Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
A kép illusztráció

Az a kis műanyag a pizzás dobozban életet menthet

Ugye nyitottál már ki pizzás dobozt, aminek a közepén ott csücsült az a kis műanyag?

Az eszköz hivatalos neve pizza védő, és ezt a védő funkcióját közel 30 éve látja el.

A pizzákat időtlen idők óta olcsó papírdobozokban szállítják házhoz.

Ezek a dobozok sok szempontnak megfelelnek: nem drágák és újra hasznosíthatók, viszont a kartondoboz teteje könnyen besüpped. És ha annyira benyomódik, hogy hozzáér a pizzához, az egészet megette a fene. A sajt rátapad a doboz tetejére, és elválik a pizzától.

Egy Long Island-i hölgy, Carmele Vitale, is felismerte ezt a problémát a 80’ években. 1983-ban állt elő a pizza védő terveivel, amit akkor csomagolás védőnek hívott. Még abban az évben benyújtotta találmányát a szabadalmi hivatalba, ahonnan 1985-ben kedvező választ kapott.

Ha nem is használja minden pizzéria a pizzavédőt, és darabja kevesebb, mint 1 centbe kerül, egy gyártó évente, több mint 8 millió dollárt gereblyéz össze az óriási darabszám miatt. Vitale maga soha nem gyártott pizzavédőt, sőt a szabadalom is lejárt 1993-ban. Vitale 2005-ben halt meg.

Ha legközelebb kinyitunk egy pizzás dobozt, adjunk hálát Vitale-nak és az ő pizzavédőjének, hogy a mennyország sajtos szelete megint érintetlen maradt.

 

Forrás: www.huffingtonpost.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kincsesbánya a szőlőszemben

Kincsesbánya a szőlőszemben

A hazai borászatok 2011 óta dönthetnek szabadon arról, hogyan semmisítik meg a törkölyt. Korábban kötelezően a szeszfőzdékhez kellett leadniuk, azóta viszont takarmány vagy éppen szőlőmagolaj is készülhet belőle.
Tököt bele!

Tököt bele!

A kabaktermésűek népes családjának nemes tagjai a téli tökfélék, azon belül is az élénk narancs bélű sütőtök. Megoszlik, hogy ki melyiket és hogyan szereti – a lédús édeset, a száraz parázs húsút, a sötétet, a halványat, az illatosat, hidegen, melegen, tejföllel, sütve, főzve, pürésítve – de egy a lényeg: együnk sokat belőle.
10 tételben a csokiról és a kakaóról

10 tételben a csokiról és a kakaóról

A tél kiemelten bővelkedik csokis nyalánkságokban, ami igazán nagyszerű dolog, mert hát lássuk be, a nagy hidegekben mindannyiunkra ráfér egy kis kényeztetés. És pár információ, hogy profin választhassunk.

Napi ajánlatunk

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

Hideg, joghurtos őszibarackleves bazsalikompesztóval

A hideg gyümölcslevesek, amúgy is a nyári ebédek főszereplői, ez a bazsalikomos őszibarackleves biztos siker, a bazsalikom egyszerűen csodát tesz!
Íme a tiramisu nyári változata

Íme a tiramisu nyári változata

Gyümölcsös pohárdesszert, amiben fix a babapiskóta és a mascarpone, a változók: a gyümölcs, a kávé, a gyümölcslé, a tojás...

Top videók

Húsgolyó másképp! Sonkába tekerve, nyársra húzva, padlizsánkrémmel és korianderes joghurttal

A szinte unalomig ismételt húsgolyó új értelmet nyer, ha vékony, ízletes sonkába tekerve sütjük át. A mártogatókkal se spóroljunk, nyáron a friss zöldségek és fűszernövények dömpingje jó alkalmat ad arra, hogy akár kétféle krém is készüljön egyszerre.

Üde, nyárias tésztaétel, melyet a citrom frissítő íze tesz igazán ellenállhatatlanná!

Arra az egyre figyeljetek, hogy elkészítéséhez mindenképp kezeletlen héjú citromot használjatok!