Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

A SuliUzsi küldetés - 1. rész

Uzsonna hétfőre, keddre és szerdára
2017. szeptember 4.

Kemény fába vágtuk a fejszénket a szerkesztőségben, pontosabban kolleganőnk, a kiskamasz, tizenkét éves lánya és én. A projekt neve SuliUzsi küldetés, a feladat pedig egyszerű: kreáljak olyan uzsonnákat, amely a pogácsa-kakaóscsiga-Nutella háromszögben elveszett, fejlődésben lévő szervezetre jótékony hatással bír, és még finom is. Hát kösz…

Az ötnapos kihívás nem kis dolog, keményen kell dolgoznom azért, hogy egy rendszeresen kakaóscsigát uzsonnázó, egyébként sportoló kamaszlány valahogy megtalálja az útját az egészségesebb, több energiát adó ételek felé. Mindannyian tudjuk, hogy a napi ötszöri étkezés nagyon fontos, de egy iskolásnál eltolódnak az idők, és sokszor a tízórainak ki kell húznia egy nagyon is késői ebédig. Ez járt az eszemben, amikor kitaláltam ezeket az ételeket: laktatók, nem túl radikálisan „egészségesek”, változatosak, és finomak is. Ugyan nem egyenrangú a kettő, de a 2 és 5 éves gyerekemen az összeset leteszteltem, és minden átment a szűrőn. Most pedig, ahogy a angol mondja: fingers crossed, vagyis szorítsatok, hogy jól vizsgázzak.

Kezdjük a hetet egy könnyen megugorható akadállyal, ami egy klasszikus feljavított változata:

 Hétfő: Rántotthúsos miniszendvics

Mondja valaki, hogy ezt nem szereti! A titok 2 összetevőben rejlik: egy zöldfűszeres majonéz és a teljeskiőrlésű kenyér, ami viszont mini, így szinte fel sem tűnik. A legjobb egy bagett, amiből eleve kis karikákat lehet vágni.

A majonézhez:

4 ek jó minőségű majonéz

1 szál újhagyma vékonyra karikázva

friss bazsalikom, vagy más zöldfűszer felaprítva

só, bors

(vállalkozókedvűek hozzáadhatnak egy tk csípősszószt)

Minden hozzávalót keverj össze, és tedd félre. A bagettből válassz teljeskiőrlésűt vagy minimum rozsosat. Vágj nagyon vékony szeleteket, hogy 3-4 pár legyen, és a párok mindkét felét kend meg a majonézzel. A salátát tépd, a rántotthúst vágd akkora csíkokra, mint a kenyér. A csemege, vagy savanyú uborkát vágd apró darabokra. Nekem volt cornichonom, ami egész mini kis csemegeuborka, ha neked ilyen nincs, akkor akár egész apróra kockázva a majonézbe is keverheted az uborkát. A sorrend: majonézes kenyér, salátalevél, hús, uborka, majonézes kenyér. Nyomkodd össze, és mehet a dobozba. Mellé friss gyümölcs, könnyen, telefonnyomkodás mellett is bekapdosható áfonya és szeder az antioxidánsokért, kajszi a rostokért, szilva az energiáért.

 suliuzsi_1

Kedd: Ham and eggs szendvics

Nagyon elegénsan hangzik, és egyáltalán nem az. Viszont laktató, remek fehérjeforrás, a tojássárgája luteint, folsavat, A-, B- D-, K-vitamint tartalmaz, valamint omega-3 zsírsavat is. Egyébként pedig csak egy sima szendvics az egész.

1 ek olívaolajban süss meg 3 szelet sonkát, és üss rá egy tojást. Sózd, borsozd, majd 2 percre fedd le. Közben vágj félbe egy zsömlét (merészebbeknek teljeskiőrlésű dukál), majd ha kész a tojás, és még kicsit rezeg a sárgája, óvatosan emeld át a zsömlére. Tedd rá a tetejét, vágd félbe és mehet a dobozba. Hogy ne maradjon a gyerek rostok nélkül, aszalt gyümölcsök, és további jó zsírsavak mellé kesudió és tökmag kerül még a dobozba. Lebuktam: az egyik aszalt gyümölcs csokis mazsoladrazsé. Azért kell egy kis kényeztetés, nem?

suliuzsi_2

Szerda: sonkás, tojásos tekercs

A sulikezdésnek ajánlott gyors reggeliből is látszik, hogy a tortillalap nagyon jóbarát tud lenni az iskolás szülő konyhájában. Ez a mostani egy gyorsabb verzió, már ami az összeállítást jelenti. Eldugva ugyanis van benne egy sült  paprikakrém, ami ugyan nagyon egyszerű, de reggel azért erre nincs idő. Javaslom, hogy előző este készítsd el: rostos, az olajos magok miatt segít a koncentrációban.

A paprikakrémhez:

4 kápia paprika félbevágva, kimagozva

1 közepes fehérhagyma (vagy vöröshagyma) megtisztítva, negyedelve

3-4 gerezd fokhagyma megtisztítva

2 ek olívaolaj

1 ek balzsamecet

só, bors

egy marék dió vagy más olajos mag (pl. kajszibarackmag)

Melegítsd elő a sütőt 220ºC-ra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A fokhagymagerezdeket, a hagymát és a paprikát forgasd össze az olajjal, ecettel, sóval és borssal, majd a paprikákat héjukkal lefelé rendezd el. Süsd 20 percig, majd mindent fordíts meg, és süsd kb. 15 percig, míg a paprika bőre kissé meg nem ég. Tedd ki hűlni, és addig daráld le a késes robotgépen a magokat. Amikor már annyira kihűlt a paprika, hogy meg tudod fogni, húzd le a bőrét és mehet a robotgépbe a hagymával, fokhagymával, és a tepsiben összegyűlt olajjal együtt (a héjakból is kicsavarhatod az olajat). Keverd simára és kész.

Teljes kiőrlésű tortillalapot kenj meg teljesen a paprika krémmel. Helyezz rá keresztben, középen 4-5 sonkaszeletet, majd ezekre rakj sorban főtt tojás karikákat. Tekerd fel, és vágj belőle kb. 2 ujjnyi darabokat (a két vége valószínűleg megmarad neked reggelire). A uzsonnásdobozba kerülhet még egy kis dobozban néhány fagyasztott gyümölcs, amit megszórhatsz fahéjjas eritrittel vagy cukorral, vagy csak sima fahéjjal. Ezt szintén előző este beteheted a fagyasztóba, a lényege pedig az, hogy jó hűsek lesznek a gyümölcsök, és a fagyasztástól némelyik levet is ereszt mikor kiolvad. Mellé műzliskekszet ropogtatni jó, és még egy adag rostot jelent. Ez az az uzsonna, ami egy igazán hosszú napot is kibírhatóvá tesz, legalábbis éhhalál nélkül jut el a delikvens az estebédig.

 

 

 

 

 

Megosztom barátaimmal

Napi ajánlatunk

Top videók