Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Cascara, a kávégyümölcstea

Kávénak híg és vadregényesen gyümölcsös, savanykás. Teának tömör és koffeines. A két élénkítő ital között található félúton a gourmet kávézók slágere: a cascara. Igazi 2 in 1 – erős, ütős, öntörvényű ital, amit kreatív koktélokba szelídítve lehet igazán értékelni.
2014. November 21.

Kávégyümölcsnek is hívják az arabica cseresznyék lehántolt és szárított, vagy enyhén pörkölt külső húsát és héját, amiből Dél-Amerika és Jemen kávétermelő vidékein frissítő teát készítenek. A szegények és katonák kávéjának is nevezett ital lassan, de biztosan polgárjogot nyer a kávéházakban. Nem kicsit köszönhet egyébként az egyik jeles hazai barista megfogalmazásában száraz hörcsögalomra hasonlító cascaraa guatemalai Raúl Rodas áldásos tevékenységének. Két éve ő nyerte meg Bécsben a barista világbajnokságot egy eszetlenül összetett kreatív itallal, amiben volt nedves zöld kávé és cascara főzete, félig pörkölt sárga kávéból és világos pörkölésű szemekből szűrt kávé, illetve félnedves eljárással készült őrleményből készült eszpresszó. A bíráknak ráadásul maguknak kellett különbözőképpen összeöntögetni az italokat, majd kicserélni és megkóstolni a másikét. A cascara nagyot dobott Raúl hírnevén, és viszont.

Édes savanyú

Kávéból van, de mégsem kávé, és felejtsük is el az ismert zamatokat, ha ismerkedni akarunk a cascara világával. Íze hatrozottan gyümölcsös, üde, savanykás: visszaköszön benne a csipkebogyó, a hibiszkusz, a ribiszke, az áfonya, az egres. Nem kell megijedni, mert a jó kávégyümölcsben a határozott savakat szépen ellensúlyozza a természetes édesség, finom baracklekváros beütéssel. Nem elvetendő felhang lehet a fűszeres, halványan a szecsuáni borsra emlékeztető aroma. Az elkészítéstől függően akár a kakaóbab melegségét és erőteljesebb, juharszirupos édességet is felfedezhetünk az italban. Megnyugodhatnak azok is, akik hisznek abban, hogy ami finom, az egészséges is – a cascara mindenféle jótékony organikus kutyafülében gazdag antioxidánsos szupergyümölcs is egyben, mely gyorsítja az anyagcserét, tehát fogyaszt, csökkent, véd és áldásos. Állítólag. De ez minket egyáltalán nem hatna meg, ha pocsék lenne az íze. De nem az, sőt!

Hidegen-melegen

A kávéhoz képest a cascara bolondbiztos, amennyiben még másnapos kollégisták is el tudják készíteni konzekvens minőségben. Sztenderdizálás híján a szakirodalom eltérő arányokat ad, támpontként 20-30 gramm szárított kávégyümölcsöt egy liter vízhez. Legegyszerűbb lenyomós kávéfőzőben (French press) készíteni. Forrázás után tegyük rá lazán a dugattyút, 4-5 perc múlva óvatosan pumpáljuk párszor fel-alá, majd nyomjuk le az ázott gyümölcsöt az üveg aljára és már önthetjük pohárba. Apokrif hajlamúak mézzel bódíthatják, de a puristák óvszer és kötél nélkül, mezítlábasan, csak úgy savanyán hörbölik és várják a hatást. Néhány órán át biztosan ébren tart. A rafinált gyümölcsös-fűszeres alapízből kiindulva végtelen kombinatorikus lehetőség nyílik arra, hogy kreatívkodjunk a kávégyümölccsel. Hirtelen ihlet híján és inspiráció végett első körben forduljunk szakemberhez. A parányi Mantra kávézóban például, a Halkakas mellett – így talán könnyebb odatalálni – laborvegytisztaságú kísérletek folynak törzs- és alkalmi vendégek bevonásával annak kiderítésére, hogy mi a nyerő cascara-kombináció. Narancs, josta szirup, barack szörp és – tessék kapaszkodni – lándzsás útifű, alias köhögés elleni szirup is játszik a mixben. Népgyógyászati adatok nélkül csak azt tudjuk bizonyítani, hogy elképesztően egzotikus íze van, ki kell próbálni!

Tea vagy kávé?10577117_300904233425719_1245871308827221232_n

A kávézó fő-fő laboránsa, Pálvölgyi Krisztián, azon kívül, hogy “a kávé nem keserű, a kávé nem keserű…” mantrával édesgeti a vendégeket, évek óta próbálja kibékíteni a kávémániásokat a teaszeretőkkel. Tavaly kiagyalt macha zöldteás filterkávé kreációja is ebbe az irányba mutatott, a cascara viszont úgy jött neki, mint egy korty ristretto. Össze-vissza próbálkozás helyett a kísérletező barista azt tanácsolja, hogy két irányból közelítsünk a kávégyümölcshöz: vagy az alapízeket próbáljuk erősíteni, vagy azokhoz komplementer aromákat társítani. Meglepő házasítások jönnek létre, például a lándzsás útifű és a jeges cascara koktélban ázó narancsgerezdek együtt leginkább licsi gyümölcsre hajaznak. Vegyük azt is figyelembe, hogy a meleg italban elsősorban a mély, lekerekített, édeskés, barackos ízek dominálnak, míg a hideg cascara friss, üde, citrusos jellegű. Ne riadjunk vissza az unortodox megoldásoktól sem. Elrettentően finom példaként Krisztián elővesz a hűtőből egy közönséges szódásszifont. A pezsgő, gyöngyöző, élénk borostyán színű cascara szökőkútja lemos bármilyen papírernyővel pimpelt jeges teát a pultról. Aki hallja, adja át: igyunk cascarát.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kávéőrület – Bemelegítés

Kávéőrület – Bemelegítés

Afrika üde, citrusos és florális, Dél-Amerika fás, csokoládés, diós, Ázsia kekszes, szirupos, vajas és fűszeres – valahogy így hangzik a kávék ízvilágának sztereotip leosztása. Persze mi alaposabban ránéztünk a kávék nagy családfájára, sorozatunk első darabjában melegítsük együtt az ízlelőbimbókat!
Kávéőrület – Eszpresszós kör

Kávéőrület – Eszpresszós kör

A kávé alfája az eszpresszó. Ugyan világviszonylatban többen isznak szűrt hosszúkávét – köszönhetően a hosszú skandináv télnek és az amerikai telepeseknek – mifelénk az olasz és dalmát közelség, vagy talán az oszmán idők hagyatéka miatt, a tömény rakétaolaj, a törökténta számít elsősorban kávénak.

Napi ajánlatunk

Top videók