kiskerted egymás után ontja a szebbnél szebb példányokat. Mit kezdj vele? A virágkoron (rossz a szóvicc, elnézést) már túl vagy, de azt meg is beszéltük. Jöjjön a termés.

Cukkini_2_825x620

Mostanában nagyon trendi a zoodle, azaz zucchini noodle, vagyis cukkini tészta. Ez egyáltalán nem tészta, hanem szalagokra, vagyis talán inkább csíkokra vágott cukkini, ami a spagettit helyettesíti. Ehhez egyébként már spirális zöldségszeletelőt is vásárolhatsz, amivel aztán az uborkától kezdve az almán keresztül akár a brokkoliig sokféle zöldséget felszeletelhetsz. Tehát készülhet belőle alacsony szénhidráttartalmú tésztahelyettesítő. Egyszer.

Másodszor: savanyúság! Az a jó, ha még roppan, próbáld ki úgy, ahogy mást is savanyítanál!

Harmadszor: leves, nyersen vagy főve, akár hidegen, akár melegen, krémleves, vagy rusztikusabb, darabos leves, tejszínnel, joghurttal, vagy ezek nélkül is.

Negyedszer: a ratatouille-tól a töltött cukkiniig, sülve, főzve viszonylag hamar elkészül. Egyik kedvenc nyári salátám – bár kissé pepecselős – egy katalán cukkinisaláta. Ehhez a felkarikázott cukkinit olívaolajban meg kell pirítani, majd pirított fenyőmaggal, mazsolával, friss mentával és citromlével kell összekeverni. Igazi közelkeleti beütés, imádom!

Ezerarcú zöldség ez a cukkini, és érdemes kihasználni, hogy ilyen könnyen, és olcsón lehet mostanában hozzájutni. Ti mit szoktatok belőle készíteni?

A piacon készült  képeket köszönjük a Birds Fruitnak.

https://www.facebook.com/birdsfruitgarden/?fref=ts

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Kukoricás, cukkinis palacsinta (gluténmentes)

Gyors és egészséges partikaja, ami a belekevert cukkini nedvességtartalma miatt nem szárad ki, ezért akár előre elkészíthető, és langyos sütőben melegen tartható.
Cukkinis bulgursaláta

Cukkinis bulgursaláta

A cukkinis bulgursaláta finom és látványos, tálalhatjuk hidegen salátaként, vagy melegen köretként, egytálételként is. Ráadásul a bulgur elkészítésénél, nincs egyszerűbb, csak sós forró vízzel kell felönteni és kész is!
Joghurtos, fokhagymás cukkini

Joghurtos, fokhagymás cukkini

Ritkán fogyasztjuk nyersen a cukkinit, pedig megéri!

Napi ajánlatunk

Top videók

Pesztós-sajtos koszorú

Az egyik legtutibb partikaja ez a pizzatészta alapú koszorú! Nemcsak finom, hanem a középre tálalt tetszőleges mártogatóssal nagyon mutatós is, házibulikon az asztalon a helye!