Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Anyák és séfek egyszerre?

A séfszakmát egyértelműen a férfiak uralják, ami kicsit meghökkentő lehet azok számára, akik nem látnak bele ebbe a világba. Hirtelen belegondolva  ugyanis a főzés olyan tevékenység, amit otthon évszázadok óta a nők feladataként könyvelünk el. Miért ne csinálhatnák tehát hivatásszerűen is? Az egyik leggyakoribb válasz erre a családalapítás és a szakma jellemzőinek össze nem egyeztethetősége.

A minap egy nagyon érdekes cikkre bukkantunk az amerikai Eater blog oldalán, ami pontosan ezt a témát feszegeti. Az Egyesült Államokban ugyanis még kevésbé kapnak lehetőséget a nők arra, hogy feltornázzák magukat a konyhai ranglistán. A cikk szerint az első számú oka ennek az, hogy Amerika a világ két azon országának egyike, ahol nem létezik kötelező fizetett gyermekgondozási szabadság. Ennek hiányában a cégek szabadon dönthetnek a fizetett szabadság megadásáról, és ha ezt választják, akkor minden költség rájuk hárul, ráadásul nem is kötelesek visszavenni a munkavállalót a szabadság letelte után.

Szabadság, de hogyan?Lindsey-Mound

Sajnálatos módon a tapasztalatok azt támasztják alá, hogy még a legjobban prosperáló vendéglátó ipari egységek sem tudják azt megtenni, hogy saját költségként fizetett szabadságot adjanak a gyermeket vállaló alkalmazottaiknak, illetve a sokszor hosszútávon nélkülözhetetlen séf vagy egyéb kiemelkedő pozícióban lévő alkalmazott helyére ne vegyenek fel valaki mást. A cikkben hozott ‘Elena’ példája, aki egy top New york-i étteremben 6 évnyi vezető pincérség után a mindössze 10 hetes szabadsága alatt veszíti el állását, tökéletesen szemlélteti ezt. A szerző és a cikkben említett szakemberek mindannyian úgy gondolják, hogy ennek a problémának a megoldása, az államilag támogatott fizetett szabadság bevezetésében rejlik. Biztos ez?

Európai vonatkozás

www.oneworld365.org

www.oneworld365.org

Vegyük példaként Európát, azon belül is Magyarországot. A gyes kötelező az országban, mégis egy kezünkön meg tudjuk számloni a női séfeket a vezető gasztronómiai egységekben. Tehát a cikk által megjelölt oknál azért egy kicsit összetettebb és bonyolultabb problémaforrásról van szó. A vendéglátó iparban felnőve nemcsak hallottam, de közvetlen közelről tapasztaltam is ennek a szakmának a nehézségeit, a hátrányosabb oldalát. Kemény fizikai munkáról van szó, ami nem a szokásos reggel 8-9-től délután 5-6-ig tartó tempóban zajlik. A munkaidő legtöbbször reggeltől késő estig, de akár hajnalig is eltarthat. Ennek következtében viszont a család és a gyereknevelés egyértelműen háttérbe szorul. Emlékezzünk csak vissza a Burnt cimű film szívszorongató jelenetére, amikor a szakacsnő szerepébe bújt Sienna Millernek még a kislánya születésnapját is az étterem falai között kellett megünnepelnie. Jogosan merül tehát fel a kérdés, hogy valóban megoldás lehetne-e az amerikaiak számára a gyes bevezetése? Van-e egyátalán hosszútavú és széleskörű megoldás erre a problémára? A legkedvezőbb mindenki számára az lenne, ha az utóbbi kérdésre ‘igen’ lenne a válasz, és a szakmabeliek együttes erővel törekednének e megoldás megtalálására. Ugyanis mint azt a ritka, de meghatározó példák mutatják, akárcsak az Onyx Michelin-csillagát megszerző Szulló Szabináé is, igenis szüksége van tehetséges női séfekre a vendéglátóiparnak.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Magyar séf Londonban - Egy hétvége ízei Pataky Péterrel

Magyar séf Londonban - Egy hétvége ízei Pataky Péterrel

Egy barátommal töltöttünk három napot Londonban. Most, hogy Debrecenből is indul gép, tényleg karnyújtásnyira került az angol főváros. És kapaszkodjanak az olvasók, az angol gasztronómia nemcsakhogy létezik, hanem roppant izgalmas is!
Miről írnak a világ legjobb szakácsai?

Miről írnak a világ legjobb szakácsai?

Az idei nemzetközi könyvkínálat böngészése közben elképesztően változatos holmikra bukkantunk, ezúttal a legnevesebb séfek munkáit mutatjuk be.
A fecsegő asszony főz

A fecsegő asszony főz

Érdekes iránya modern gasztronómiának, hogy míg az inspiráció délről jön, addig a főzés apostolai északról kerülnek ki. A svéd Lotta Lundgren viszont még ezen is csavar egyet. Például nagyestélyiben darabol húst. A művészet, a divat és a gasztronómia meséje.

Napi ajánlatunk

Szedres-nektarinos omlós pite és vaníliás joghurthab

Szedres-nektarinos omlós pite és vaníliás joghurthab

Aranybarnásan omlós pite, illatozó gyümölcsös töltelékkel és savanykás, légies habbal, maga a megtestesült álom. Ha elkészítjük, igazán büszkék lehetünk magunkra: ma is nagyot alkottunk!

Citromfüves nektarinlekvár

Zárjuk üvegbe a nyarat! Ezúttal a nektarinon a sor, citromfűvel pedig még izgalmasabb ízeket kapunk. Könnyen, gyorsan, finomat.

Top videók

Villámgyors banánfagylalt gránátalmával

Banán, gránátalma, 10 perc és kész a házi fagylalt.

Görögdinnyés limonádé

Ha már úgyis fölvágjuk, és kivesszük a magokat, akkor tegyünk félre egy adagot a görögdinnyéből limonádénak is. Savas vagy mentes kiadásban is készíthetjük, a hűsítés garantált.

Rozé kacsamell rebarbarás quinoával és nyári salátával

Fantasztikus nyári vendégváró fogás, de elkészíthetjük csak úgy saját magunk kényeztetésére is. Szánjunk rá időt és figyelmet, akkor biztos a siker!